MTI

Elkészült a feltöltős SIM-kártyák szabályozási terve

Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó rendelet tervezetét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amit december 19-ig bárki véleményezhet - mondta Karl Károly, az NMHH hírközlésfelügyeleti főosztályvezetője.

A tervezet értelmében egy egyéni előfizető legfeljebb 10, üzleti előfizető pedig 50 feltöltős (prepaid) SIM-kártyás szerződést köthet és tarthat fenn egyidejűleg. Az NMHH a rendeletben szabályozza a vásárlók személyazonosságának ellenőrzésére vonatkozó feltételeket is, így például a szolgáltatók magyar állampolgárok esetén elektronikus úton is ellenőrizhetik hatósági igazolványaik érvényességét, külföldi vásárlók azonban kötelesek személyesen bemutatni a szolgáltatónál a beutazásra vagy tartózkodásra jogosító okmányukat.

A főosztályvezető felidézte, hogy az Országgyűlés Magyarország nemzetbiztonsági, bűnmegelőzési és bűnüldözési érdekeire - különösen a terrorizmus elleni fellépésre - tekintettel szigorította a feltöltős SIM-kártyákra vonatkozó szabályokat, hogy megelőzze és kiküszöbölje az azokkal történő visszaéléseket. Karl Károly újságírói kérdésre elmondta: jelenleg körülbelül 4,8 millió előre fizetett díjú mobilszerződést tart számon a hatóság, ebből azonban nem mind mobiltelefonra vonatkozik, egy részük pedig valószínűleg alvó (inaktív) szerződés, illetve előfordulhat, hogy több szerződés van egy ügyfél nevén.

A háttérbeszélgetésen a főosztályvezető szintén kommentálta a hálózatsemlegességi kérdésben született NMHH határozatot, amely ellen a Telekom fellebbezett. Mint mondta, a döntés jogerőre emelkedéséig a Telekom egyelőre a meglévő feltételek mellett nyújthatja adatforgalmi szolgáltatását. A hatóság álláspontja szerint a Magyar Telekom az Európai Unió hálózatsemlegességre vonatkozó előírásai ellenére megkülönböztette a TV GO és az HBO GO szolgáltatások elérését az összes többi internetes forgalommal és alkalmazással szemben és azok használatát nem számította bele az előfizetések adatforgalmába.

A csomag adatkeretének kimerülése után pedig az előfizető számára minden internetes tartalmat és szolgáltatást lelassítottak, de az érintett tartalmakkal kivételt tettek - közölték korábban. Karl Károly megjegyezte, más szolgáltatók ellen is folyik hálózatsemlegességre vonatkozó vizsgálat, döntés viszont már csak jövő év elején várható.

Aranyosné Börcs Janka főigazgató előadásában a hírközlési hálózatok térinformatikai alapú országos nyilvántartó rendszer, a Hír-Közmű projekt aktualitásairól számolt be, hozzátéve, hogy a teljes rendszer 2018 végére készül el. Ezáltal több mint 100 ezer kilométer nyomvonalhossz, közel egymillió oszlop és mintegy 25 millió objektum egységes nyilvántartása válik lehetővé.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!