Berta Sándor

Tíz éven belül 100 Mbps-os interneteléréseket akar az EU

Az Európai Bizottság ambíciózus célt fogalmazott meg.

A The Financial Times birtokába került az Európai Unió internetfejlesztési javaslatának tervezete. A dokumentum szerint a testület azt szeretné, ha a kontinensen tíz éven belül minden háztartás átlagosan legalább 100 Mbps-os internethozzáféréssel rendelkezne. Az iskolák és a vállalatok esetében a célkitűzés az 1 Gbps-os internetelérések kiépítése. Ezek a szélessávú internetfejlesztési célok részét képezik azoknak az európai távközlési piacra vonatkozó új szabályoknak, amelyeket az Európai Unió az előzetesen kiszivárgott tervek szerint hivatalosan szeptemberben akar bemutatni.

A legnagyobb problémát természetesen a finanszírozás kérdése jelenti és amint arra számítani lehetett, ebben a témában várható majd a legnagyobb vita is. Az Európai Bizottság ugyanis azt az álláspontot képviseli, hogy a kitűzött cél megvalósításához a következő tíz esztendőben 155 milliárd euró értékű beruházásnak kellene történnie. Az összeg jelentős részét azonban nem az állami költségvetésekből biztosítanák, hanem a cégek bevonásával teremtenék elő. Az egyik nagy távközlési konszern képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a befektetendő összeg 90 százalékát kellene állnia a magánszektornak. A legnagyobb kérdés azonban az, hogy erre például a telefontársaságok, a webes konszernek és más távközlési szolgáltatók hajlandóak lesznek-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • btz #22
    Majd jön az 5G
  • lambda5 #21
    Érdekes ez. Itt Münchentől 25km-re délre sokszor a 6Mbit sem megy egy 16Mbit előfizetésen. (Mivel ez internetben elmaradott vidék "Regio")
    30 - 35 euró/hó az előfizetés és teljesen mind1 melyik szolgáltató... minden vonal a telekom-é.. ;) Szóval amikor Európárol beszélünk nem feltétlenül kell hátrányos helyzetűnek érezni magunkat.
    De hát mi kell a népnek: "Hús és cirkusz..."
    Utoljára szerkesztette: lambda5, 2016.07.22. 16:21:35
  • ostoros #20
    Erre mondtam én, hogy uborka görbület.
  • ostoros #19
    De, kétszer drágább.
  • Alien69 #18
    Nálam Telekom van, és nincs okom szídni (ráadásul optika). Az ár "mellékes". Mivel itt NINCS se digi, se upc, ergo, nekem mindegy, mit csinálnak, számomra szarok maradnak. Másfelől, a T se 2x drágább, max ha lejárt a hűségidőd.
    Utoljára szerkesztette: Alien69, 2016.07.21. 21:55:11
  • Tetsuo #17
    Mert az "EU" nem "lát" semmit. A politikusok és feletteseik pedig pontosan tudják, hogy ez kb. ezredrangú kérdés napjainkban, csak terelni kell a fontosabb témákról a szót illetve úgy kell tűnnie, működik minden f@szán: az EU olyan jó hely, ahol ez a probléma, de ezen is dolgoznak, hogy megoldják...
  • ostoros #16
    Nálunk megjelent a digi, de két év az csak két év, tudta a trékom előre, hogy a digi sok helyen komolyan terjeszkedni fog. A francba ki fogom vágni őket eleget szívták a vérünket.
  • Caro #15
    Véletlenül sem akarok a fejlődés ellensége lenni, de azért nagyon igazad van szerintem.
    Amikor megjelent a könyvnyomtatás, óriási szellemi fejlődés indult meg. Aztán jött a rádió, TV, ma meg ezeknek köszönhetően sokan alig olvasnak, és amit igen, azt is csak szórakoztatásból (ahol nincs rádió meg TV).
    A net sajnos úgy tűnik ugyanezt a pályát járja be. Emlékszem az sg-re milyen volt 12 éve.
    Olyan komoly szakmai viták mentek itt a tudomány rovatban, akkor még nagyrészükhöz hozzá sem tudtam szagolni. Trollok nem voltak.
    De ez nem csak az sg-re igaz, ez az egész netre igaz.
    Miért? Mert akkor talán csak az iskolázottabb réteg használta a netet, és nem volt baj, hogy 56k modem volt. Minden lényeges infót szövegesen is meg lehet osztani!!!
    Ma meg ész nélkül kapjuk a közösségi hálókra feltöltött "értékes" tartalmakat, meg a youtube-ot elárasztják a macskás és egyéb videók...
    Nem azt mondom, hogy ne lenne plusz érték, persze hogy van! Csak eláraszt minket a szemét, és sokszor nagyon nehéz benne megtalálni.
    De ugyanez igaz a programokra is: még a net kezdeti szakaszában, ha vettél egy szoftvert az általában *kész* volt, mert nagyon nehéz volt a patch-eket terjeszteni. Persze voltak, de mai szemmel nézve apróságokat javítottak, és nem félkész programokat adtak ki akkoriban, bugokkal tele.
    Összességében az jó cél, hogy mindenki csatlakozzon a netre, mert így olyan emberek is hozzáférhetnek, akiknek tényleg hasznos, de ezt a részt 1 megabit/s-al is ki lehet szolgálni (még ezzel is sokat mondtam). Ami 1 mega felett van, az már nem ezt a célt szolgálja.
  • morguldae #14
    A jelenlegi szolgáltatók többsége, a jelenlegi interneteléréseiket sem tudják kellő minőségben biztosítani, és a többsége az internet előfizetéseknek nevetséges árú, ár/szolgáltatás arányuk szánalmas. Ha a jelenlegi szolgáltatásaikat sem tudják biztosítani, a hálózatok többsége egy fos, szakadozik, lassú, nincs folyamatos szolgáltatás...ugyan már!...
  • molnibalage83 #13
    Én éppen most fogom kivágni az örökölt Telekom előfizetésemet a faszba. Vicc, hogy egy olyan fostaliga cég talpon marad, mint ez. 2 éves hűsényilatkozat és IPTV nélkül a trékom kétszer drágább, mint anno a sokat szidott UPC. Az két év hűséggel egész vállalható áron ad 30/3-at. Persze a digihez képest sehol nincs, de a digivel meg az a baj, hogy szinte sehol nincs....