Mortimer

Próbaper egy hacker ügyében

Precedensitélet fog születni egy számítógéphacker ügyében, akit Hollywod a digitális kalózkodás miatt perelt be. Több mozióriás, köztük a Disney, az Universal és a Paramount beperelték Eric Corley-t, aki linkeket helyezve oldalára lehetővé tette látogatóinak a digitális videólemezek másolásvédelmének feltörését.


A hollywoodi vállalatok jogászai szerint az általa közzétett (korábban egy európai tinédzser által kifejlesztett) szoftver bölcsöje lehet az illegális filmek internetes terjedésének. A per nem meglepő, mivel a zenepiar már jóideje háborút vív a netes mp3 filecserélgetés ellen. A digitális kalózkódás következő célpontjai a mozivállalatok lehetnek.

Becslésük szerint már most is 2.5 millárd dollárt veszítenek évente az illegális másolás miatt, melyet jelenleg főként videókazettákkal követnek el. De Hollywood nagyon aggódik, hogy a digitális másolat a jó minőség és korlátlan másolhatósága miatt jóval nagyobb veszélyt jelent piacukra.
A kalózkodás lehetőségeit az ügyvédek a bíróság előtt a népszerű Mátrix másolatával demonstrálták, ami egy szakértő szerint megkülönböztethetetlen a DVD verziótól.

A civil szervezetek - köztük az Electronic Frontier Foundation - Corley mögött sorakoztak fel - ő a "2600 The Hacker Quarterly" hackerlap szerkesztője.
A studiók álláspontjukat az 1998-ban meghozott Digital Millennium Copyright törvényre alapozzák, ami deklarálja, hogy illegális a másolásvédelmet elkerülő technológiák terjesztése. De a civil szervezetek szerint a törvény már elavult, korlátozza a felhasználók szólásszabadságát és aláássa a zene, a videó és más védett anyagok korrekt használatának jogát.

A per a new yorki szövetségi bíróságon zajlik, ez lesz az első eset, mely az új törvényen alapul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!