Berta Sándor

Nőtt a kereslet az elektromos ágymelegítők iránt

A jelenség az ukrán-orosz háborúnak köszönhető.

Számítógépes chipek mérik és szabályozzák az elektromos ágymelegítők hőmérsékletét és egyes termékek még Bluetooth-kapcsolattal is rendelkeznek, így akár okostelefon segítségével is működtethetők. Az ukrán-orosz háború kitörése óta egyre nagyobb a kereslet a Kínában gyártott elektromos ágymelegítőkre és az azokban felhasznált chipekre.

A JW Insights kínai elemzőcég jelentése alapján február óta az eladott elektromos ágymelegítők száma több mint 100 százalékkal emelkedett. Kínából általában évente 30 000 elektromos ágymelegítőt exportálnak Európába, de idén ez a mennyiség a tengerentúli piacok esetében elérte a 70 000-80 000 darabot. Problémát jelentett azonban, hogy sok kínai gyártó nem szerezte meg az európai uniós áramellátási vagy környezetvédelmi szabványok által megkövetelt képesítéseket és miután az európai lakosok nem ismerik a kínai márkákat, így az exportált elektromos ágymelegítőket általában európai márkajelzésekkel kell ellátni.

A megnövekedett kereslet éppen jókor jön Kína számára, mivel a helyi technológiai piac visszafogott évet zár majd. A folyamatos leállások és a csökkenő általános kereslet miatt a globális PC-szállítások 15 százalékkal estek vissza csak az elmúlt negyedévben.

Az elektromos ágymelegítők az emelkedő energiaárak miatt lettek kelendőbbek. Az elemzők szerint ugyanakkor az ilyen különleges takarók iránti egyre nagyobb kereslet más növekedési lehetőségeket vetít előre. A JW Insights munkatársai arra is számítanak, hogy az európai energiahiány miatt a fotovoltaikus és szélenergia-technológia iránti kereslet növekedni fog. Kína számára ez jó hír, mert számos helyi vállalat képes olyan szilíciumchipeket gyártani, amelyekre mind az elektromos ágymelegítőkhöz, mind az energiatermelésben használt eszközökhöz szükség van.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #1
    hehe... nekem is van egy és telente be is szoktam rakni a lepedő alá. Két fokozata van 30 watt és 60 watt. igaziból 30 watton csak langyosodik egy kicsit, de kellemes meleget csinál a takaró alatt és kapásból nem kell annyira fűteni a hálószobában éjjel. :) Többet spórolok a fűtés visszavételével, mint amit fogyaszt. :)