Berta Sándor

A textil is érezhető az új bionikus ujjakkal

Reménykedhetnek a kezüket valamilyen baleset miatt amputációban elveszített emberek, mivel új ujjakkal visszanyerhetik a tapintásérzetüket.

"A stimuláció majdnem olyan volt, mintha azt a kezemmel éreztem volna" - nyilatkozta a dán Dennis Aabo Sorensen, miután kipróbálta az Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPFL) és a Scuola Superiore Sant'Anna (SSSA) kutatói által megalkotott bionikus ujjakat. Sorensen számára az új ujj lehetővé teszi azt is, hogy akár a textilt is kitapintsa és 96 százalékos pontossággal képes megmondani, hogy például egy felület sima vagy durva-e. Mindez az ujjakban elrejtett szenzoroknak köszönhető, amelyek mérési adatait olyan elektromos jelekké alakítják át, amilyeneket az emberi idegrendszer is használ.


A férfi kezén lévő idegvégződéseket elektródákkal stimulálták. Érdekesség, hogy a nem amputált kezű tesztszemélyeknél az érzékelés csupán 77 százalékos volt. Calogero Maria Oddo, az SSSA biorobotikai intézetének kutatója kifejtette, hogy a megoldás más, például robotsebészeti, mentő- vagy gyártási rendszerekben is felhasználható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!