Gyurkity Péter

Phablet-óriással kísérletezik a Lenovo

A nagy mérethez középkategóriás hardver társul, az évekkel ezelőtti állapotokat idézve.

A phablet kategória megteremtésével a Samsungot szokás vádolni, amely annak idején az eredeti Galaxy Note okostelefonnal valóban újat húzott. Az elmúlt 1-2 évben a gyártók mintha az 5 és 6 hüvelyk közötti méretben találták volna meg az ideális dizájnt, a Lenovo azonban most egy 7 hüvelykes óriással próbálkozik.

Az indiai Flipkart oldalán bukkant fel a Phab névre keresztelt készülék, amely ennek megfelelően a phablet kategóriába tartozik. A 6,98 hüvelykes érintőképernyőhöz a 720p felbontás társul, ami rögtön jelzi is számunkra, hogy nem csúcskategóriás megoldásról van szó, de a Qualcomm Snapdragon 410 chip, a 2 GB RAM, valamint a 16 GB-os, kibővíthető tároló is egyértelművé teszi, hogy a telefon inkább a középkategóriás kínálatot bővíti ki. Az akkumulátor ezúttal egy 4250 mAh-s példány, ami nyilván a kijelző nagy méretét hivatott ellensúlyozni.

A képkészítés terén a mostanában oly divatos 13/5 megapixeles páros hivatott biztosítani a megfelelő minőséget, ehhez pedig a ma már szokásos egyéb technológiák (4G LTE, WiFi 802.11 b/g/n, GPS, illetve Bluetooth 4.0) csatlakoznak. A szoftveres oldalon az Android 5.1 Lollipop fut, amely természetesen a cég saját Vibe UI felületével egészül ki - ez utóbbi egyben némi segítséget nyújt azoknak, akik a nagy méret miatt nehézkesnek találják a vezérlést.

Arról egyelőre nem esett szó, hogy az Indián kívüli piacokon mikor jelenhet meg a készülék, de a 185 dolláros ár alapján van esély a sikerre, ami a nemzetközi debütálást is megalapozhatja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #4
    Őöööö, ez most mi, időutazás?
    Egyrészt a cikkben szereplőnél kicsit igényesebb Lenovo Phab Plus is FullHD 7" kijelzővel, Snapdragon 615-tel már itt van Európában. Nálunk olyan 75 ezresért már elérhető.

    Másrészt mindkét teló tavaly október környéke óta kinn van.

    Én tegnap rendeltem egy Phab Plus-t, kifejezetten egy kisebb tablet méretű eszközt akartam, amivel már kényelmesen lehet netezni, filmezni, játszani, de emellett tudjon teló sim-et is fogadni. A boltban megtapogatva meglepően pozitív érzéseket keltett, mind kezelhetőségében, mind a gyártásminőségében. 75-ért meg szinte ingyen van, összehasonlítva a divatosabb cégek mennyiért vesztegetnek egy hasonló kategóriájú gépet. És a Lenovo azért még sem az átlag kínai szörnyűség.
    Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2016.04.20. 10:47:28
  • Cat #3
    Szerintem ez pont Indiába való, mert ott az embereknek egyetlen eszközük van. Nincs asztali gép, amin netezzenek.
  • zola2000 #2
    2016ban sem túl veszélyes 7 hüvelyken 720p felbontás, és annak a kihajtásához meg elég a snapdragon 410 is (egyedül a 16giga háttértár lehet kevés, de ha bővíthető akkor nem veszélyes)

    ...de én inkább telefonálásra alkalmas táblagépnek nevezném ezt.
  • Sydra #1
    Mi az a hüvelyk? Nem a dinoszauruszok használtak olyat? Váze 2016 van!