Berta Sándor

Bedőltek a berlini rendőrök az adathalász e-maileknek

Nem teljesítettek túl jól a bűnüldözők a belső teszten.

A berlini rendőrség a saját munkatársaival kapcsolatban azt tesztelte, hogy mennyire ugranak be az adathalász leveleknek. A kísérletről mit sem sejtő személyek közül 252 nyitotta meg a csaliként küldött adathalász e-mailt, illetve az abban szereplő hivatkozást. 35 rendőr még ennél is tovább ment és megadta a felhasználói nevét és a jelszavát.

A hatósági emailekre hasonlító leveleket egy IT-cég küldte el kifejezetten a berlini rendőrség megbízásából és arra kérte a címzetteket, hogy adják ki a szolgálati és a magán jelszavaikat, s azokat helyezzék el a berlini rendőrség biztonságos jelszótárolójában. Egy adott napon délután egy óráig 466 e-mailt küldtek el, majd körülbelül 40 perccel később a rendőrség IT-biztonsági részlege blokkolta a linkelt honlaphoz való hozzáféréseket. 16 óra 30 perckor pedig minden rendőr kapott figyelmeztető levelet.

A berlini rendőrség nem kommentálta azt az információt, hogy a rendőrök több mint 50 százaléka megnyitotta az adathalász e-mailt, de szóvivőjük elismerte, hogy rendszeresen végeznek ilyen biztonsági teszteket. Azt viszont nem árulta el, hogy az eredményekből milyen következtetéseket szoktak levonni.

Steve Feldman, a rendőri szakszervezet elnökségi tagja kijelentette, hogy nem találnak kivetnivalót ebben a gyakorlatban és az eredmények sem aggasztóak, mert a rendőrség csupán a társadalom tükörképe. A rendőröknek amúgy is naponta szolgálati levelek áradatával kell megküzdeniük és ilyenkor nem is figyelnek annyira oda. A fontos az lenne, hogy levonják a megfelelő konzekvenciákat és legyenek például továbbképzések. Viszont az utóbbiak tovább terhelnék az állományt, amely már a normális szolgálattal is teljesítőképességének határán dolgozik.

Holger Münch, a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (BKA) vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy a német rendőröknél gyakori, hogy digitális analfabéták, emiatt például a lakosságtól kapott fotókat és videókat sem tudják bizonyítékként felhasználni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • ostoros #1
    Röhög már a BBC?