MTI

451-es hibakóddal jelölik a jogellenes internetes tartalmak tiltását

Tájékoztató állapotkódot vezet be a jogszabályba ütköző internetes tartalmak blokkolásának megjelölésére az internetes szabványok megfogalmazásával és alkalmazásuk szabályozásával foglalkozó IETF (Internet Engineering Task Force).

Az IETF döntéshozó testülete, az IESG (Internet Engineering Steering Group) mai határozata szerint az internetes oldalakon 451-es állapotkóddal kell jelölni a jogi kifogások miatt letiltott tartalmat. A döntés értelmében a jogszabályba ütköző tartalmak letiltása esetén "451 Unavailable For Legal Reasons" üzenettel kell tájékoztatni az oldalt felkereső felhasználót, idézve egyúttal a tiltás alapját képező jogszabályt is. A tájékoztató oldalnak egyúttal meg kell neveznie a tartalom blokkolásáért felelős jogi személyt ("blocked-by"), nem kell viszont megneveznie a tiltást kezdeményező felet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Skylake #6
    Igen hülyének kell lennie annak a "hűdenagyondemokratikus" kormányzatnak, amely mondjuk leveszi, jogi bikkfanyelven "véglegesen elérhetetlenné teszi" teszem azt az ellenzéke, illetve vele szemben állók csoportjainak weboldalait, és miután letakarította a tartalmat, kiteszi az ide lőjjetek, én voltam jelzésnek számító 451-es kódot. Ezzel a megoldással gyakorlatilag csak tovább szítja az ellentéteket, ami pedig nem érdeke.

    Vegyünk egy képzeletbeli olajdiktatúrát keleten: igen nagy barom lenne a hatalom birtokosa, ha egyértelműen jelezné, hogy miért is lettek az oldalak elérhetetlenné téve. Ezzel semmi mást sem érne el, mint az ellene való szervezkedés áttevődne más kommunikációs csatornákra, illetve egy időben a hatalommal szembeni ellenállás szintje is sokszorosára emelkedne. Aki pedig fönt ül a trónon, minden érdeke ezt elkerülni, kapaszkodni fog végsőkig a székébe és hatalmába, így mindent meg fog akadályozni, ami ezt megdöntheti, és fokozhatja az ellene irányuló nyugtalanságot. Így egyszerűen lekapcsoltatja amíg teheti az adott weboldalakat és slussz, de nem fogja reklámozni, hogy mindezt a 451-es kategóriába kerülő tényezők miatt teszi meg.
  • errorista #5
    " 451-es hibakóddal jelölik a jogellenes internetes tartalmak tiltását "

    valójában 451-es hibakód az állami közbelépés miatt nem elérhető tartalom jelzésére szolgál
  • Tetsuo #4
    Heh, ez jó. Legalább van benne egy adag irónia.
  • ostoros #3
    Szerintem is.
  • kvp #2
    Es ezzel az internetet keszito mernokok ki is fejeztek velemenyuket es varhato hozzallasukat a temahoz.
  • ostoros #1
    451-es?
    Micsoda véletlen!
    http://www.port.hu/451_fahrenheit_fahrenheit_451/pls/w/films.film_page?i_film_id=8
    Egyből ez jutott eszembe erről.