Gyurkity Péter

Jön a lehallgatások elleni okostelefon

Elsősorban a biztonságra és személyes adataink védelmére fókuszál a Blackphone, az MWC alatt.

A Geeksphone nevű spanyol cég ismerős lehet azoknak, akik a Firefox OS alá megjelenő készülékeket kísérték figyelemmel. A társaság most a biztonságra szakosodott SilentCircle vezetésével alakít ki partneri kapcsolatot, hogy egy megfelelő védelmet biztosító saját okostelefont dobjanak piacra.

A Blackphone elsődleges célja nem más, mint a lehallgatások megelőzése, a biztonságos kapcsolattartás és adatkezelés garantálása. Száz százalékos védelem természetesen nem létezik, ám a két cég illetékesei olyan szoftveres és hardveres megoldásokat ígérnek, amelyek révén a megszokottnál jóval biztonságosabban bonyolíthatjuk majd le beszélgetéseinket, a szöveges üzenetek fogadását és elküldését, valamint a mobil készüléken történő internetezést. Ehhez egy kifejezetten gyors processzort kapnánk, Android operációs rendszerrel.


A jól ismert szoftver a készülék esetében az úgynevezett PrivatOS felhasználói felülettel egészülne ki, amelynek feladata lesz a biztonságos kommunikáció lehetővé tétele. Itt a már említett beszélgetések és szöveges üzenetek jönnek szóba, de ugyanígy biztosítani kell a fájlok biztonságos tárolását, valamint a névtelen internetes barangolást, amelyben egy VPN lesz majd segítségünkre. Ezen szoftveres megoldások a SilentCircle kínálatában már most elérhetők, ám a partneri kapcsolat révén a Blackphone alatt alapértelmezett módon juthatunk hozzájuk.

A készülék bemutatkozása a februári MWC alatt esedékes.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • matrix222 #6
    Jo emlekezni annak idejen a gmail is ezzel a technikaval tobbmillio tagot szerzett. Az elejen be sem tudtal jelenkezni, ha valaki meg nem hivott oda, amit a vegen folszabaditottak a megfelelo szam eleresenel - mert ez mar kepes volt az ujabb tagok megszerzesere.
    Nem kiderult, hogy osszejatszik a fergekkel?
  • Jakuza1 #5
    Ugyanmar, csak megakarjak lovagolni azt a passzatszelet, amit a lehallgatasi botrany robbantott ki.
    Egy vicc az egesz ugy ahogy van.
  • CairoJack #4
    Ezekre úgy rá fog szállni az NSA, mint légy arra a bizonyos...
    Komplett divízió fogja hackelni a BlackPhone-t, vagy ha nem sikerül, kitiltják őket az USÁ-ból, meg az EU-ból. Kína meg alapból be se fogja engedni.

    Szurkolok nekik, de nem sok esélyt látok a sikerre.
  • Vol Jin #3
    Egy magyar cég már hónapok óta forgalmaz ilyen készüléket. Efy androidos telefonra felrakják a saját android változatukat, amire biztonsági okokból semmilyen alkalmazást nem lehet telepíteni, a beszéd adatfolyamát pedig titkosítják, és az azonos típusú készülékekkel így kommunikál, ha a partnernek adunk egy személyes kulcsot. Ha veszel magadnak egy ilyet, annak nyilván semmi értelme, de cégek flottában megoldhatják a cégen belúli kommunikációt.

    Ilyen esetben lehallgatható a beszédfolyam, csak éppen nem értelmezhető a lehallgató számára.
  • M0RN1NGST4R #2
    ez szép és jó, drukkolok is mindig a hasonló ötleteknek, de valahogy mindig motoszkál bennem a gondolat, hogy mi van, ha ez az egész csak cukormáz, és ez is pont ugyanúgy megfigyel. vagy éppen még okosabban teszi azt.
  • endrev #1
    Hát gratulálni tudok az NSA-nak. Szép kis öngólt lőttek...