MTI

Visszaszorítják az online gyűlöletbeszédet az amerikai internetes cégek

Új magatartási kódexet hozott nyilvánosságra kedden az Európai Bizottság az online gyűlöletbeszéd visszaszorítása érdekében, amelyet több internetes óriásvállalat, a Facebook, a Twitter, a YouTube és a Microsoft is támogatásáról biztosított.

A magatartási kódex számos kötelezettségvállalást tartalmaz az Európában megjelenő online gyűlöletbeszéd "vírusszerű" terjedésének megállítására. A kódexet aláíró cégek elkötelezik magukat a jogellenes tartalmak felszámolását célzó erőfeszítéseik fokozása mellett. Az új szabályok értelmében a vállalatok kötelesek lesznek 24 órán belül felülvizsgálni a hozzájuk beérkezett, gyűlöletbeszéddel kapcsolatos panaszok többségét, és szükség esetén el is kell távolítaniuk a vitatott tartalmakat. Ehhez ki kell alakítaniuk a szükséges belső eljárásokat, és munkatársaikat is fel kell készíteniük a feladatra.

"A közelmúltbeli terrortámadások emlékeztettek bennünket arra, hogy sürgős lépéseket kell tennünk az online gyűlöletbeszéd visszaszorítására. A közösségi média sajnálatos módon az egyik olyan eszköz, amelyet a terrorista csoportok a fiatalok radikalizálására, a rasszista csoportok pedig az erőszak és a gyűlölet terjesztésére használnak. Ez a megállapodás fontos előrelépést jelent annak biztosítására, hogy az internet továbbra is a szólásszabadság és a demokratikus véleménynyilvánítás helye legyen, ahol tiszteletben tartják az európai értékeket és jogszabályokat" - közölte Vera Jourová igazságügyért, fogyasztóvédelemért és esélyegyenlőségért felelős uniós biztos.

A bizottság közleménye arra is kitér, hogy a vállalatoknak az átlagfelhasználók mellett a szakértőket is ösztönözniük kell, hogy jelentsék a gyűlöletbeszédet, valamint az erőszakra és gyűlölködő magatartásra uszító tartalmakat. Az Európai Bizottság hangsúlyozza: az informatikai vállalatoknak törekedniük kell a civil társadalmi szervezetekkel való partnerségek erősítésére, továbbá adott esetben támogatást és képzést kell nyújtaniuk annak érdekében, hogy ezen szervezetek a függetlenségük megőrzésével betölthessék a "megbízható bejelentő" szerepét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Fbn Lx #4
    Egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy ez a fő cél, inkább a polkorrekt agymenés újabb állomásának tűnik, amit a terrorizmusra utalgatva akarnak legitimálni. A terrorista szónokok elleni már most is elég aktív a fellépés, ennek az egésznek a gyűlöletbeszéd-ellenes szellemisége inkább arra irányul, hogy kellő gyorsasággal lépjenek fel a különböző rasszok és embercsoportok széf szpészét sértő megjegyzésekkel szemben.
    Külön nevetségesnek tartom, hogy ahogy a cikk írja, mindezt a szólásszabadság megőrzésének érdekében teszik. Egyfajta cenzúra a szólásszabadság érdekében, nem akarom elhinni, hogy ezt komolyan gondolják.
  • dartois83 #3
    "Az orosz vezetésnek 1000%-ig igaza van, amikor ezt a leírhatatlanul aljas, hazug hatalmat és annak behatolását ki akarja zárni az országból."

    Ezt máshol írtad, azért látszik mekkora troll vagy, meg működik a kettős mérce: ha az oroszok vezetik be, akkor persze ok, de ha a nyugati világ akkor fúj mocskos háttérhatalom. Arról nem is beszélve, hogy az orosz-kínai cenzúra és a gyűlöletbeszéd tiltása között van egy kis különbség, de ezt szerintem kár magyaráznom.

    Azért azt is észre kellene venni a nagy "migráncsozás" közepette, hogy pont a terroristákat akarják kiszűrni, a gyűlöletbeszéd alatt elsősorban nyugati szélsőséges iszlám hitszónokokat értik.
  • halgatyó #2
    És persze valakik fenntartják a lehetőséget saját maguknak, hogy meghatározzák, mi minősüljön "rasszistának" meg "gyűlöletbeszédnek".
    Már évekkel ezelőtt látszott, hogy milyen irányba halad az 1990 környékén ránk csalt-trükközött disznómocsokrendszer. A világtörténelem leghazugabb, legaljasabb rendszere.
    Aki akkor nem látta, az is lassan majd csak észreveszi.
  • ostoros #1
    Szólás szabadság, vélemény szabadság, sajtó szabadság...