Berta Sándor

Tíz iPhone lehallgatása 650 000 dollárba kerül

Érdekes részletek derültek ki a Pegazus nevű izraeli fejlesztésű kémszoftver kapcsán.

Augusztus végén vált ismertté, hogy egy izraeli fejlesztésű kémprogrammal egy biztonsági rést kihasználva megpróbálták feltörni egy arab emberi jogi aktivista telefonját. A Pegazus nevű szoftver az Apple iOS 9.3.5. operációs rendszerének hiányosságát használja ki. A kémprogramot az izraeli hadsereg elit - 8200-as - hírszerző egységétől leszerelt veteránok alkották meg az NSO Group nevű vállalkozás keretében. A Tel-Aviv melletti székhellyel rendelkező társaság jó üzleteket köt az okostelefon-tulajdonosok kikémlelésére - ez derült ki azokból a dokumentumokból, e-mailekből és szerződésekből, amelyek most szivárogtak ki. Az anyagokból a The New York Times idézett és láthatóvá vált, hogy a vállalat milyen árakkal és módszerekkel dolgozik.

Az NSO Group tíz iPhone készülék lehallgatásáért és a tulajdonosok összes tevékenységéhez való hozzáférésért 650 000 dolláros átalánydíjat kér el. Emellett szükség van egy 500 000 dolláros egyszeri "belépési díj" kifizetésére is. Tíz Androidot futtató okostelefon esetében a lehallgatás ára 500 000 dollár. Öt Blackberry- és Symbian-eszköznél az összeg 500 000, illetve 300 000 dollár. 50 további célkészülék esetén az összeg plusz 500 000 dollár, míg 100 továbbinál 800 000 dollár. Az NSO Group a belépési díj mellett egyébként a második évtől a megrendelési díj 17 százalékát számítja fel éves karbantartási tételként.

Az izraeli cég mellett több tucat vállalkozás foglalkozik hasonló tevékenységgel. Ezek a kormányoknak és bűnüldöző hatóságoknak ajánlják fel a szolgáltatásaikat. Ugyan vannak engedélyeztetési eljárások, amelyek meghatározzák, hogy kiknek adhatók el kémeszközök, de eddig ezek a társaságok még egyetlen megbízást sem utasítottak vissza. Amennyiben egy szoftvert értékesítettek, onnantól nagyon nehéz követni, hogy mire használják azt. Izraelben ugyan vannak a "digitális fegyverrendszerekre" vonatkozó exportkorlátozások, de azokat az NSO Group még sosem alkalmazta.

A magántulajdonban lévő vállalat finanszírozásáról csak nagyon keveset lehet tudni. Az NSO Group egyik szóvivője kiemelte, hogy a kémszoftvereket csak kormányoknak adnak el és a termékeket kizárólag a bűnözői vagy a terroristatevékenységek elleni harc céljából vetik be. Nos, ez az állítás a Pegazus esetében máris megdőlt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!