Berta Sándor

Kiber­hadsereget hoz létre Svájc

Az alpesi ország jelentős mértékben megnöveli a kiberharcosai számát.

Svájc a jövőben szeretné hatékonyabban kivédeni a kibertámadásokat, ezért erősítené ezen képességeit. Guy Parmelin védelmi miniszter 2020-ig 150-170 szakértői helyet akar létrehozni. Az alpesi országnak jelenleg hivatalosan mindössze 42 a területtel foglalkozó szakembere van, közülük 25 személy dolgozik a hadseregnek és 17 a hírszerzésnek. A lépés része a helyi kibervédelmi akciótervnek, amelyről a svájci kormány és a szövetségi tanács még az idén dönteni fog.

Parmelin szerint azért van szükség a szakértők toborzására, mert a helyi hadsereg nem képes ezt a feladatot betölteni, ráadásul az elsődleges feladata az infrastruktúrák védelme. A védelmi minisztert korábban számos kritika érte a terület elhanyagolása miatt és több politikus azt kérte tőle, hogy fordítson több erőforrást a kibervédelemre. Az elmúlt hónapokban többen azt vetették a szemére, hogy Parmelin a "hidegháborús perspektíva" korszakában ragadt és többet foglalkozott az idegen hadseregek lehetséges bevonulásának a veszélyeivel, mint napjaink informatikai fenyegetéseivel.

Franz Grüter, a védelmi miniszter párttársa - aki egyben a Green nevű svájci számítógép-központ alapítója és vezetője - azt szorgalmazta, hogy olyan kiberhaderőre van szükség, amely a svájci légierőhöz hasonló státuszban van. Szerinte erre a célra az alpesi ország védelmi költségvetésének 10 százalékát kellene fordítani: 250 millió svájci frankot IT-specialistákra és ugyanekkora összeget technikai berendezésekre. Grüter hozzátette, hogy ezt az összeget a páncélosokon takarítaná meg.

A politikus rávilágított arra, hogy hackertámadásokkal több hétre kiiktathatók a svájci kritikus infrastruktúrák és jelenleg nincsenek abban a helyzetben, hogy megvédjék az országukat. Parmelin még nem igazán ismerte fel, hogy a kiberakciók jelentik az egyik legnagyobb fenyegetést az állam számára. Miután Svájcban még nincs elég képzett IT-szakember a gazdaság és a hadsereg számára, ezért Parmelin - izraeli példát követve - javasolta egy toborzóiskola létrehozását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!