SG.hu

Lezárja a Lenovo az IBM x86-os szerver üzletágának felvásárlását

A Lenovo és az IBM bejelentette, hogy az IBM x86-os szerver üzletágának a Lenovo általi akvizíciója kielégíti az összes szabályozási feltételt, és a felek 2014. október 1-jén lezárják az ügyletet. A tranzakció a harmadik legnagyobb szereplővé teszi a Lenovot a 42,3 milliárd dolláros globális x86-os szerver piaconi.

A Lenovo ezzel megszerzi a System x, BladeCenter és Flex System blade szervereket és kapcsolókat, az x86-alapú Flex integrált rendszereket, a NeXtScale és iDataPlex szervereket és a hozzájuk tartozó szoftvereket, valamint a karbantartási tevékenységet. Az IBM megtartja a System z nagyszámítógépeket, a Power Systems és Storage Systems rendszereket, a Power-alapú Flex szervereket, valamint a PureApplication és PureData rendszereket.

“Az x86-os akvizíció lezárásával a Lenovo egy világszínvonalú üzletághoz jut, amely kiterjeszti a képességeinket a hardverek és berendezések területén, azonnal az erős 3. pozícióba repítve minket a globális szerver piacon" - mondta Yang Yuanqing, a Lenovo elnöke és vezérigazgatója. “Most a legfontosabb teendőnk a sima integráció megvalósítása és a zökkenőmentes átállás biztosítása vásárlóink számára. Biztos vagyok abban, hogy a Lenovo globális jelenlétét, hatékonyságát és kiváló működését az IBM legendás minőségű termékeivel, innovációjával és szolgáltatásaival kombinálva olyan versenyelőnyre teszünk szert, amely a nyereséges növekedés motorja lehet, és a Lenovot a globális vállalati piac vezető pozíciójába juttatja.”

A megegyezés egy régóta tartó eredményes együttműködésre épül, amely 2005-ben vette kezdetét: ekkor vásárolta meg a Lenovo az IBM-től a ThinkPad sorozatú számítógépeket gyártó PC üzletágat. A Google Motorola Mobility üzletágának folyamatban lévő akvizíciója a világ harmadik legnagyobb okostelefon-gyártójává fogja tenni a Lenovo-t, miközben tovább erősíti pozícióját, mint a PC-k, tabletek és okostelefonok három legnagyobb gyártójának egyike.

“Az akvizíció egyértelmű bizonyítéka annak a bizalomnak, amelyet következetes működésünkkel, felelős globális befektetői magatartásunkkal és megbízható technológiai szállítóként érdemeltünk ki,” mondta Gerry Smith, a Lenovo Group ügyvezető alelnöke, valamint az Enterprise Business Group és az Americas Group elnöke. “A Lenovonak komoly tervei vannak a vállalati piaccal kapcsolatban. Idővel minden szektorban meghatározó szereplők leszünk, gyártó kapacitásunk és kiváló működésünk révén megismételve a PC területen elért sikereket.”

Ahogy az IBM x86-os szerver üzletágának akvizíciójával kapcsolatban kiadott januári közleményből kiderült, a Lenovo és az IBM egy stratégiai együttműködésről is megállapodott, melynek keretében a Lenovo OEM gyártója és viszonteladója lesz az IBM iparágvezető tároló és szoftver portfóliójába tartozó kiválasztott termékeknek. Ezek közé tartozik az IBM belépő szintű és középkategóriájú Storwize tároló családja, a Linear Tape Open (LTO) termékek, az IBM Flash tároló tömbök, valamint az IBM rendszer szoftver portfóliójának elemei, köztük a Smart Cloud, a General Parallel File System és a Platform Computing megoldások. A stratégiai szövetség révén a Lenovo egy átfogóbb vállalati IT megoldás részeként tudja ajánlani ezeket a termékeket, így többféle vásárlói igényt képes kielégíteni az adatközpontban.

A Lenovo teljes egészében megvásárolja az IBM x86-os szerver üzletágát, és betartja az IBM x86-os termék ütemtervét, beleértve a Flex és x86-alapú PureFlex integrált rendszereket, továbbá folytatja ezen termékek fejlesztését. Amint azt korábban bejelentették, az IBM fogja végezni hosszabb ideig a karbantartást a Lenovo nevében, így a vásárlók zökkenőmentes átmenetet fognak tapasztalni, melynek során nem változik a karbantartási támogatás.

Az IBM x86-os szerver üzletágánál világszerte dolgozó alkalmazottak a Lenovo Enterprise Business Group részlegéhez kerülnek. Az üzletág vezetője, Adalio Sanchez a Lenovo Enterprise Systems alelnökeként folytatja karrierjét, és Gerry Smith-nek tartozik beszámolni tevékenységéről.

A vételár 2,3 milliárd dollár, amelyből hozzávetőlegesen 2 milliárd dollárt készpénzben, a többit pedig Lenovo részvényekkel egyenlítenek ki. A tranzakció kielégíti az összes szabályozási követelményt és a szokásos zárási feltételeket. Megkapta a Committee on Foreign Investment in the United States (CFIUS), az Európai Bizottság és a Kínai Gazdasági Minisztérium jóváhagyását. Ez a negyedik alkalom, amikor a Lenovo engedélyt kap a CFIUS-től egy amerikai székhelyű vállalat megvásárlására.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!