Berta Sándor

A flashmemóriák a repülőgépek lezuhanását is túlélik

A legtöbb elektronikus készülék használ­ha­tatlan egy légi katasztrófa után, de a bennük lévő chipek túlélik az eseteket.

A Binghamtoni Egyetem és az NTSB munkatársai azt vizsgálták meg, hogy mekkora tömegszerencsétlenséget bírnak ki az utasoknál lévő memóriakártyák. Közlésük szerint miután a legtöbbször ilyen chipeken rögzítik az utolsó pillanatok felvételeit, ezért nagyon is hasznos lehet a tartalmuk visszanyerése, hiszen így megtudható például, hogy mi okozott katasztrófát. Steve Cain, a Binghamtoni Egyetem kutatója azt emelte ki, hogy az volt a legnagyobb meglepetés a számukra, hogy a különböző eszközök mekkora károkat képesek túlélni, egészen addig, amikor már nem működnek tovább.

A Cain által vezetett csoport szándékosan megrongált bizonyos készülékeket és azután a memóriachipeket különböző hatásoknak és anyagoknak (savak, lézer, plazma stb.) tette ki. A mechanikus módszerek voltak a legegyszerűbbek, míg a lézer a leghatékonyabb, de mindegyik károsította a kiolvasáshoz szükséges elemeket, ezáltal pedig olvashatatlanná tette a chipeket. A szakemberek kimutatták többek között, hogy ugyan a műanyagrétegek körülbelül 3 óra után feladták a harcot a több mint 300 Celsius-fokos hőmérséklettel szemben, de a memóriachipek ilyenkor is olvashatók maradhattak. Az adatintegritás még egy plazmakisülés után is megmaradt.

A legnagyobb problémát az jelentheti, hogy a memóriachipekkel való összeköttetést biztosító vezetékek tönkremehetnek, de ezen a problémán is lehet segíteni. Az igazi megoldást az egyik precíziós nyomtatóból származó különleges fémfesték jelentette, amelynek alkalmazásakor lehetséges volt az adatok kiolvasása. Az eredmények hozzájárulhatnak a repülőgép-szerencsétlenségek vizsgálati lehetőségeinek kibővítéséhez, hiszen nem a talált okostelefonok vagy tabletek a fontosak, hanem a rajtuk tárolt adatok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #3
    Azért az adat fontos, mert a feketedoboz mellett esetleg segíthet a nyomozásban, hogy mitől zuhant le a gép. Biztos lehetsz benne, hogy egy lezuhant repülőben nem sok újraértékesíthető telefon marad.

    (Mondjuk lehet, hogy szarkazmus akart lenni, de manapság nem lehet tudni... pláne az újbóli értékesítéses szöveg után.)
  • kvp #2
    A cikk lenyege, hogy ha annyira megserul egy keszulek, hogy meg a chipek labai is leolvadnak, a belso sziliciumretegben meg meglehetnek az adatok, amiket a chip serult tokozasanak leszedese utan majd azt egy uj, laboratoriumi tokba ultetve meg jo esellyel ki lehet olvasni. Igy teljesen hasznalhatatlannak tuno adathordozokrol (pl. egy osszeolvadt muanyagtombben levo sziliciumlapkarol) is kinyerhetoek az adatok.
  • tom_pika #1
    Pedig azt hittem, hogy a megtalált okostelefonok a fontosak, amiket némi ráncfelvarrás után újból értékesítenek... De most már tudom, hogy az adatok a fontosak egy katasztrófa után...
    Mindennap tanul valami újat az ember.