SG.hu

Meleg vízzel hűt a Lenovo szervere

A Lenovo demonstrálta, hogy miképpen lehet hűtést megvalósítani meleg víz újrafelhasználásával, ami komoly áttörést jelent a vízhűtéses technológiában. A jelentős eredményt ügyfelével, a Bajor Tudományos Akadémia irányítása alá tartozó Leibniz Szuperszámítógép Központtal együttműködésben érte el a cég.

Az ISC 2016 rendezvényen a Lenovo és a Leibniz Szuperszámítógép Központ bemutatták áttörésnek számító legújabb fejlesztésüket, a Lenovo NeXtScale M5 alapú CooLMUC-2 klaszter hűtését 50°C-os hőmérsékletű meleg vízzel egy gyártási környezetben. Az LRZ ezt a rendszert használja a "zöld IT" koncepció továbbfejlesztésére, a meleg vizet a Lenovo közvetlen vízhűtéses technológiájából nyerve az “abszorpciós hűtők" számára. Ezek a hűtők a meleg víz energiájával állítanak elő hideg vizet, amelyet aztán öt petabájtnyi HPC tároló hűtésére használnak.

Az eredmény egy 0,3-es energia-újrafelhasználási hatékonysági mutató (Energy Reuse Effectiveness, ERE), ami azt jelenti, hogy az elnyelt hő 70 százalékát teljes mértékben újrafelhasználták a hideg víz előállítására. Ráadásul a meleg vizes hűtés csökkenti a szerverek energiafogyasztását és javítja az energiafelhasználás hatékonyságát (PUE). Ennek köszönhetően az LRZ CooLMUC-2 rendszere kevesebb, mint feleannyi áramot fogyaszt, mint egy hasonló teljesítményű, hagyományos léghűtéses rendszer.

Az LRZ együttműködő partnere a Lenovo stuttgarti HPC Innovációs Központjának. Ez része a HPC kutatóközpontok globális hálózatának, amelyhez még egy pekingi és egy észak-karolinai (Research Triangle Park) létesítmény tartozik. "Stratégiánk kulcsfontosságú eleme, hogy nyílt, rugalmas megoldásokat nyújtsunk mind ügyfeleinkkel, mind partnereinkkel együttműködve, értéket teremtve a HPC területén és az egész iparágban." - mondta Brian Connors alelnök, Next Generation IT & Business Development, Data Center Group. “A Cineca-val közösen kifejlesztett MARCONI szuperszámítógép és az LRZ-vel együtt elért előrelépés a közvetlen vízhűtés terén jól demonstrálják, hogy ezek az erőfeszítések olyan innovációkat eredményeztek, amelyek révén HPC ügyfeleink nagyobb teljesítményt és megbízhatóságot élvezhetnek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Archenemy #4
    Én meg kitaláltam egy olyat, ami hideg vízzel melegít!
    A hideg víz, pl. egy hegyi patak vize meghajt egy generátort, az áramot termel, és az árammal felmelegítem a vizet, amit aztán fűtésre használok.

    Hideg vízzel melegítek bazz!!!
  • barret #3
    Ez egy régi elterjedt technológia.Így működnek a hőszivattyúk,és a klímák is.
    Bizonyos hőmérsékletek között jelentősen növelhető a hatásfok.
    Nincs ebben semmi érdekes.
  • kvp #2
    A trukk az, hogy a szerverek altal leadott hoenergiat elnyeli a hutofolyadek, ennek a hojet felhasznaljak arra hogy keringjen a folyadek, majd a hutoblokkban lehul. (ide kellhet menetszel vagy ventillator) Ez egyfajta passziv hutes, amit mar a Ford T modellek is hasznaltak. Szamitogepes kornyezetben ez 70 fokos cpu homerseklet helyett 50 fokosat jelent es pont ennyi a bemeno hutoviz homerseklete is. Gyakorlatilag melegvizzel hutenek, de a cpu-khoz kepest ez meg mindig hidegebb.

    http://en.wikipedia.org/wiki/Thermosiphon#Computing
  • Macropus Rufus #1
    "Ezek a hűtők a meleg víz energiájával állítanak elő hideg vizet, amelyet aztán öt petabájtnyi HPC tároló hűtésére használnak."
    akkor tulképpen a vas hideg vízzel van hűtve és nem meleggel.
    Ez olyan mind ha a cikk úgy kezdődne, hogy árammal hűtött szervert mutatott be a lenovo. Mert az áram mozgatja pl. a hűtő szivattyút ami a folyadékot keringeti ami a tényleges hűtésért felelős.