Berta Sándor

Az EU magas pénz­büntetéssel sújtaná az adatvédelmi jogsértéseket

Az új európai uniós adatvédelmi szabályokat még az idén elfogadhatják.

A legfontosabb módosítás, hogy szigorúan büntetnék az adatvédelmi jogsértéseket. Az Európai Bizottság azt javasolta, hogy az adott vállalat az éves bevételének a legfeljebb 2 százalékát fizesse be büntetésként, míg az Európai Parlament azt szeretné, hogy ez az összeg az éves bevétel 5 százaléka legyen. Jelenleg a legmagasabb kiszabható büntetés 600 000 euró.

Azok a cégek, amelyek a szolgáltatásaikat Európában is kínálják, csak akkor dolgozhatják majd fel az egyes ügyfeleik személyes adatait, ha ebbe az érintettek belegyeztek. Arról még zajlanak az egyeztetések, hogy ezt milyen formában lehet majd megtenni. Az viszont valószínűnek tűnik, hogy a 16 évesnél fiatalabbak részéről semmilyen beleegyező nyilatkozatot sem lehet majd elfogadni. A fogyasztók számára könnyebb lesz átvinni az adataikat az egyik szolgáltatótól a másikhoz. Ez utóbbi például jelentős mértékben megkönnyítheti a szolgáltatóváltást.

Az új adatvédelmi csomag felváltja a korábbi nemzeti szabályozásokat, így például a Facebook vagy a Twitter nem hivatkozhat majd arra, hogy neki elegendő betartania az írországi szabályokat. A jelenlegi adatvédelmi szabályozás egyébként 1995-ből származik és csupán egy irányelv, amelyet minden ország törvénybe foglalt. Problémát jelent, hogy a mostani szabályozás alaposan megnehezíti a startupok számára az országhatárokon túli terjeszkedést, miközben a konszernek könnyen kijátszhatják egymás ellen az egyes európai uniós tagállamokat. A cégek ugyanakkor azt kifogásolják, hogy a szigorúbb szabályok miatt nem lesz elegendő mozgásterük kifejleszteni az új szolgáltatásaikat és üzleti modelljeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!