SG.hu

Bírság a 450 MHz-es frekvencia használatának késlekedéséért

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 12 millió forint pénzbírságot szabott ki a 450 MHz-es frekvenciahasználati jogosultság kapcsán kötött hatósági szerződés késedelmes teljesítése miatt az MVM Net Zrt.-vel szemben és az elmaradt vállalások pótlására kötelezte: az előírt adatátviteli kapacitások biztosítása az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban.

Az NMHH megállapította, hogy az MVM Net Zrt. megsértette a 2014. április 30-án a 450 MHz-es frekvenciasáv használatára megkötött szerződésben foglaltakat azzal, hogy késedelmesen teljesíti a hálózatkiépítés I. ütemére és szolgáltatás indítására vonatkozó kötelezettségeit: a szolgáltató vállalta, hogy az egyszámjegyű utak mentén és kilenc nagyvárosban már idén év elejétől biztosítja az előírt adatátviteli kapacitásokat. A hálózat elhúzódó kiépítése késlelteti a kormányzati célú szolgáltatások, csoportkommunikációs igények biztosítását, emiatt lassabban indul meg az állami- és önkormányzati közszolgáltatások fejlesztése, egyes közszolgáltatások bevezetése és széleskörű elterjesztése.

A vállalás elmaradása miatt a hatóság a szolgáltatóval szemben az elektronikus hírközlésről szóló törvényben és a hatósági szerződésben rögzített jogkövetkezményeket alkalmazta - az egyenlő bánásmód, a fokozatosság és az arányosság elve szerint -, és 12 millió forint pénzbírságot szabott ki. Emellett az NMHH kötelezte az MVM Net Zrt.-t, hogy június 30-ig biztosítson adatátviteli kapacitást Budapesten, Nyíregyházán, Szekszárdon, Tatabányán, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron, továbbá a 4. számú főút mentén Albertirsa és Szolnok, az M6-os autópálya mentén Dunaújváros, az M1-es autópálya mentén Tatabánya és Győr, az M7-es autópálya mentén Székesfehérvár és Fonyód, az M5-ös autópálya mentén Kiskunfélegyháza és Szeged, valamint az M3-as autópálya mentén Budapest és Gyöngyös környékén. Előírta azt is, hogy a cég december 31-ig biztosítsa a szolgáltatást az ország összes egyszámjegyű útján.

Az NMHH a bírság mértékének meghatározásakor tekintettel volt arra, hogy az MVM Net Zrt. számára a pályázatában megjelölt technológiai megoldásokkal (CDMA) ellentétben, az LTE technológia alkalmazását tartja célszerűnek, és a váltást a hatósági szerződés lehetővé teszi. A bevezetni tervezett LTE technológia korszerűbb, ennek alkalmazása fejlettebb, szélesebb körű szolgáltatások lehetőségét biztosítja a jövőben. Az elsőfokú döntés még nem jogerős, azzal szemben a szolgáltató a hatóság elnökéhez fellebbezhet, amely a pénzbírság megfizetését késlelteti.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!