JohnnyCage

Moore törvénye tovább él, mondja az alkotó

Mint korábban beszámoltunk róla, Gordon Moore kedden az Egyesült Államok legmagasabb rendű civil kitüntetését vehette át George W. Bush amerikai elnöktől. A legendás vezető ennek alkalmából beszélt jövőbeli elképzeléseiről.

Gordon Moore, az Intel Corp. társalapítója mintegy 27 évvel ezelőtt megjósolta, hogy a chipekben található tranzisztorok száma, illetve az egységek teljesítménye 18 - 24 havonta meg fog duplázódni, miközben méretük nem változik. A számtalanszor igazolt jóslat azóta "Moore törvénye"-ként íródott be a chipipar történelmébe.

Gordon Moore
A világ legnagyobb chipgyártójának társalapítója szerint a chipipar a törvénynek megfelelő ütemben fog tovább fejlődni, némi lassulás ugyanakkor érezhető lesz. "A megduplázódás üteme valamelyest lelassul" - mondta a vezető az ünnepséget követően, majd hozzátette: "Fokozatosan eljutunk oda, hogy az egyes komponensek valóban egy-egy atomból épüljenek fel."

A félvezető fejlesztők képessége, hogy egyre több tranzisztort zsúfoljanak egy szilícium chipbe, óriási szerepet játszott a technológiai fejlődésben. A jövőben azonban a fizika törvényei fokozatosan közbe fognak szólni. A legújabb processzorok huzalozása jelenleg 130 nanométeres. Jövőre ez az érték 100, illetve 90 nm-re csökken. A 6-8 év múlva elérhetővé váló 30 nm azonban egy igen komoly korlátot fog képezni.

Az alternatívák, mint a nanotechnológia, egyelőre nem elég kiforrottak a közeljövőbeni megvalósításhoz. Egyetlen tranzisztort elkészíteni egy technológiával egy dolog, belezsúfolni több milliárdot egy chipbe pedig egy másik - mondta Moore.

A kreativitás azonban rendszerint legyőzi a korábban áttörhetetlennek vélt akadályokat. "Emlékszem, nem hittük, hogy 1 mikron alá lehet menni, mivel a litográfia problémát jelent" - idézte vissza Moore a '90-es évek legelejét. A vezető szerint a 30 nm táján előbukkanó akadály a korábbiaknál jóval nehezebben léphető majd át, de "látunk mi még sokmilliárd tranzisztoros chipeket is".

Moore a mostani "A Szabadság Medálja" nevű kitüntetésről, amely egyébként már nem az első számára, annyit mondott "Ugyanaz a terem, de egy másik Bush", utalva ezzel korábbi kitüntetőjére. A vezető korábban "A Technológia Nemzeti Medálja" kitüntetést vehette át az első George Bush amerikai elnöktől.

Gordon Moore 1968-ban alapította az Intelt Robert Noyce-szal, majd 1975-től '87-ig a társaság vezérigazgatója volt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csacsis #4
    Lehet hogy kicsit paranoiás vagyok, de nem lehet ez a törvlny jó indok a processzorok idő előtti, gyors fejlesztések leállítására? Vagyis:2 Ghz után nem fogják rögtön kidobni az 5 Ghz-s procikat (akkor sem, ha lenne rá lehetőség), mert sok kicsi sokra megy, vagyis több pénzt hoz.
    Persze lehet hogy nem kellett volna megnéznem az "Összeesküvés elmélet" című filmet.
  • Laci73 #1
    Egy szimpatikus Inteles. Ritka :)