Berta Sándor

Meghatározóak lesznek életünkben a műholdak

Az új műholdak hamarosan minden autót és fát regisztrálni fognak a világon. Az adatokhoz bankok, építési cégek, rendőrségek egyaránt hozzáférhetnek majd.

Indonéziában egyre inkább terjed az illegális halászat, a zsákmányt pedig a hajósok Malajziába, Vietnamba vagy Kínába csempészik át. A járművek általában hamis zászló alatt közlekednek. Az indonéz ipar vesztesége évi 3 milliárd dollár. Azt azonban a halkalózok nem tudják, hogy egy ideje 500 kilométer magasan keringő műholdakkal figyelik őket, az eszközöket a Spire skót startup gyártotta. Mindegyik műholdat három evőpálcika méretű antennával szerelték fel és azok igyekeznek kiszűrni az éterből az illegális halászhajók rádiójeleit. Ezek segítségével pedig megállapíthatók a hajók pozíciójára vonatkozó adatok. Az Indonéziától 11 885 kilométerre lévő Glasgow egyik irodaházának ötödik emeletén Peter Platzer monitorokon követi figyelemmel a műholdaktól beérkező adatokat.


A Spire alapítója elmondta, hogy világszerte 150 000 hajó közlekedik a tengereken és ők pontosan tudják, hogy ezek a járművek éppen hol tartózkodnak. Amennyiben egy halászbárka gyanúsan manőverezik vagy a kapitánya lekapcsolja a jeladóját, akkor a parti őrség azonnal lecsaphat rá. Platzer szeretné, ha az év végéig 100 műholdjuk lenne fent, így ugyanis minden hajó helyzetét, sebességét és útvonalát képesek lesznek kimutatni. Ezáltal a hajózási társaságok pontosan tudni fogják, hogy a teherszállítóik mikor érnek be a kikötőkbe vagy hol tartózkodnak egy kalóztámadáskor, vagy az olajkereskedők valós időben követhetik a tankereiket.

De a tengerészeti felhasználás csak egy abból a számos módszerből ahogyan hasznosíthatók a műholdak. Jelenleg 1419 aktív műhold kering Föld körüli pályán. Az Euroconsult piackutatói szerint 8 éven belül, 2025-ben további 9000 műholdat bocsátanak fel és sok eszköz a bolygónkat figyeli majd meg. Pacőme Révillion, az Euroconsult vezérigazgatója közölte, hogy a műholdgyártás fellendülőben van és a gyártók, illetve a rakétaüzemeltetők 270 milliárd dolláros bevételre tehetnek szert rövid időn belül. A műholdak mindent látni fognak, legyen szó halászhajókról, olajfoltokról, erdőtüzekről, ráadásul minderre valós időben kerül majd sor. Mesterséges intelligenciával kiegészített szoftver fogja hamarosan számolni a közlekedő autókat, felmérni az egyes építkezések változásait, a gyárak készleteit, de akár a népgazdaságok visszaesését vagy fejlődését is. Pavel Machalek, a Spaceknow nevű műholdképeket kiértékelő startup alapítója szerint 2-3 éven belül az egész világot feltérképezik.


A cégek és a hatóságok évente egy milliárd dollárt fizetnek a nagy felbontású műholdfotókért

A műholdak azért tudnak ilyen gyorsan elterjedni, mert számos alkatrészt akár online is meg lehet rendelni. Mindez két szakembernek köszönhető. Bob Twiggs, a Stanford Egyetem professzora és Jordi Puig-Suari, a California Polytechnic State University mérnöke 1999-ben fejlesztette ki a Cubesat rendszert, ami egy 10 centiméter méretű kocka. Ebben elhelyezhetők fedélzeti számítógépek, szenzorok és más hasonló alkatrészek, amelyek az okostelefonok elterjedésének köszönhetően olcsón beszerezhetők.

Amíg korábban akár 100 millió euróba is kerülhetett egy műhold elkészítése és ugyanekkora összegbe a felbocsátása, addig egy Cubesat 100 000 euróból létrehozható és a felbocsátása alig 50 000 euróba kerül. Az ok egyszerű: a miniatűr berendezés csupán néhány kilogramm, nem pedig több tonna súlyú. Emellett számos cég fejlesztett ki olcsó hordozórakétákat, köztük van az USA-ban a SpaceX, a Firefly Space Systems és a Virgin Galactic, valamint az új-zélandi Rocket Lab, amely 3D-nyomtatóval gyárt rakétahajtóműveket.


A rakéták orrkúpjának a görbület miatt egyébként üres részeibe szuszakolják be ezeket

A Spire a főhadiszállása mellett 21 földi állomással is rendelkezik. Amíg a televíziós műholdak 36 000 kilométeres magasságban keringenek, addig az olyan startupok, mint a Spire műholdjai 2000 kilométeres magasságban. Ilyen magasságból a kamerák még egy csatornafedelet is kiválóan látnak és akár a milliméteres magasságkülönbségeket is kimutatják. Így derítették ki például az Európai Űrügynökség (ESA) kutatói azt is, hogy a San Franciscóban lévő Millennium Tower évente több centimétert süllyed.

A műholdak elterjedését a Cubesat mellett a mesterséges intelligencia segítette elő. A számítógépek annyira okossá váltak, hogy képesek felismerni az objektumokat a felvételeken, ráadásul az embereknél sokkal gyorsabban. Az Orbital Insight nevű startup műholdak segítségével ellenőriz 2100 kínai olajtartályt. A tárolók fedele az olajszinttel párhuzamosan emelkedik. A tetők árnyéka alapján az Orbital Insight képes megállapítani, hogy mennyi olaj van a tartályokban, ezáltal pedig a befektetők is tudják, hogy Kína éppen mennyi olajat tárol.


A SpaceKnow sokezer kínai ipartelep aktivitását figyeli, és ebből von le következtetéseket a gazdasági fejlődésre nézve

Az okos algoritmusoknak köszönhetően teljes népgazdaságok tarthatók szemmel. A Spaceknow például az afrikai éjjeli világítást figyeli és az adatokból következtet az egyes régiók gazdasági fejlődésére. Kínában pedig a szoftver hetente két alkalommal ellenőriz 6000 helyet és megnézi, hogy mennyi betont és aszfaltot használtak fel. Ebből Machalek létrehozta a China Satellite Manufacturing Index nevű építkezési indexet, amely a Bloomberg termináljain látható. A pénzügyi menedzserek ezen információk segítségével azonnal képet kaphatnak a kínai gazdasági folyamatokról. Ugyanígy a szupermarketek parkolójában álló autók vagy a kikötőkben lévő konténerek száma megmutatja, hogy mennyire megy jól az üzlet egy adott cégnek vagy régiónak.

A Munich Re viszontbiztosító műholdas fotók elemzésével tanulmányozza az erdőtüzeket, így könnyebben kiszámolhatók az aktuális károk és a jövőbeli kockázatok. A Bayer a Planetary Resources amerikai startuppal szövetkezett. Chris Lewicki, a Planetary Resources vezérigazgatója kiemelte, hogy különleges kameráik kimutatják, hogy mennyire egészségesek a növények és szükségük van-e tápanyagokra vagy vízre. Képesek hetente tájékoztatni a gazdálkodókat a földjeik állapotáról és segítenek abban, hogy tápanyagot vagy vizet takarítsanak meg.


Más cégek pontosan tudják, hogy egy bizonyos időpontban mennyi kukorica vagy szójabab van a bolygón. A Descartes Labs nevű startup egymillió gigabájt helyet foglaló műholdas felvételeket tanulmányoz azért, hogy képes legyen előrejelezni az USA búzatermését. A Blacksky 2019-től 60 műholddal akarja lefényképezni a Földet. A fotók sosem lesznek régebbiek 90 percesnél és darabonként 90 dollárba kerülnek majd.

A közösségi hálózatok adataival kombinálva egy szoftver ráadásul értesítheti a hatóságokat vagy a vállalatokat arról, hogy ha valami fontos dolog történik, például egy autógyár közelében földrengés van. De egy ilyen program felismerheti majd a diplomaták autóit, kikémlelheti az ipari létesítményeket vagy a csalfa férjeket és feleségeket. Ugyan most még vannak a kameráknak műszaki korlátaik, többek között nem ismerik fel sem az arcokat, sem a rendszámokat, de ez hamarosan megváltozhat.

Ray Purdy, az Air & Space Evidence nevű brit startup alapítója naponta indul a bűnözők után. A szakember az Európai Unió megbízásából műholdas felvételeken deríti fel az illegális szemetelőket vagy kerítésépítőket és földfoglalókat. Ő úgy vélte, hogy 5 vagy 10 éven belül annyi ilyen felvétel lesz, hogy a segítségükkel akár a közúti balesetek is felderíthetők lesznek az űrből. De már most ugyanezt a módszert használják Indiában az illegális bányák és Brazíliában az erdőirtások felkutatására. Martha Mendoza, az AP amerikai hírügynökség riportere a DigitalGlobe műholdas fotói alapján 2015-ben felfedezte azokat a halászhajókat Pápua Új-Guineában, amelyeken rabszolgák dolgoztak. A nő Pulitzer-díjat kapott, 2000 ember pedig visszanyerte a szabadságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gforce9 #3
    Még a geostacionárius pályán lévő műholdak se szoktak tömegesen meghalni.
  • molnibalage83 #2
    Volt már nagy napkitörés, de az sem a műholdaknak okozott nagy probémát, inkább idelent. A LEO pályán levő holdaknál a föld mágneses mezője is védei őket és a Föld is, ha ellentétes oldalon vannak.

    Napkitörések nem annyira ritkák, ehhez képest hallottál az elmúlt 30 évben tömeges műhold halálozásról? Ja, hogy nem....

    Nem kell mindig vészmadárkodni, a műhold tervezők nem hülyék...
  • petrov144 #1
    Tök jó, ha majd egyszer az egészet hazavágja egy napkitörés, azt se fogják tudni, mihez kapjanak