Gyurkity Péter

Betiltanák a telefonos titkosítást Kaliforniában

Egy törvényjavaslat szerint jövőre már nem árulhatnának titkosítással érkező telefonokat.

A napokban jelent meg egy érdekes hír a New York állami törvényhozás alsóházában ismét felvetődött javaslatról, amely szerint gyárilag garantált hátsó kapukkal biztosítanák a bűnözők elleni védekezés fokozását, ami természetesen (jó eséllyel) a különböző kártevők dolgát is megkönnyítené. Most az USA másik partján merült fel hasonló gondolat, amely azonban a titkosítás betiltására fókuszál.

A demokrata Jim Cooper javaslata 2017. január 1-től tiltaná meg a gyártóknak azon okostelefonok forgalmazását, amelyek valamilyen titkosítás támogatásával érkeznek. A bejelentésben kiemelték, hogy az ötlet elsősorban az embercsempészek elleni jobb fellépést szolgálná, hiszen ezzel a hatóságoknak jóval könnyebb lenne átkutatni az érintett személyek hordozható készülékeit, a titkosítás teljes körű betiltása azonban szintén felvet olyan aggályokat, amelyek heves ellenreakcióra késztetik a másik oldalt.

Azt talán nem is kell különösebben magyarázni, hogy titkosítás nélkül személyes adataink is könnyen illetéktelen kezekbe kerülhetnek, hiszen ezt a funkciót nem kizárólag embercsempészek veszik napi szinten igénybe. Egy ilyen lépés azonban rendkívül érzékenyen érintené az Apple-t, amelynek készülékei alapértelmezett módon támogatják a biztonság fokozását célzó szolgáltatást, és a javaslatban említett darabonkénti 2500 dolláros büntetés bizony komoly anyagi terhet jelentene számukra.

A javaslat egyelőre megvitatásra vár, egy esetleges pozitív döntés azonban precedenst teremthet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xyl #6
  Azért vicces: IT café hír: "Már nem sokáig lesz elég a HTTP" - minden forgalmat titkosítani
  és most meg ez...
  Amúgy pedig nem kellene a ló egyik oldaláról a másikra esni... Titkosítsák, amit kell, és menjen nyilvánosan, amit nem kell!
 • NEXUS6 #5
  És úgytodom emelett kötelező lesz az AssBookra regisztrálni.XD
 • Skylake #4
  Rendben, tiltsanak titkosítást a drága húgyagyú politikusok. Ugye akkor ez vonatkozni fog az ő érdekeltségükbe / alkalmazásukba tartozó informatikai rendszerek teljes körére is? Vagy itt kettős mérce lesz? Azaz Jim Cooper képviselő Úr is "titkosítást kizáró" eszközöket fog használni? Vagy nem, mert ő megteheti?

  Most mégis, miből tart bárhonnan máshonnan a világból rendelni olyan készülékeket, amelyek ilyen téren nincsenek kiherélve? Az ebay meg az aliexpress korában?

  Miből tart majd feltenni valamilyen okos repóból valamilyen teljes eszköz titkosítást biztosító szoftvert utólag?

  Ha propagált lesz, hogy többek között például az AT&T által Kaliforniában forgalomba hozott iPhone-ok meg vannak patkolva, vajon aki stilkizni akar, és nem teljesen hülye az informatikához, az fog például ilyen készüléket venni?

  Ez a Jim Cooper is akkora fogalmatlan barom, hogy legszívesebben, a mellettem lévő üres rack-ből kihúzott tartósínnel verném azt a hülye fejét leszabályozási fordulatszámon.
 • end3 #3
  Ami lehetővé teszi a Föld nevű bolygó tönkretételét, hogy 70-80 éves vezető politikus döntéshozók, az ég világon semmit nem értenek a digitális technológiák okozta társadalmi átalakulásokból. Ők csak olyan megoldásokat értenek és támogatnak, ami "neandervölgy" korszakában még többé-kevésbé működött. Olyan ez, mintha az ökrösszekére vonatkozó szabályokat akarnák a korszerű, szoftvervezérelt motorizáció és a hatsávos autópályák központi forgalomirányított világára rákényszeríteni, da azt is hibásan, mert bár gyermekkorukban, (60 évvel ezelőtt) már többször utaztak vele, de már arra is hiányosan emlékeznek.
 • mrzed001 #2
  Ezek közveszélyesen hülyék ...
 • Sir Cryalot #1
  falikornia