Berta Sándor

OLED-tévékkel akarja legyőzni a Samsungot az LG

Hiába a kvantumpixelek, az OLED kontrasztosságával és mélyfeketéjével nehéz felvenni a versenyt. Hatalmas piaci bővülésre számít az LG.

Az LG jelenleg az egyetlen gyártó a piacon, aki nagyobb számban tud OLED-televíziókat készíteni és értékesíteni. A dél-koreai konszern vetélytársai vagy visszahúzódtak ebből a piaci szegmensből és a hagyományos LCD-tévék gyártására, illetve eladására összpontosítanak, esetleg kvantumpixel technológiával egészítik ki a termékeiket, mint a Samsung. Az IHS piackutató cég adatai alapján az LG az esztendő első negyedévében 113 000 OLED-televíziót tudott értékesíteni és a gyártó ezáltal 96,4 százalékos piaci részesedésre tett szert. A gyártó az OLED-árak csökkentésére készül a magasabb piaci részesedés érdekében, terveik szerint ez év végén 20 százalék lesz rajtuk a prémium az LCD-technológiához képest. Az elemzők azzal számolnak, hogy az OLED-piac 2013 és 2020 között évente 116 százalékkal fog nőni.

Legújabb termékük egy mindössze 9 mm vastag, mindkét oldalán Full HD felbontású kijelző. Ezt kereskedelmi célokra szánják, üzletekben a plafonra függeszthető vagy a padlóra állítható, és folyamatosan reklámok futhatnak rajta tükrözve, vagy akár teljesen eltérő tartalommal. Szintén újdonság egy duplán hajlított (azaz hullámos) panel, melyből három-négy 4K felbontású, 65 collos átmérőjű darabot egymás mellé rakva hatalmas, extrém látványos felületet lehet létrehozni.


Az LG az elmúlt években számos változtatást eszközölt termékein, amelyek eredményeként szigorúbbak lettek a minőség-ellenőrzések az OLED-televíziók gyártásakor, másrészt a továbbfejlesztéseknek köszönhetően sikerült a képernyők élettartamát 100 000 órára növelniük. A legfontosabb OLED-tévéket gyártó üzem Dél-Korea Gyeongsangbuk-do nevű tartományában, Gumi városában van. Az új gyártási eljárásokat és termékeket először itt próbálják ki és készítik el. A G3 és G4 nevű gyártósorokról havonta több tízezer OLED-televízió gördül le.

Lee Byung-chul, az LG tévé- és monitorrészlegének alelnöke elmondta, hogy Gumiban először 15 percen át vizsgálják a színhelyességet, illetve -problémákat, ezután pedig a már becsomagolt termékeket ismét előveszik és a vásárlók szemszögéből is ellenőrzik. Utóbbi folyamat során a kicsomagolt készülékek 72 órán át működnek szobahőmérsékleten, hogy így szűrjék ki az esetleges problémákat. Az új modelleknél ez az idő hosszabb, 168 óra, majd 2-3 hónap elteltével újra 72 órára rövidítik le. Véletlen tesztek végzése ugyanakkor nem engedélyezett. A menedzser kifejtette, hogy a gyártás 2013-as megkezdése óta az élettartam 36 000 óráról 100 000 órára nőtt. Ez napi 10 óra használat mellett közel 30 éves élettartamnak felel meg.


A cég 2018-ig összesen 8,47 milliárd dollárt fektetne be az OLED-kijelzőkbe. A dél-koreai vállalat 2015 novemberében mutatta be a világ legnagyobb OLED-kijelzőjét, amelyet az ország legforgalmasabb nemzetközi repülőterén szereltek fel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • csicso82 #17
    Ha az LG 3 dolgot meglépne akkor a TELJES kijelző piacot letarolhatná kvázi kinyírhatná az összes versenytársát:
    1. ALACSONY ÁR - a LED kijelzős megoldásoknál minimálisan lenne drágább
    2. MENNYISÉG - el tudja látni a piac igényeit - gyárak építése stb.
    3. SZÉLESEBB méretválaszték - jelenleg 55" alatt NINCS OLED panel

    Ha ezt a 3 dolgot meg tudná lépni az összes gyártó bezárhatná a boltot addig ameddig épkézláb alternatívát nem hoznak össze az OLED ellen.
  • Tetsuo #16
    kvp pont arról beszél, hogy az ún. fehér LED is gyakran három színből áll:



    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2016.06.10. 22:38:36
  • Jackal #15
    LG WOLED-et gyárt csak, fehér oled. Népbutítás a rendes oleddel keverni, mert annak vannak szín gyengülési problémái. Ennek max a fényereje csökken 10 év múlva
    Utoljára szerkesztette: Jackal, 2016.06.10. 17:54:24
  • kvp #14
    Van olyan OLED kijelzo, ami 3 retegu RGB ledeket tartalmaz minden pixel mogott, aztan a szinszuro ebbol a fenybol takarja ki a 2/3-at. Ez egy nem tul szerencses technologia, mert kb. annyit fogyaszt mint egy LCD, cserebe a fenyere sem jobb, viszont a szinhusege magasabb, mert a szuro hatarozza meg a pontos szint. A komopnenses OLED-ek egymas melle teszik a szines led-eket, mint a nagymeretu kulteri LED kijelzok. Ezenek kb. haromszor jobb az energiahatekonysaguk az LCD-hez kepest.

    Mindketton el tud halvanyulni a gyengebb (jellemzoen a zold) szin, a cikk szerint 30 ev utan. (folyamatos hasznalatnal ez 10 ev amire 50%-osra esik az adott szin fenyereje) Szoftveresen persze kompenzalhato ha 50%-ra allitjak gyarilag a max. fenyerot es ez maszik fel szep lassan csatornankent a romlas kompenzalasara a nevleges 100%-ra, igy csak ez utan lesz lathato a jelenseg. A profibb kijelzok esten lehetoseg van csatornankenti kalibraciora is, ami a megadott tartalek tartomanyban megoldja a szinromlas problemajat. (mellekhatas: minel oregebb a kijelzo, annal tobbet fogyaszt azonos fenyero mellett)
  • BeLac-007 #13
    " olednek nincsenek szinei"

    Ezt kifejtenéd bővebben is?
    Mert az OLED is LED dióda, és annak is csak egy hullám hossza van. Vagyis a szivárvány bármelyik színárnyalata lehet, de mondjuk fehér, nem mert az több hullámhossz keveréke.
  • Tetsuo #12
    Tudod, az emberek rendelkeznek információkkal bizonyos dolgokkal kapcsolatban, amik vagy igazak vagy hamisak; ezeket felhasználva beszélgetnek pl. fórumokon.
    Az információk nagyon nagy hányadát valakitől, valahonnan csak hallották vagy olvasták. Beszélgetnek az ókorról, Churchillről, zulukról, a Tádzs Mahalról, Bugatti Veyronról, a Déli-sarkról... a legtöbb ember ezeket soha nem tapasztalja testközelből, ahogy a fizikai (és egyéb tárgyak) ismereteit sem ellenőrzi maga.
    Természetesen valakinek jóval több gyűjtött ismerete van, utánajár dolgoknak; míg valaki naivabb, valaki forráskritikusabb, valaki észrevesz összefüggéseket, valaki nem, valaki fantáziál róluk stb... de a kiindulás az, amit írtam.
    A beszélgetések vagy viták pedig - optimális esetben - tisztázzák az összevetett információk helyességét és komplexebb képet alakítanak ki az adott témáról a vitapartnerekben.

    Konkrétan itt ha valakinek van egy kijelzője, amiatt talán elfogult is lehetne, ami tinédzsereknél pl. gyakran fennáll amellett, hogy egy laikus nem is tudná mindig pontosan értékelni a látottakat.
    Ráadásul egy darab kijelzőből vonna le messzemenő következtetéseket. Nexus6 legalább egy kezdetleges (többelemű) statisztikára utalt. Az internet tele van a technológiát érintő információkkal, igazzal, hamissal és elavulttal egyaránt. Könyvekben, tévéműsorokban, adott boltokban, no meg a reklámokban is egyre népszerűbb a téma stb.
    Tehát rosszul érveltél, egyáltalán nem kell ilyen kijelzővel rendelkeznünk ahhoz, hogy beszélhessünk róla, akár kritizálva.
    A lényeg inkább az lenne, hogy megbízható és friss információkat gyűjtsünk az OLED-tévé technológiáról. Szerintem ilyet sem nehéz találni az interneten. A felmerült hibák angol (vagy dél-koreai) kulcsszavaira kell rákeresni, majd a szakmai(nak tűnő) oldalakon kutakodni, reklámmentes tanulmányokat illetve azok értékelését olvasgatni, a személyek megbízhatóságát vizsgálni stb. de elsőre - felületesen átfutva - megállapíthatjuk, hogy annak ellenére, hogy sok cikk foglalkozik az OLED hibáival, "még" nem sok a vásárlói, felhasználói panasz van tévék esetén képek beégésére. Ennek több oka lehet.
    Az LG magabiztossága és agresszív marketingje is arra enged következtetni (csak óvatosan :-) ) hogy valószínűleg már nincs efféle gond az OLED-del - de ez így a fentiekhez képest gyenge információ. Sajnos még senki nem jött igazán friss és szakmai eredményekkel; te, én vagy a többiek sem. ;-)

  • Unlimited2 #11
    Kérdezem azoktól a fórumozó kollégákról, akik minden ilyen és hasonló cikknél megjelennek, hogy "elveszíti a színeit, beég, 3x többet fogyaszt, stb.stb." hogy használtak már ilyen kijelzőket? Akár monitort, tv-t, vagy bármi mást? Vagy honnan veszik ezeket? Mert olyan jó ezeket elolvasni, de valamivel alá is tudják ezeket támasztani? Tapasztalat, vagy barátod, ismerősöd használ ilyet már évek óta és láttád, vagy valami hasonló? Vagy csak olvastál róla valahol és azt fújod? Mert az is egy óriási nagy zöldség, hogy az LCD az jobb! Az Lcd nem való mozgó kép megjelenítésére! Okkal gyártják. Lehet belőle nagyot, lapos, dizájnos, olcsó az előállítása, filléres tétel, nagyot lehet vele kaszálni mind a mai napig! Kinyírta a piac a plazmát, mert nem lehetett ilyen olcsón gyártani és a technológiából adódóan voltak "betegségei", az lcdhez képest. Hozzá teszem én sem használtam még Oled kijelzőt, de nem is írok fórumokra róla!
  • fade2black #10
    LGnél magának az olednek nincsenek szinei így azok a szineiket se tudják leveszíteni.
  • Tetsuo #9
    "...Ezután pedig a már becsomagolt termékeket ismét előveszik és a vásárlók szemszögéből is ellenőrzik. Utóbbi folyamat során a kicsomagolt készülékek 72 órán át működnek szobahőmérsékleten, hogy így szűrjék ki az esetleges problémákat. Az új modelleknél ez az idő hosszabb, 168 óra, majd 2-3 hónap elteltével újra 72 órára rövidítik le."

    Hát ez k*rva jó! Használt tévét veszek ennyiért?!
    :-D
  • R0n1n #8
    Szeptemberben lesz két éves a Note 4-em, semmi minőségbeli romlást nem látok a képernyőjén. Igazán nyílván egy új képernyő mellett látszódna rendesen, ha volna bármi problémája, de én nem vettem észre semmi változást. Azt mondjuk hozzáteszem, hogy állandóan fél fényerőn van, mert még úgy is tökéletesen látni, akár napfényben is.