Gyurkity Péter

Minden hívást lehallgatnak a titkosszolgálatok

Az érintett szervezetek egy-egy ország minden hívását lehallgatják, a szolgáltatók egy része pedig segít ebben.

Az Edward Snowden által fokozatosan csepegtetett újabb és újabb dokumentumok egyre nagyobb betekintést engednek az amerikai és az egyéb titkosszolgálatok mindennapi gyakorlatába. Az elmúlt héten két újabb eset váltott ki nagyobb érdeklődést, ezek egyikében az NSA, a másikban pedig annak francia megfelelője került a figyelem középpontjába.

Az amerikai szervezettel kapcsolatban többek között kiderült, hogy az általuk kijelölt országok minden egyes telefonhívását le tudják hallgatni, ezen adatokat pedig visszamenőleg is be tudják kérni áttekintésre. A Mystic névre hallgató program eredetileg még 2009-ben indult, teljes egészében azonban csak 2011 óta működik, eddig tartott ugyanis a szükséges technikai és egyéb feltételek biztosítása. A program keretében a kijelölt országok - így például Pakisztán - minden egyes telefonhívását le tudják hallgatni, a kulcsszavakat felhasználva pedig ki tudják szűrni a potenciálisan veszélyes egyedeket. Mivel azonban a titkosszolgálatok szerepe a gazdasági jellegű információszerzésben is egyre nagyobb, nem meglepő, hogy a listán Franciaország és Németország is szerepel. A lehallgatások kiterjedése elsősorban azért érdekes, mert Obama elnök többször is kihangsúlyozta, hogy a jogkövető állampolgárokat nem hallgatják le.

A francia DGSE esetében arra derült fény, hogy az ottani Orange mobilszolgáltató cég évek óta készségesen együttműködik a szervezettel, mi több, alkalmazottaik külön erre a célra használt eszközöket fejlesztettek ki, hogy ebben is segítsék a titkosszolgálat munkáját. Itt nem arról van tehát szó, hogy az illetékes szervek bekérik a gyanúsnak minősített személyek adatait, ehelyett a szolgáltató a saját teljes adatállományát rendelkezésre bocsátja, amit azután a francia szakemberek megoszthatnak brit és egyéb országbeli kollégáikkal. A cég vezérigazgatója időközben megerősítette, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően valóban együttműködnek a DGSE-vel, ám személy szerint neki nincs tudomása arról, hogy ez utóbbi szervezet pontosan mihez is kezd az átadott adatokkal.

A francia állam részesedése egyébként 27 százalékos a cégben, ám az Orange magáncégként működik az országban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #3
    "potenciálisan veszélyes egyedeket." -egyedek az állatvilágban vannak. Kb. így tekintenek miránk megfigyeltekre...
    "A lehallgatások kiterjedése elsősorban azért érdekes, mert Obama elnök többször is kihangsúlyozta, hogy a jogkövető állampolgárokat nem hallgatják le." -naná, hogy megint hazudott. Mi ebben az érdekes, ezt úgyis mindenki tudja, vagy tévedek?

    Létezhet, hogy a békenóbeldíjas fekete majom hazudjon? Az igazságos világba vetett hitem még meginog a végén.
  • KRTuning #2
    #1 Olyan nincs.
  • AgentKis #1
    Szerintem az lenne a hír, hogy az "XY" szolgáltató hívásait NEM tudja lehallgatni/rögzíteni valamelyik titkosszolgálat. Vagy már az is, ha csak 1 titkosszolgálat...