Berta Sándor

A Qualcomm támogatja a Galileo programot

Komoly partnerrel bővült az európai műholdas navigációs rendszer támogatóinak tábora.

Az amerikai gyártó bejelentette, hogy számos módon akarja segíteni a Galileo elindulását. A projekt résztvevői a jövőben használhatják a Qualcomm okostelefonokhoz és táblagépekhez kifejlesztett aktuális Snapdragon rendszerchipjeit, a dolgok internetéhez kapcsolódó és Snapdragon-modemekkel összefüggő megoldásait, valamint akár a régebben készített modemeket is.

A Qualcomm hangsúlyozta, hogy - aktuális chipsetekkel - már évek óta támogatja a Galileo programot. Ahhoz, hogy a rendszer a jövőben is használható legyen, szükség lesz szoftverfrissítésekre és azokat, illetve az azokhoz szükséges módosításokat a társaság a harmadik negyedévben elérhetővé is fogja tenni minden gyártó számára.

A Qualcomm támogatja a Snapdragon 820, 652, 650, 625, 617 és 435 típusú System-on-Chipek, valamint a Snapdragon 820A-ra épülő megoldások és az X16, X12, X7 és X5 típusú Snapdragon-modemeken alapuló IoT-megoldások alkalmazását. A vállalat célja az együttműködéssel az, hogy rövidebb idő alatt lehessen megállapítani az egyes személyek tartózkodási helyét és különösen a városi területeken pontosabb legyen a lefedettség. Emellett a Qualcomm fel akar készülni a Galileo segítségével az európai uniós eCall rendszer 2018-as bevezetésére is.

Tavaly december végén a Galileo már 12 műholdból állt. Az Európai Űrügynökség a nyári szünetet követően - a még hátralévő egységek legyártása és tesztelése mellett - sort kerít három Ariane-5 rakéta bevetésére is, amelyek mindegyike 4 ilyen műholdat szállít majd a helyszínre. A végső cél a teljes flotta, azaz 30 műhold rendszerbe állítása, a platform beüzemelésének első szakasza pedig valamikor idén kezdődne el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #4
    Már hogy függne tőle? A szabvány nyílt, tehát az gyárt kompatibilis kliens eszközt aki akar. Ahogyan a Navstar rendszerből, úgy a Galileo-ból is van teljesen nyílt forrású implementáció. Viszont a Galileo a Navstar-ral ellentétben európai üzemeltetés alá esik, így azt nem tudja például az amerikai légierő (aki ugye a navstart-t üzemelteti) egy gombnyomással leállítani. Mit gondolsz az oroszok vagy a kínaiak pusztán hobbiból basztak el pénzt száz milliárd dolláros nagyságrendben a saját rendszerük kiépítésére?
  • errorista #3
    meglevő, amerikai tervezésű eszközök kompatibilisek lesznek vele <---> amerikaiaktól függ
  • halgatyó #2
    Vagyis továbbra is az amerikaiaktól fog függeni az europai rendszer.
    Akkor meg mi szükség van rá
  • Kara kán #1
    Alakul, mint a púpos gyermek.