Gyurkity Péter

Követni akarják mobilunkat a kormányok

A nagyhatalmak mellett a kisebb országok is szeretnének minél több adatot megtudni rólunk.

Az NSA és az angolszász hatalmak globális megfigyelési programja hónapok, sőt immár évek óta visszatérő témának számít a sajtóban, azonban ez csak a jéghegy csúcsa. A kisebb országoknak bár nem áll módjában hasonló méretű programot indítani és fenntartani, a felhasználók mobiljainak követésével ők is igyekeznek kiterjeszteni a megfigyelést.

A Washington Post cikkében arról olvashatunk, hogy több tucatnyi ország igyekszik megszerezni a különböző mobilszolgáltatók együttműködését, amely a legtöbb esetben sikerrel jár. Céljuk, hogy legalább hozzávetőleges információjuk legyen a hordozható eszközök pozíciójáról, az eljárást pedig olyan további lépésekkel egészítik ki, amelyek révén még pontosabban meghatározhatják tartózkodási helyünket.

A megfigyelési programok jelentős része a szolgáltatók közötti SS7-hálózat sebezhetőségére épül, amely lehetővé teszi a megfelelő szoftverrel rendelkezők számára, hogy telefonszámunk birtokában meghatározzák hozzávetőleges helyünket. Ezen kommunikációs protokollok esetében a biztonság nem kellő szintje természetesen már korábban szemet szúrt, ám nagyjából egy évtizedre lesz szükség ahhoz, hogy elkészüljenek az utóddal, addig is az óvatos vizsgálódás marad az egyetlen lehetőség a szabályozó hatóságok számára, akik szeretnék biztosítani, hogy a módszert illetéktelen személyek és csoportok ne használhassák fel. A mobilszolgáltatók nagy része – mintegy 75 százaléka – eközben együttműködik a kormányokkal, akik a maguk részéről a rendőrség és a nemzetbiztonsági szolgálatok által használt további eszközöket (StingRay és társai) vetnek be a pontosabb információ megszerzése érdekében.

Az illetékes magyar szolgálat kapcsán a FinFisher/FinSpy platform került nemrég előtérbe, bár ennek felhasználásáról már a WikiLeaks jóvoltából tudomást szerezhettünk 2011-ben. A különböző modulok révén beazonosítják a felhasználókat az interneten, anonim emaileket követhetnek, de a weboldalak és szoftverek feltörése, valamint az WiFi-hálózatok megfigyelése sem jelent gondot számukra. Az ígéret szerint parlamenti vizsgálóbizottság tárgyalja majd ki, hogy pontosan miként használják a szoftvert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lekvaroskex #3
    elsőre ez jutott eszembe:
    https://www.youtube.com/watch?v=71RisJKKoOM
  • TokraFan #2
    Mocskos tetvek...
  • wildstorm #1
    Miközben a pedofilok stb. világát semmi sem zavartatja..........