29
  • M2 #29
    Használtál már valaha mac-et akár otthoni, akár céges környezetben?
    Utoljára szerkesztette: M2, 2016.10.26. 09:44:41
  • M2 #28
    Tehát amikor a mac vonalat nézed, sima piaci árakat akarsz figyelembe venni, viszont amint win-es oldalt számolsz, egyből céges mennyiségi kedvezményekkel számolsz? Ha az alap hozzáállásod ennyire inkorrekt, akkor hogyan akarsz válaszokat találni?

    A 110 ezres HP milyen hw felépítésű, van benne minimum i5-ös proci?
  • Hugh Hefner
    #27
    ezen a híren nem lepődöm meg különösebben

    évek óta IT-ban dolgozom (többek közt az IBM-nél is), az utóbbi két évben mac-et használok (céges laptopom van csak) és habár a windows jól behozta, még mindig bőven le van maradva rengeteg dologban.

    sokkal könnyebb egy macet karbantartani, mint egy windowst:

    -negyedannyiszor se fossa össze magát a rendszer (kevesebb it ticket)
    -nem erőltet rád frissítést (userek 90%-a izomból lövi ki a frissítést munkaidő végén, kevesebb it ticket)
    -a jobban megírt os-e miatt tovább bírja ugyanazzal a hardverrel (kitolt lifecycle)
    -raklap dolgot beállít magától (kevesebb it ticket)
    -nem kínál fel egy csomó dolgot, amit elállíthat a user - persze ha nagyon akarod ugyanúgy belebarmolhatsz (kevesebb it ticket)
    -belépő szintű vezető szinttől kvázi tökmindegy melyik os-t használja, úgysem fog db2-ben pötyögni, az új rendszereik meg már nem legacy szarok

    aki azt mondja, hogy it-ban nem ezerszer jövedelmezőbb a mac, az vagy életében nem volt az it közelében, vagy 40 felett van és megszokta a windowst, vagy tényleg azon nagyon kevés user közé tartozik, akinek még nincs átportolva windowsról a legacy vacka
    Utoljára szerkesztette: Hugh Hefner, 2016.10.25. 23:46:52
  • jkedzs
    #26
    erről van szó!
  • arty
    #25
    #23 / #24 :)

    Szkeptikus és lehet paranoiás is vagyok, ennyi ;)

  • arty
    #24
    Az esgéhus juzernek nem érdke hazudni, ellenben két óriáscégnek már inkább.

    Én pusztán csak értetlenkedek: mivel a szakmában dolgozok, fel nem foghatom, mitől tud IBM-nél olcsóbb lenni egyik/másik, ráadásul ennyivel. És abba inkább bele se gondolok, hogy a kalkulációk része-e pl az eredetileg esetleg windózos alkalmazások portolása mekre, meg a többi i eszközre... (tudom, hogy rengeteg a webes alkalmazás mamár, de azért van még előbbiekből is bőven)

    Szintén nem számolom, hogy a tucat windózrendszergazda-e az olcsóbb, vagy a mekhez is értő.
    Hogy az alkalmazások fejlesztésénél, tesztelésénél mit jelent a pluszplatform támogatása.

    Áh, megint ott tartok, hogy ez full kamu :D
  • arty
    #23
    Nyilván nem.
    De egy ekkora vállalatnál a dolgozók nagyrésze nem csúcsgépen dolgozik, tehát a hardveren igenis sokat lehet fogni :)
    És oké, az összköltség egy része csak a hw maga, a szupport teszi ki a maradékot - az viszont szvsz inkább a háttérinfrastruktúrán múlik, nem a munkaállomáson. Ergo ha az szar, a mekes és pécés juzer is nyitja a jegyet....
  • arty
    #22
    180 ezerért 1 év garit kapsz, 3 évre emelés +29e ...

    110 ezres HP 3 év garis, de OS nincs benne, ami egy ekkora cégnél nemtom mennyi/fő (de töredéke a hivatalos, bolti win10 enterprise árának)

    és továbbra sem értem, hogyan és mitől lesz a windows 300 dolcsival drágábban szupportálható, honnan jön ez a "horror" szám, tekintve, hogy az átlagjuzer mindenhol "hülye" és nem igazán a munkaállomása a szűk keresztmetszet :D
    Utoljára szerkesztette: arty, 2016.10.25. 16:08:52
  • mortep
    #21
    Az van, hogy a mezei júzer leragad a belépő-szintnél. Amikor már az os ára alapból el van felejtve mert Torrent(e) Elemér egy ingyensöré úgyis felnyomja az ultimate-et beaktiválva, akkor hogyan lehetne olyan extrákról beszélni mint a domain controlling, ad replication, ... és ezek költsége.
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2016.10.25. 15:02:34
  • mortep
    #20
    IBM-ék számolták ki, de biztos nem megy nekik a matek elvégre alig 100 éve matekoznak (iróniaveszély!). A meknél is jönnek elő hibák, a windóznál is, meg máshol is... node ami nem mindegy, hogy hányszor és mibe kerül azokat orvosolni... megint az a fránya matek.

    (Amúgy mindig is a thinkpad-ek fellé húzott a szívem, profi masinák és érdekes módon ugyanabban az ársávban árulják mint a macbookokat)
    Utoljára szerkesztette: mortep, 2016.10.25. 14:08:27
  • halaszlo
    #19
    Inkább a tapasztalat... Világméretű golbális cégnél vagyok és azt látom, hogy sajnos a felső vezetők látóköre a magassággal exponenciális arányban szűkűl, és olyan bődületes dolgokat meg lehet velük etetni, amilyenre gondolni se mernél.
  • M2 #18
    Szerencsére az sgponthu olvasói sokkal okosabbak és jobban számolnak, mint az IBM-nél! Csak akkor azt nem értem, miért nem ide futnak be a milliárd dolláros üzletek!? :-)
  • M2 #17
    " asztali brand (HP) gép 110k ... mennyi a legprimkóbb alma?"

    180k, operációs rendszerrel együtt. Majdnem ugyanott vagy.
  • halaszlo
    #16
    Jól átvágták a vezetőséget. :) Kicsit megcsavarintották a számokat, megtoldották egy kis pukkasztott nullával és máris kijött a jobb eremény. Vagy csak egyszerűen elb*ták. :)
  • Tetsuo
    #15
    Gondolod, hogy a legalapabb HP-t cserélik Almára? Ráadásul a cikk is említi, a támogatáson (support) van a hangsúly, nem a hardveren.
  • Tetsuo
    #14
    Az a billiárd milliárd akar lenni, csak nem tudsz magyarul. ;-)
  • Tikal #13
    hát hogy te mit tudsz elképzelni, az nem számít :)
  • arty
    #12
    elolvastam, ezért is a kérdések ;)

    + el tudom képzelni, hogy a 2-300$ ugy jött ki, hogy ezért a "tanulmányért" kaptak cserébe ekkora engedményt az almásoktól a gépekre......

    + egy alap, 3 év garis(!!!) asztali brand (HP) gép 110k ... mennyi a legprimkóbb alma? és aztán most hozd ki a -300$-t lécci ;)
    Utoljára szerkesztette: arty, 2016.10.24. 21:20:22
  • arty
    #11
    - néha kell, de legtöbbször az almás notei feléből (esetleg harmadából) is "használható" gépet kaphat a melós - csak arra má' nem jönne ki a matek, nyilván ;)
    - tehát a meknél nem jön elő, hogy a frissítés elkurta az XYZ-t? nem tud nyomtatni? ésatöbbi? háppersze :D
  • Sequoyah
    #10
    Nem a PC platformot szamoztek, azt tovabbra is pont ugyanugy hasznaljak, mint eddig. Csupan Applere valtottak Microsoftrol.
  • fonak
    #9
    Majd ha minden cégnél almát fognak használni, akkor elhiszem.
  • paby88
    #8
    Fizetett hírdetésünket olvashatták.
  • fade2black
    #7
    "Mar csak a megmaradt uzleti szoftveres reszleget kellene megszuntetni (atadni valakinek) es akkor talan a teljes szamitogepes iparagbol ki tudnak vonulni."

    elég sok minden van még azon felűl amiből azért összejön egy 80b$ os forgalom, meg 13b$os net profit. mainframe, iseries, storage, cloud, watson...
  • kvp
    #6
    Valoszinulg a hardvert (foleg a laptopokat) eddig se hazon belul javitottak, igy a kulonbseg jelentos resze a windows-rol macosx-re torteno valtasbol jon ossze. Raadasul kiderult, hogy az a csomo ibm-es vallatiranyitasi szoftver ami mac-en nem fut nem is hianyzik meg az ibm alkalmazottainak sem. Ezeknek a support koltseget is meg lehet sporolni.

    ps: Szomoru a pc platform kitalaloi szamara, hogy valojaban nincs is szukseguk pc-re meg az alkalmazottaiknak sem. Legalabb meg tudjak magyarazni, hogy miert kellett a teljes x86-os uzletagukat kvazi ingyen atadniuk a lenovonak. Mar csak a megmaradt uzleti szoftveres reszleget kellene megszuntetni (atadni valakinek) es akkor talan a teljes szamitogepes iparagbol ki tudnak vonulni.
  • Tikal #5
    nem olvastad el a cikket? :)

    support. nem a termék áráról van szó, hanem a megvétel utáni támogatásról, ami egy windows pc-nél több. De nyilván hazudik az IBM, őket is megvette az Apple :)
  • mortep
    #4
    1. Néha kell, nyilván nem a titkárnéninek.
    2. A cikkben részben ott a válasz, kevesebb a karbantartási és a support költsége. (mert nem windows-t futtat. Az OS X jobb)

    Egyetértek abban, hogy a laptopoknál, sőt desktopoknál sincs akkora eltérés, egy dellhápélenovo versenyezhet az apple-el de nincs nekik szmeélyre szabott OS. folyamatosan használok mac-et, windows-t és pingvint és utlosó helyre a windowst tenném.
  • arty
    #3
    (nagy) cég esetén nem épít senki pécét, egy notebook esetén pedig már közel sincs akkora eltérés egy alma és egy jó dell/hp/lenovo közt, beszerzési árat tekintve

    node!
    1.) kell-e egyáltalán ennyire erős munkaállomás a juzernek?
    2.) mitől olcsóbb egy mac adminisztrálása, mint egy vindózpécé-é?
  • aru
    #2
    Én ezt azért nem hiszem el! Egy Mac árából 1,5 olyan erős PC-t épít az ember. :)
  • arty
    #1
    Engem azért érdekelne, hogy ez hogy jön ki. Szerintem leginkább sehogy :))