MTI

Twitteren sértegette a török államfőt, őrizetbe vették

Őrizetbe vette Ebru Umar holland újságírónőt szombat este a török rendőrség az Égei-tenger partján fekvő Kusadasi üdülővárosban található lakásán, mert Twitter-üzeneteivel sértegette Recep Tayyip Erdogan török elnököt - jelentette a BBC Türkce, a brit közszolgálati adó török nyelvű kiadása.

"Az ajtóm előtt a rendőrség, nem vicc" - osztotta meg lakásából az újságíró Twitter-fiókján a hatóság érkezését konstatálva. Később azt írta, hogy kórházba viszik orvosi kivizsgálásra, mielőtt ügyészek elé állítanák. A török származású holland publicista nemrégiben a török államfőt súlyosan becsmérlő cikket is írt. A rotterdami török főkonzulátus a minap körüzenetében arra kérte Hollandiában élő állampolgárait, hogy jelentsék, ha Erdogant sértő megnyilvánulásokat találnak a közösségi oldalakon. A külképviselet később "félreértésnek" minősítette az esetet.


Umar írásában úgy fogalmazott: akik támogatják a török konzulátus felhívását, olyan besúgók, mint a nácik. Erdogan szultán a Török Köztársaság 1923-as megalapításától mostanáig a leginkább megalomán diktátor. A holland külügyminisztérium, valamint Hollandia ankarai nagykövetsége jelezte, hogy fokozott figyelemmel kísérik az ügy fejleményeit és folyamatosan kapcsolatban állnak az újságírónővel. Hollandia izmiri tiszteletbeli konzulátusa ügyvédet bocsátott a nő jogi védelmére.

A holland politikai pártok és a Holland Újságírók Szövetsége (NVJ) elítélte az Umarral történteket. Az NVJ főtitkára, Thomas Bruning aggodalmat keltőnek nevezte a törökországi sajtó- és véleménynyilvánítási szabadságra nehezedő nyomást. Törökország mindenre képes, jelenleg csak a politikai nyomás és a médiaérdeklődés a fegyverünk - tette hozzá. Umart várhatóan még vasárnap bíróság elé állítják.

Amióta 2014 augusztusában Erdogant Törökország államfőjévé választották, megsokszorozódtak a hasonló indíttatású őrizetbe vételek. Megfigyelők szerint az ország tekintélyelvű rendszer felé sodródik. Az eltelt több mint másfél évben mintegy 2000 ilyen bírósági eljárás indult Törökországban, sokszor színészek, újságírók, illetve civilek ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Meridian #1
    Ehhez képest itt Orbánt bárki legecizheti.
    Szóval a libsik hiába rinyálnak hogy it tnincs sajtószabadság. Itt van. Ha tovább erőltetik ezt, akkor tegyenek egy kis kirándulást törökországba és tezsteljék ott milyen a sajtószabadság... gecizzék le erdogant, és vessék össze a két országban ezen cselekedetet követő eseményeket, és utána pofázzanak.

    Amúgy ezzel nem a tolvajbanda fidesz+orbán+kompániáját védem, mert egy mocskos hazug köpedék egy banda. De szólás- és sajtószabadság itt nincs korlátozva. Főleg amíg ilyen vígan lopják szét a közvagyont, addig hol érdekli ez őket? Engem se érdekelne, ki hogy gecizz le, ha közben 10 milliárdokat nyúlnék le...! Annyit simán megér a dolog.