Gyurkity Péter

Előírnák az okostelefonos hátsó kapukat

A New York-i törvényhozás egyes tagjai szerint kötelező hátsó kapukat kellene alkalmazni.

A biztonság kérdése ma már az okostelefonok és a táblák esetében is legalább annyira fontos, mint ahogy azt a személyi számítógépeknél jóval korábban megszoktuk. Amíg sokan a feltörés és a kártevők elleni védelem fokozásában látják az orvosságot a jelenlegi problémákra, addig mások szerint kötelező hátsó kapukkal kellene biztosítani a hatóságok hozzáférését.

New York állam törvényhozásának 150 képviselőből álló alsóháza a napokban ismét elővett egy korábban meglebegtetett javaslatot, amely kötelezné a különböző gyártókat a hátsó kapuk integrálására, hogy lehetővé tegyék a hatóságok hozzáférését, amennyiben erre igény mutatkozik. Az indoklás szerint erre éppen a biztonság miatt van szükség, a kritikusok azonban kiemelik, hogy a rés meglétével a kártevőknek is szabad utat engednénk. Többek között ezért is landolt még tavaly nyáron az eredeti beadvány a fogyasztóvédelmi bizottság asztalán, most azonban újból megvitathatják azt.

A javaslatot megfogalmazó képviselő szerint a bankok sem dobják el a biztonsági széfek kulcsát, így a hatóságok szükség esetén hozzáférnek azok tartalmához. A hordozható készülékek esetében azonban rögtön felmerül, hogy a rés meglétével bárki hozzáférhet az ott tárolt adatokhoz, vagyis nem pusztán a hatóságok dolgát könnyítenénk ezzel meg, Mindenesetre bírsággal sújtanák azon gyártókat, akik nem tesznek eleget a kötelezettségnek, ez pedig több milliárd dolláros kiadást jelenthetne azon cégeknek, akik milliós példányszámban forgalmazzák készülékeiket.

Könnyen lehet, hogy a javaslat elfogadása esetén az érintett cégek egyszerűen a szomszédos államokba helyezik át tevékenységüket, így a képviselőknek sok szempontot figyelembe kell majd venniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • end3 #6
    Szerintem ez csak legalizálás, hogy végre legyen mi alapján befogni a szájukat azoknak, akik reklamálnak a szabadságjogok fogyatkozása okán. Tudomásul kell venni a "csöveket" már mindenkibe bevezették, - néhány albán kecskepásztort leszámítva, (de azokat meg, éppen mostanában világosítják fel, a rajtuk keresztül Európába "GPS navigáló" migránsok, az okostelók hasznosságáról), - azért van, ahol a csöveken keresztül, a szkópokat még nem tolták fel a végleges helyükre, v. éppen az analizátorhoz, esetleg monitorhoz nem dugták be a kábelt..., ennyi.
  • kvp #5
    Alapvetoen az osszes mobil operacios rendszerben kulcs alapu azonositas van es ezzel tudjak felismerni, hogy milyen programkod vagy parancs jott a gyartotol es melyik a mashonnan. Az apple es microsoft termekekben egy kulcs van, az apple-e, ami termeszetesen megvan az amerikai allamnak is. Tehat legalisan jarnak be ha akarnak.

    A google termekek eseten van egy google kulcs, ami a market-hez kell, ezzel jarhat be a google. Van egy gyartoi kulcs, ami az alaprendszer frissitesehez kell, ezzel jarhat be a gyarto. A google kulcsot meg tudja szerezni az amerikai allam es a gyartoi kulcsok egy reszet is. A maradekot a kinai allam birtokolja, mert ott gyartottak oket.

    Ezzel szemben a google elkuldott mindenkit a fenebe es kiadta nyilt forraskoddal is az android-ot, amikor a forditsd magad jegyeben az ember a sajat kulcsat is felrakhatja a telefonra. (mar amelyikre lehet) Onnantol meg nagyjabol senki nem tud mit kezdeni, mert ha be van allitva hogy csak alairt tartalmat fogadjon el, akkor meg a hivatalos market-es programok sem kerulhetnek fel a tulaj alairasa nelkul es a keszulek teljesen fuggetlenne valik minden kulso feltol. A megoldas nepszeru, de csak a paranoiasok, a kormanyzatok, a bunozok es ezek tetszoleges kozos halmazai vagy metszetei koreben. Azt mondhatjuk, hogy legalabb a technologia adott.

    A titkositas betiltasa es a hatso kapu nem ugyanaz. A betiltott titkositas azt jelenti, hogy minden adat szepen ott van a telefonon kodolatlanul. A legtobb pc es telefon gyarilag ilyen es igy is marad, mert minek szivassa az ember magat a titkositassal. Ha be is tiltjak, akkor sem tortenik semmi a legtobb ember szamara, bar a bunozok boldogok lesznek, mintha betiltanak a zarhato bejarati ajtokat.

    A hatso kapuk amikrol a cikk szol pedig valojaban azok a kulcsok amikre jelenleg is epul a teljes technologia, csak a hatosagok azt szeretnek, hogy kotelezo legyen ezek hasznalata. Igazabol csak az open source android az egyetlen ahol ez nem kotelezo, de azt meg nem lehet betiltani, mert nyilt forraskodu. Raadasul nem is nagyon hasznalja senki. Szerintem a torvenyhozo aki eloallt az otlettel nem kerdezte meg elotte az NSA-t, hogy nincs-e mar par evtizede hasznalatban az amit eppen kitalalt.
  • jkedzs #4
    tudnak olyan mobil hardver-szoftver kombót összehozni, amit nagyon nehezen lehet csak módosítani, sok negatívummal jár a módosítás. lásd pées4 ikszbox megvalósítások.
    innen pedig a többségnek már nem fogja megérni a mókázás. tehát a népek nagy részét könnyen meg lehet majd figyelni.

    a mobilok pont jók ilyen szempontból, hiszen már egy olyan korban / szellemben hozták őket létre, amely a hagyományos számítógépek esetén fel sem merült.
    ezek a cuccok kifejezetten cégektől függenek, a cégek tartják kézben, hogy mit csinálhat velük a user és ezt tudatosan így alakítják. sőt, a jövőben még inkább erre fognak menni, ez még csak egy ilyen bemelegítő szakasz, hogy a nagy váltás ne sokkolja a júzereket.
    kivan ez találva szépen, okosan...
  • Skylake #3
    Ja, és még valami. Ha ilyen világ jön, akkor majd a kormányzati backdoor-okhoz lesznek okosba letölthető javítások is. Hehe, ez is mekkora rákúrás, politikuskáim! Persze illegálisan terjesztve és jó pénzért, de aki nem akarja hogy nézelődjenek, az majd fizet érte, és felteszi. Új piac nyílik! Lesz rá igény!

    Példa: 2020-ban vagyunk. Mindjárt le is töltöm az iPhone 9-omra a govsurvblaster v. 4.5.0.0 rc2 legfrissebb verzióját. Ahogy nézem bekerült a listába a magyar hatóságok nézelődésének kitiltása is, annak is az új verziója, arra amit a NAV kinyomott az év elején az új készülékekre! Problem solved!

  • Skylake #2
    Tudatosan beépített hátsóajtó bármilyen informatikai rendszerben, és azon belül bármilyen titkosítás esetében röviden azt jelenti, hogy az adott informatikai rendszer, az adott titkosítási technológia mehet a kukába. Egy mozdulattal a szemétbe. Függetlenül attól, hogy minden rendszer hemzseg az exploit lehetőségektől, noha éppen lehet, hogy azok nagy részét csak a jövőben fedezik még fel.

    Ugyanis a hátsóajtót mindazok fel fogják használni, akik ellen, úgymond azokat beépítették az adott rendszerbe, vagy titkosítási technológiába. Mindez együtt fog járni azzal is, hogy az adott cég termékei eladhatatlanok lesznek. Körülbelül azonnal. Ja, és még valami. Pont azok nem fogják használni az adott rendszert, akik ellen, a „biztonság fokozása érdekében” beépítik. Váá, micsoda sz*pás ez politikusbaromarcúkáim! Mert, gondolom az ötlet ezektől az öltönyös- kosztümös informatikai síkhülye majmoktól jön. Vagy talán más lenne a cél ezzel?

    De nyugodtan próbálják csak meg. Én már készítem a popcornt! Rajta, meccseljétek le! Kíváncsi vagyok, melyik gyártó hogyan fekszik le, és utána hogyan fogja PR dumával lekommunikálni, hogy a drága hatóságok innentől kezdve az user aktivitását remekül ellenőrizhetik, ha az ő terméküket választja. Na, ki legyen az első? A felhasználó se*ggeket maximálisan körbenyalást toló Apple? Netán a csodálatos mikrofos, amely a mobilszegmensben a mérési hiba felett van éppen? Vagy esetleg a don’t be evil PR duma nagypofájú tolója, a minden felhasználói aktivitás trackingolója, a fantasztikus Google?

    Idióták.
  • jkedzs #1
    ha úgyis mindent backdoor-al szállítanak majd, akkor azt még véletlenül az európai modellekben is benne hagyhatják. bár így is van bennük elég backdoor, nemtom minek kell még egy befoltozhatatlan hivatalos is.