Berta Sándor

Fogyasztó­védők perelnek a Windows 10 miatt

Bíróság előtt tisztázhatják az operációs rendszer vitatott frissítési gyakorlatát.

Baden-Württemberg Fogyasztóvédelmi Központja keresetet nyújtott be a Microsoft ellen. Az ok: a Windows 10 terjesztési gyakorlata. A szakemberek azt kifogásolták, hogy függetlenül attól, hogy egy felhasználó akar-e váltani az új operációs rendszerre vagy sem, akkor is letöltődik a számítógépére egy akár 6 gigabájt méretű telepítőfájl. Ráadásul mindez az illető tájékoztatása, tudta és beleegyezése nélkül valósul meg - mindezt a fogyasztóvédők "kényszerletöltésnek" nevezték.

A jelenlegi gyakorlat alapján az embereket csak a letöltés után kérdezi meg a rendszer arról, hogy engedélyezik-e a Windows 10 telepítését vagy sem. Cornelia Tausch, a fogyasztóvédelmi központ elnöke szerint ez az üzleti gyakorlat egész egyszerűen elfogadhatatlan, mivel gyakorlatilag zaklatást jelent. Az ilyen "kényszerletöltés" különösen akkor jelenthet gondot, ha az illetőnek nem áll rendelkezésére elegendő szabad hely az SSD-meghajtóján vagy a merevlemezén. Egy kisebb méretű SSD-n a 6 gigabájt akár a meghajtó tíz százalékát is jelentheti. Szintén problémát okozhat a letöltés a forgalomkorlátos internetelőfizetéseknél.

A Micosoft egyik szóvivője azt nyilatkozta, hogy azokon a piacokon, ahol jelen vannak és tevékenykednek nagyon gondosan megvizsgálják a törvényi előírásokat. Minden olyan kérdést meg fognak válaszolni, amelyek Németországban a frissítési gyakorlatuk kapcsán felmerül.

Máshol sem hagyják békén a szoftvercéget, például Svájcban Hanspeter Thür szövetségi adatvédelmi biztos tisztázni akarja, hogy a Windows 10-nél alkalmazott adatgyűjtési gyakorlat a felhasználók beleegyezésével történik-e, míg Oroszországban a főállamügyészség indított eljárást annak kiderítésére, hogy az amerikai konszern az operációs rendszer kapcsán betartja-e a helyi előírásokat. Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerek csoportjának vezetője és az óriáscég alelnöke megindokolta a Windows 10 adatgyűjtéseit, de több felhasználó így is közös keresetet nyújtana be a Windows 10 miatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aru #16
    Win 7-ről frissítettem 10-re és egy darab bugot nem láttam eddig. Ha van új update akkor megjelenik a figyelmeztetés én meg gombnyomásra letöltöm és telepítem még az adott héten. Ennek ellenére hiba nélkül megy. Nagyon szeretem, mert egész szépen hasonlít a 7-re (a csempéket lelőtem és telepítve lettek a minialkalmazások is).
  • Liquido #15
    Maradjunk annyiban, hogy kis hazánkban a felhasználók nagy részének jogtiszta windows-a sincs, szóval ők csak ne pampogjanak. Akinek meg nem tetszik hogy a számítógép és a Windows ilyen, az használjon tabletet vagy telefont fészbúkozni meg levelezni.
  • gforce9 #14
    A felhasználók elég nagy részének van vele kisebb-nagyobb gondja. A fórumok izzanak e kapcsán. Persze, sokaknak nincs gondja, de meg sem közelíti a stabilitása és a hibamentessége pl a win7 indulását.
  • halaszlo #13
    Én még nem tapasztaltam egyetlen bugot sem, pedig használom rendesen. Néha befrissített, általában éjszaka, észre sem vettem. Minden működik rajta prímán.
  • gforce9 #12
    Ez nem így működik. Az emberek nagyrészének csak egy használati tárgy a számítógép és elintézi a levelezést, fb-t vagy akármit és slussz. Kurvára nem fog supportot hívogatni, se windows helpet bújni. Ettől még a windowsnak normálisan kell működnie és nem küldözgetni adatokat tájékoztatás nélkül és telepítgetni, töltögetni kérdés nélkül. A W10 egyrészt szarul működik, bug-bug hátán. Másrészt pofátlan a vásárlókkal szemben.
  • visnait #11
    Sajnos ez lehetetlen. Anno host fájlon keresztül tudtad blokkolni(átirányítani) az IP -ket (aki használt már tört Adobe termékeket az tudja miről beszélek). De a WIN10 -ben több száz IP van egy service-be kompilálva, amit host fájlal nem tudsz felül írni. Ezt nem magam okoskodtam ki, keress rá. Nem akarok linkelni ide, de keressetek rá a WIN10 Privacy Fix -re és a dokumentációkból kiderül hogy is működik ez az átb@szás.
  • bdzsana #10
    A windowsnak van supportja. Ha valamit nem értesz, felteszed nekik a kérdést és megválaszolják. De gyakran még addig sem kell elmenni, csak be kell írni a windows helpjében a keresőbe. Aki erre nem képes az meg szerintem ne pampogjon.
  • aru #9
    IT tudás egy SW használatához? Ez epic lol! Komolyan gondolod, hogy a mai világban nem lehet elvárni azt, hogy felhasználói szinten értsen valaki a windowshoz? Láttál te már álláshírdetést legalább?
    Utoljára szerkesztette: aru, 2015.12.21. 10:47:55
  • Csaba161 #8
    Nem tudja valaki, milyen IP-címre küldi a W10 az adatokat? Mert akkor csak le kell tiltani ezt a címet és már nincs is gond!
  • ugh #7
    Igazad van abban amit irsz, de megsem.
    Ehhez kell nemi it tudas.
    Ezt meg egy egyszeru otthoni felhasznalotol, ibiketol a titkarnotol, vagy manyikatol a konyvelotol nem lehet elvarni.
    Sot pistiketol sem aki jatszogat, vagy filmet nez mondjuk a wines tableten.
    Az meg nem jarja, hogy egy ilyennel szamtek uzletbe rohangaljon a gepevel.
    En a transformeren letiltottam a frissiteseket a gecibe meg mielott teleokadta volna a 64gigas hattertarat.
    Okadek amit a mikrofos muvel.
    Ennyi.
    Remelem jol elpicsazzak az adatgyujto szemet es hatartalanul pofatlan geciket.