• Tetsuo
    #102
    Nem sorolom a forrásokat, egyrészt mert neked tök felesleges, másrészt mert akit érdekel könnyen megtalálja.
    Ha van a közelben történész, kérdezheted őt is, nem fog ellentmondani nekem (ebben az ügyben). ;-)

    De most nem tudom, mire akarsz kilyukadni. Szakemberek szerint nem vitatott tény, hogy az inkvizíció gyakran nem is járt brutális büntetéssel. A hírhedt eseteket az egyházellenesség felfújta, propagandaként terjsztette, mintha általános lenne.
    Néhány ezer ember haláláról van szó, ezen esetek többsége pedig nem is a középkorban, hanem a korai újkorban történt, tehát a már nagyon megrontott és a humanizmus hatása alatt álló pápaság tehető felelőssé... annyiban, hogy nem vizsgálták pontosan a történteket, amiket a főinkvizítorok követtek el, mint kiskirályok.

    Sokkal jobb példa lenne a "missziós tevékenység közbeni" mészárlás Ázsiában és Amerikában, hiszen ott nagyságrendekkel több az áldozat és nyilvánvalóbb a cselekmény.
    De ezek valójában - a vita szempontjából - lényegtelen - dolgok, hiszen már az elején kijelentettem, hogy a katolikus egyház =/= Jézus tanításainak követésével, vagyis egyértelmű, hogy tévúton jár az egyház ma is, és mindenki, aki őket követi.
    Mert az igazi kereszténység az, ha Jézus tanításait követjük. Ilyen esetben pedig senki nem feszít spanyolcsizmát a másikon, még ha boszorkánynak is véli; vagy öl milliószám indiánokat aranyat remélve és halmoz kincseket a Vatikánban rogyásig.