SG.hu

15 millió forintra büntették a Magyar Telekomot

A szolgáltató sorozatosan olyan set top boxok és routerek miatt is átalány-kártérítéseket követelt a fogyasztóktól, amelyeket valójában korábban már leadtak a Telekomnak.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) eljárása után a fogyasztók a korábbiakkal ellentétben most már a Telekom minden ügyfélszolgálatán leadhatják a szolgáltatáshoz szükséges eszközöket: a set top boxokat, routereket és azok tartozékait. Vizsgálatuk szerint a szolgáltató több esetben jogsértően fizettetett az ügyfelekkel kártérítést is. A hatóság a bírság kiszabása mellett a jogsértések megszüntetésére kötelezte a szolgáltatót, amely együttműködően és konstruktívan változtatott eddigi gyakorlatán.

A Telekom az általános szerződési feltételei (ÁSZF) és a jogszabályok alapján fix összegű, úgynevezett átalány-kártérítést számíthat fel, ha az előfizető a szerződés megszűnése után nem adja vissza a rendelkezésére bocsátott, a szolgáltató tulajdonában álló technikai eszközt, legyen az set top box, router vagy azok tartozékai. A szolgáltató azonban 2013. augusztus 5. és 2015. április 22. között legalább 468 esetben eltért az általános szerződési feltételeitől, és az NMHH október 26-ai határozata szerint jogsértést követett el. A Telekom jogszabályt sértett azzal is, hogy a helyszíni ellenőrzéseken hét ügyfélszolgálati helyszínből hat esetében nem tette lehetővé a technikai eszközök személyes leadását.

Az NMHH – tizenötmillió forintos bírság kiszabása mellett – kötelezte a szolgáltatót a jogsértések megszüntetésére, és intézkedési terv kidolgozását írta elő, amelyben a szolgáltatónak rendelkeznie kell arról, hogyan és mikor kompenzálja a megkárosított ügyfeleket. Emellett a Telekomnak felül kell vizsgálnia a 2016. március 30-át megelőző egy évben kibocsátott átalány-kártérítési számláit is. A bírság összegének megállapításánál a hatóság figyelembe vette az eset összes körülményét, többek között az érintett előfizetők nagy számát, az ismételt jogsértést, az okozott érdeksérelmet, de enyhítő körülményként azt is, hogy a Telekom az eljárás alatt folyamatosan együttműködött a hatósággal.

A hatóság a Magyar Telekom kártérítés felszámításával, valamint technikai eszköz visszavételével összefüggő gyakorlatát 2013 óta hat alkalommal találta jogsértőnek, emiatt összesen 12 millió forintra bírságolta a szolgáltatót, és kötelezte, hogy az ÁSZF-ében foglaltak alapján járjon el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • esztyopa #3
  3 napig ezen röhögtek a Telekomnál,majd megbíztak egy gyakornokot,hogy számítsa ki,hogy ez a *tévedés* végül is mekkora bruttó haszonnal járt.
  Szerintem többezer telekomos nem pcsölt, - hanem fizetett!
  /A 15 millás *büntiről*meg annyit,hogy egy jobb *beszavazásos* TV-műsornál ezt röhögve beszedik.../
  "hatalmas lesz a Telekom új székháza"
  ....most mi lesz vajjon? Nem lesz mind az 500 ablakba muskátli?
 • Alexease #2
  Erre azert valszeg marad penzuk (~50milliardba kerul): https://sg.hu/cikkek/122298/letettek-a-telekom-uj-szekhazanak-alapkovet :)
  Utoljára szerkesztette: Alexease, 2016.11.17. 10:50:41
 • barret #1
  Ebbe biztosan belerokkannak :D