MTI

Bezártak 32, a tiencsini robbanásokról beszámoló honlapot

Hétfő estig összegyűjtik és megsemmisítik a tiencsini robbanások környékén található, rendkívül mérgező nátrium-cianid-maradványokat - ígérte az észak-kínai város polgármester-helyettese a Hszinhua hírügynökség jelentése szerint.

Tiencsinben az ipari parkot múlt szerdán rázta meg több robbanás, ezek kiindulópontja egy raktárházban volt, ahol veszélyes anyagokat tároltak. A tragédiának a legfrissebb hírek szerint 114 halottja és több száz sérültje van, 70 embert pedig eltűntként kezelnek. Az elmúlt napokban a vegyi anyagok jelenlétéről, az okozott kárról, a halottak számáról és sok egyébről ellentmondásos, nem ellenőrzött és valótlan információk jelentek meg az interneten - állapította meg a kínai internetfelügyelet. Ennek következményeként már 32 weblapot bezártak, 18 honlap engedélyét bevonták és a közösségi médiában összesen 360 fiókot blokkoltak. Az intézkedés az indoklás szerint a pánik- és hangulatkeltőnek, félrevezetőnek és hamisnak ítélt tartalmakat érintette.

Az illetékesek azt állítják, hogy a múlt heti katasztrófa során a vegyület ugyan a veszélyzóna perifériáján is szétszóródott, de többsége a robbanások által leginkább érintett 100 ezer négyzetméteres területen található, s nagy része érintetlen. Ho Su-san tájékoztatóján azt hangoztatta, hogy rendkívül bonyolult és nehéz feladatot kell megoldaniuk, különös tekintettel arra, hogy a területen 16 500 üres konténer hever. Ezeket egyenként meg kell vizsgálniuk. Mint mondta, a szennyezett vizet tartalmazó zagygátakat megerősítik, hogy azok egy eső következtében se csorduljanak túl, ne következzen be másodlagos katasztrófa. A szennyeződés továbbterjedésének homok- és földakadályokkal is igyekeznek útját állni.

A polgármester-helyettes szerint a megfigyelőállomások adatai arról tanúskodnak, hogy mind a levegő, mind a vízminőség adatai a biztonságos kategória szabványértékein belül vannak. A szakemberek elmondták, hogy a legnagyobb aggodalmat kiváltó nátrium-cianidot elsősorban az arany és más fémek kinyeréséhez használják. Ha savval kezelik, igen mérgező hidrogén-cianid képződik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Amergin #1
    Igen, a cenzúrát arrafelé "harmonizálásnak" nevezik.