Berta Sándor

A robotzsarutól még messze vagyunk

De már ma hordhatnának olyan felszerelést a rendőrök, melyeket a hollywoodi filmekben szerepelnek.

Gyakran úgy tűnik, hogy a legtöbb fiatal jobb eszközökkel rendelkezik, mint egy átlagos rendőr. Okostelefonnal például gyorsan le tudunk fényképezni bármit, elküldeni valakinek, majd elolvasni a választ, míg ha egy rendőr észlel valamit és beszól a rádióján a központba, akkor meg kell várnia a választ és csak azután intézkedhet. De a rendfenntartó erők igyekszenek ledolgozni a lemaradásukat; a képek és a filmek villámgyors továbbítása hatékonyabbá teheti a mindennapi bevetéseket és a nyomozásokat.


A rendőröknek egyéni okostelefonokra, belső alkalmazásokra és biztosított mobilhálózatokra van szükségük. A Motorola világszerte árusít rádiókat mindenféle hatóságnak, rendőrségeknek, repülőtereknek és mentőszolgálatoknak. Az egyik megoldás egy integrált kamerát, mikrofont és kijelzőt tartalmazó szemüveg, amely vezeték nélkül kapcsolódik az okostelefonhoz és reagál a különböző szenzorok jelzéseire. Amennyiben például egy rendőr előhúzza a fegyverét akkor azonnal bekapcsol a kamera és egy laptopon megjelennek a néhány másodpercenként készített fotók. Ugyanez működik videókapcsolaton is, beleértve a hangátvitelt.

Terjednek a különböző testen viselhető kamerák is, amelyekkel akár az élő közvetítések sem jelentenek lehetetlen feladatot. Egy rendőr így bármikor riaszthatja a központot, ahol a kollégái valós időben követhetik nyomon a bevetést. Egyes felvételek azonnal továbbküldhetők, például körözésekhez. Emellett különleges szoftverekkel meg lehet szűrni a közösségi oldalakon fellelhető információkat, majd a fontos adatok elküldhetők a helyszínen lévő egységeknek.


Telefonjaik képernyőin a különleges egységek tagjai láthatják majd kollégáik pontos helyzetét, de térképeket és az épületek alaprajzait, ezen belül az egyes helyiségek elhelyezkedését is. Mindenki mindent valós időben fog látni, ezáltal könnyebbé válik a bevetési egységek irányítása. A rendőrök, tűzoltók pulzusát ugyanígy nyomon lehet majd követni, ezáltal a központban pontosan észlelhető, hogy épp ki mennyire van bajban, stresszel vagy éppen higgadt. A bevetések valós idejű közvetítése vagy rögzítése viszont adatvédelmi szempontból aggályos lehet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!