MTI

Kiber-ellentámadási stratégiát dolgozott ki Anglia

A brit belbiztonsági szolgálat vezetője szerint a világ elhárító ügynökségeinek figyelme jórészt az iszlám szélsőségre összpontosul, de mind nagyobb fenyegetést jelent a stabilitásra az orosz kiberhadviselés is.

A brit kormány ma olyan stratégiát jelentett be, amelynek célja képessé tenni Nagy-Britanniát a kibertámadások hasonló eszközökkel történő megtorlására. Andrew Parker, az MI5 vezérigazgatója a The Guardian napilapnak adott interjúban kijelentette: Oroszország egyre agresszívabban használja minden állami intézményét külpolitikai céljai elérésére, és eszköztárából nem hiányzik a propaganda, a kémkedés, a felforgató tevékenység és a kiberhadviselés sem. Parker szerint ez a tevékenység egész Európára, így az Egyesült Királyságra is kiterjed.Az orosz kiberhadviselés célkeresztjében katonai titkok, ipari beruházások, gazdasági információk, kormányzati szakpolitikai, külpolitikai intézmények állnak.

Az MI5 vezérigazgatója szerint úgy tűnik, hogy Oroszország önazonosságának egyre meghatározóbb eleme a szembenállás a Nyugattal. Ez mutatkozik meg Oroszország ukrajnai és szíriai tevékenységében is, de a láthatatlan, nagyhatású elem a kiberfenyegetés - fogalmazott Parker.


A fegyver nélküli angol rendőrök felett eljárt az idő

Philip Hammond brit pénzügyminiszter ugyancsak ma, a kiberhadviselés elleni új brit stratégiát ismertető londoni beszédében bejelentette: a brit kormány 1,9 milliárd fontot (több mint 660 milliárd forintot) fordít olyan kapacitások kiépítésére, amelyekkel szintén a kibertérben megtorolható az ilyen jellegű támadás. Hammond szerint az ilyen kiber-ellentámadási kapacitás hiányában Nagy-Britannia "lehetetlen választás elé kerülne: vagy nem vesz tudomást a (kibertámadás) pusztító következményeiről, vagy katonai válaszcsapáshoz folyamodik". A pénzügyminiszter nem nevezte meg Oroszországot a kiberfenyegetést jelentő országok között, de kijelentette, hogy "ellenséges külföldi tényezők" olyan módszerek kifejlesztésén dolgoznak, amelyekkel működésképtelenné lehet tenni például a brit légiforgalmi irányítást, vagy a teljes brit áramszolgáltató hálózatot.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő válasznyilatkozatában alaptalannak nevezte azokat a brit nyilatkozatokat, amelyek szerint Oroszország politikája fenyegetést jelent az európai országokra. "Addig, amíg valaki nem mutat fel valamilyen bizonyítékot, addig minden kijelentést, származzon az bár az MI5 fejétől, az Egyesült Államok elnökétől vagy más felelős személyektől, alaptalannak fogunk tekinteni" - jelentette ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!