SG.hu

4G hálózaton végzett teszthívást a Magyar Telekom

A Magyar Telekom éles tesztkörnyezetben teljes egészében 4G alapon bonyolított le hívást a cég budapesti, Krisztina körúti székházában, május 17-én, a Távközlés és az Információs Társadalom Világnapján.

A 4G-n végzett hanghívás során gyorsabban kapcsolódhat össze a hívó és a hívott fél, a kicsöngés előtti idő érezhetően lerövidül. A VoLTE (Voice-over-LTE) technológiának köszönhetően a mobilinternetezésen túl a hangszolgáltatások is a 4G minőségében bonyolíthatóak le, ami elsősorban gyorsabb hívásfelépülést, HD hangminőséget és hívás közben is 4G sebességű adatkapcsolatot tesz lehetővé.

Jelenleg a 4G-s adathasználatra képes telefonok egy hívás indításakor a közelben elérhető 2G vagy 3G hálózatra váltanak, ami növeli a hívás felépülésének idejét. A 4G hanghívások megmaradnak majd a 4G hálózaton, így érezhető mértékben lecsökken majd a kapcsolás időtartama. De nem ez lesz az egyetlen, érezhető előnye a teljesen IP-alapúvá váló telefonhívásoknak, hanem többek között az is, hogy a 4G-n indított hívások a telefonok akkumulátorát is jóval kisebb mértékben terhelik meg, mint a hagyományos technológia.

Az első teszthívást Christopher Mattheisen indította el a Távközlés Világnapján tartott sajtóeseményen, ahol a megjelent újságíróknak lehetőségük volt a Samsung által biztosított Galaxy S6 Edge okostelefonokkal kipróbálni a 4G hanghívást. A megoldás tesztelésén a Magyar Telekom szakemberei folyamatosan dolgoznak annak érdekében, hogy minél hamarabb elérhetővé váljon az ügyfelek számára országos szinten is a technológia.

A Távközlés Világnapján a cég vezetékes hálózatfejlesztési terveiről is beszélt Christopher Mattheisen, aki kifejtette: "Év végére már 2,7 millió háztartásban lesz elérhető a Magyar Telekom nagysebességű, szélessávú internet-szolgáltatása. Idén saját forrásból több mint félmillió új háztartásba tervezünk eljutni, amelyből eddig 170 ezret már elért a Telekom. Ezzel hozzájárulunk ahhoz, hogy Magyarországon az elsők között valósuljon meg a teljes szélessávú lefedettség. Az idei célkitűzéseinken felül további háztartásokat is elérhetünk attól függően, hogyan szerepelünk azon a pályázaton, amelynek célja a lefedetlen települések ellátása legalább 30 Mbit/s sebességű internettel."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!