Berta Sándor

Kibertámadás ért egy atomerőművet

Azt egyelőre nem hozták nyilvánosságra, hogy az eset melyik létesítményben történt.

Yukiya Amano, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (IAEA) vezetője elmondta, hogy a kibertámadás 2-3 évvel ezelőtt történt és eddig ezt a tényt nem hozták nyilvánosságra. Csupán annyit lehet tudni, hogy akció zavarokat és néhány problémát okozott az atomerőmű működésében, de nem volt komoly esemény, nem keletkeztek károk és a létesítményt sem kellett a támadás miatt leállítani.

A szakember hozzátette, hogy az atomerőművek esetében a kiberakciók komoly fenyegetést jelentenek, amiket éppen ezért nagyon komolyan is kell venni, mert sosem tudható, hogy mindent tudnak-e az esetről vagy az csak a jéghegy csúcsát jelenti. Yukiya Amano hangsúlyozta végül, hogy a támadás után számos biztonsági intézkedést vezettek be.

Áprilisban írtunk arról, hogy a gundremmingeni atomerőmű B blokkjában a rendszervizsgálatok során megtalálták a W32.Ramnit és Conficker vírusokat egy az internettel össze nem kötött irodai számítógépen, emellett további 18 eltávolítható adathordozón, főként USB-kulcson volt malware. Az eset a Nemzetközi Nukleáris Eseményskála (INES) alapján a 0. fokozatnak felelt meg. Ez azt jelenti, hogy az incidensnek nem volt biztonsági kockázata, s a személyzet, a környezet és a létesítmény sem forgott veszélyben. A Kaspersky júliusban mutatott rá arra, hogy jobban kellene figyelni a kritikus infrastruktúrák védelmére és világszerte sebezhetők az ipari vezérlőrendszerek, főként az óriáscégek hanyagolják el a biztonságot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #5
    Éljenek az analog erőművek!
  • Macropus Rufus #4
    azért egy vírus ennél jobban tudja álcázni magát. Pl. ha ads-t használ vagy slackbe írja magát. Ez után elég egy apró file ami automatikusan indul amikor csatlakozik az usb eszköz majd indítja a ads-el rejtett file-okat majd egyből törli is magát, mármint a látható részét. Tehát te semmit nem fogsz látni a dologból, de a fertőzés megtörtént. Sőt, ha az automatikusan induló rész is ads-ben van akkor azt sem látod. Igaz ha ads-t használod akkor annyi látható, hogy a meghajtó telítettségével valami nem stimmel. De ha slackbe van írva akkor még ez sem lesz látható. Szóval el lehet rejteni ha akarják. És biztos, hogy van még kismillió lehetőség arra ha valaki el akar tüntetni valamit. ;)
  • gforce9 #3
    Én azt nem értem, hogy usb kulcson hogy lehet vírus? Mármint azt szemmel lehet látni mi van rajta és mi nincs. Én bedugok egy pendrive-ot a gépbe és azonnal látom, ha olyasmi van rajta, aminek nem kéne. Az ottaniaknak, akik nyilvánvalóan sokkal kevésbé sokszínű adatot hordoznak rajta, mint egy magánember, hogyan nem veszik észre? Hogy nem tűnik fel, hogy oda nem illő állományok vannak rajta? Nincs ott egy olyan informatikus ott aki képben lenne ezzel? Ez a része nem atomfizika.
    Utoljára szerkesztette: gforce9, 2016.10.12. 13:51:51
  • Cat #2
    Nyilván a vezérlés nem csatlakozik, de az erőművekben is vannak irodák, kapcsolatot tartanak valahogy a külvilággal, nem börtön ez.
  • Sydra #1
    Az atomerőműveknek miért kell csatlakoznia az internethez?