Gyurkity Péter

Nehéz éven van túl a HTC

A bevétel harmadával esett vissza, a megújulást az idén érkező új készülékektől várják.

A HTC eredménye évek óta elmarad az illetékesek által remélt szinttől, így nem túl meglepő, hogy 2015-öt is romló adatokkal zárták. A havi kimutatásban jól látszik a negatív trend, a cégvezetés szerint azonban még mindig nincs minden veszve, hiszen az új okostelefon és a VR-készülék megfordíthatja a folyamatot.

A fenti hivatkozás a havi eredményeket mutatja meg nekünk, amelyek az egy évvel korábbi állapothoz képest szemléltetik a cég bevételeit. Az első naptári negyedévben még viszonylag jól szerepeltek, hiszen itt sikerült pozitív eredményeket felmutatni, ezt követően azonban folyamatos volt a visszaesés, a decemberi időszakban pedig ismét 57 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi adattól, ami azt mutatja meg nekünk, hogy a szokásos ünnepi rohamot sem sikerült kihasználniuk. A HTC One M9 tehát nem sok vizet zavart a piacon, a One A9 sem tudta megfordítani a trendet, a középkategóriás megoldásként érkező One X9 pedig csak idén jelenik meg, így nem lesz befolyással a 2015-ös számokra.

Éves szinten egyébként 3,65 milliárd dollárra rúgott a teljes bevétel, ami 35 százalékkal marad el a 2014-ben felmutatott 5,64 milliárd dollártól. Ennek ellenére sem teljesen pesszimisták azonban a cég vezetői, szerintük ugyanis az idén befutó One M10 - amely egyes hírek szerint áprilisban jelenhet meg a piacon - alapot ad a reménykedésre, míg az Oculus Rift és a többi VR-készülék ellen harcba induló HTC Vive egy új piacon szerezhet további híveket. Ez utóbbi egyébként február végétől lesz előrendelhető, miközben már a közvetlen utód is bemutatkozott a nagyközönség előtt.

Egyes vélemények szerint a HTC néhány éven belül eltűnhet - különösen úgy, hogy még a listavezető Samsung is romló eredményekről kénytelen beszámolni -, ez azonban talán nem lesz ilyen sima ügy.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!