Berta Sándor

Illegális lenne a Facebook reklám­blokkolók elleni fellépése

Az Európai Unióban törvénytelen lenne a felmerült elképzelés megvalósítása.

Augusztus elején számoltunk be arról, hogy a közösségi platform elszánt abban a tekintetben, hogy kikerülné az internetes hirdetésblokkolókat. A társaság szeretne az ilyen szoftvereket használó tagjainak is hirdetési ajánlatokat megjeleníteni, cserébe az internetezők a jövőben könnyebben eldönthetnék, hogy mely reklámokat akarják látni és melyeket nem.

A The Daily Dot most rámutatott, hogy ha a Facebook meg is valósítaná az ötletet, az az Európai Unióban mindenképpen törvénytelen lenne, ugyanis megsértené az úgynevezett ePrivacy-irányelv 5. cikkelyének 3. bekezdését. Ez ugyanis kimondja, hogy a felhasználót egyértelműen tájékoztatni kell arról, hogy ha valaki hozzá akar férni az eszközének adataihoz. Ilyen tevékenység lenne az ügynevezett sütifájlok tárolása is.

Alexander Hanff adatvédelmi szakértő már áprilisban levelet kapott az Európai Bizottságtól. A dokumentum szerint minden európai uniós állampolgárnak joga van elutasítani a hirdetéseket, így a hirdetésblokkolók elleni intézkedések alkalmazásához és a sütifájlok tárolásához is egyértelműen az internetezők beleegyezésére van szükség. Kérdéses azonban, hogy a Facebook által a jövőben alkalmazandó megoldás nem használna-e majd ki egy kiskaput.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!