MTI

Az internetes gyűlöletbeszédről rendeztek magyar-izraeli konferenciát

Az Internethasználat és felelősség - jogi eszközök az online gyűlöletbeszéd megfékezésére című konferencia a főszervezője a magyar és az izraeli igazságügyi miniszter.

"Magyarország kormánya elkötelezett a véleménynyilvánítás szabadsága mellett és következetesen fellép a gyűlöletbeszéd ellen - hangoztatta Trócsányi László igazságügyi miniszter az Internethasználat és felelősség című magyar-izraeli konferencián Budapesten. A magyar tárcavezető szavai szerint az antiszemitizmus, a cigányellenesség, illetve mindenféle előítélet és rasszizmus lassan ölő méreg. A holokausztra, a gyűlöletbeszéd lehetséges következményeire utalva azt mondta: a vészkorszak az előítéletek táplálásával, a hivatalos politika szintjére emelésével kezdődött.

Izraeli kollégája, Ajelet Saked beszédében azt hangsúlyozta, hogy a gyűlöletkeltés napjainkban újabb formában jelenik meg, ezúttal az interneten. Az izraeli igazságügyi miniszter a tanácskozáson azt emelte ki, hogy a gyűlöletkeltés manapság újabb formában, az interneten jelenik meg, és a háttérben gyakran terrorszervezetek állnak. Szerinte egész társadalmakat ingathat meg az interneten terjesztett gyűlöletbeszéd és hazugság. Tavaly Izraelben az online gyűlöletbeszéd váltott ki "rettenetes terrorhullámot". A Palesztin Hatóság területén olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek alkalmasak Izrael hitelességének megkérdőjelezésére - mondta a politikus.

Ajelet Saked szerint sürgetővé vált a problémák felmérése és a megoldás keresése. Az általa vezetett minisztérium javaslatot terjesztett elő a közrend megzavarására alkalmas internetszolgáltatók korlátozására, továbbá szükséges a közszolgáltatásban dolgozók megvédése is a sértő tartalmaktól. Izraelben például a bírók "döbbenetes mértékű" támadásoknak vannak kitéve - jegyezte meg a miniszter Hangsúlyozta, hogy a szolgáltatóknak legalább akkora a szerepük a gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben, mint az államoknak. Izraelben az érintett cégekkel együttműködve vizsgálják a Google, a Facebook, a Twitter tartalmait, és az állami szerv javaslatainak 70 százalékban eleget téve a szolgáltatók törlik a jogsértő tartalmakat - tette hozzá.

Fontos, hogy megőrizzük a véleményszabadságot, de azt harmonizálni kell az internet szabadságával és közben figyelemmel kell lenni arra is, hogy a "sötétség korszaka nem szűnik meg egykönnyen", újabb és újabb formában fenyeget - mondta az izraeli igazságügyi miniszter.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hunscripter #4
    Ez kicsit olyan, mintha Hollandiából idejönne egy fejes és meg akarná nekünk magyarázni, hogy tiltsuk be a máktermesztést mert abból mindenféle pszichoaktív szert lehet kinyerni -_-'
  • dartois83 #3
    A véleménynyilvánítás szabadsága és a gyűlöletbeszéd elleni fellépés azért nem olyan egyszerű dolog. Mindenki úgy ítéli meg, ahogy akarja.

    http://index.hu/tech/2016/06/06/oroszok_tucatjait_bortonoztek_be_facbook-lajkok_miatt/
  • mrzed001 #2
    Liberálnácik, gondolat és véleményterroristák.
    Ennél többet felesleges is áldozni az ember idejéből rájuk.
  • wwenigma #1
    Ájelet Bensaul Sákéd, aki civilek, öregek, nők és gyerekek meggyilkolására szólított fel?

    Ennek a gyülöletbeszéd max az igazság kimondását jelenti. Bár nem csodálom hogy fáj nekik ha kimondom, a vilag legnagyobb koncentracios taborát tartják fenn amit Gázavárosként ismerunk...takarodjanak vissza a 67-es határok mogé, de leginkabb a 47-es mögé, gyilkosok.