Berta Sándor

Megindokolta a Win­dows 10 adat­gyűjtéseit a Microsoft

Az új operációs rendszer megjelenése óta folyamatosan támadták a konszernt, amely igyekezett reagálni a kritikákra.

A Microsoftot elsősorban azért bírálták, mert a Windows 10 rendkívül sok adatot gyűjt a felhasználókról. A társaság eddig nem válaszolt az ezzel kapcsolatos felvetésekre, most azonban megtört a jég. A Windows 10 telepítésekor, illetve azután is néhány opció aktiválva van, amelyeknek köszönhetően az operációs rendszer információkat gyűjthet. Ugyan ezek kikapcsolhatók, azonban az adatgyűjtés ennek ellenére is folytatódik, illetve a szoftver az információkat ezután is továbbítja.

Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerek csoportjának vezetője és az óriáscég alelnöke blogbejegyzésében megindokolta a jelenlegi gyakorlatot és azt is, hogy miért gyűjtik ezeket az adatokat. A menedzser két pontot emelt ki. Az első az, hogy így használhatják majd jobban az emberek a terméket, a második pedig, hogy mindig a felhasználóké marad az ellenőrzés abból a szempontból, hogy milyen információkat kell gyűjteni. A vállalatot nem érdeklik a konkrét tartalmak, csupán az operációs rendszert akarja biztonságosabbá és megbízhatóbbá tenni. Közlése szerint minden fájlt titkosítva továbbítanak és biztonságosan tárolnak.

Myerson elmondta azt is, hogy szeretnének személyre szabott megoldásokat kínálni az embereknek; amennyiben például tudják, hogy melyik futballklubot szereti az illető, akkor annak a legutóbbi eredményeit jelenítik majd meg az alkalmazásokban. De itt is meghatározható, hogy valaki mit szeretne magáról kiadni és mit nem. A Microsoft ugyanakkor nem kíváncsi sem a fájlok vagy az e-mailek tartalmára.

Augusztusban írtunk arról, hogy Svájcban és Oroszországban is vizsgálják a Windows 10 adatgyűjtéseit. Svájcban Hanspeter Thür szövetségi adatvédelmi biztos tisztázni akarja, hogy az alkalmazott gyakorlat a felhasználók beleegyezésével történik-e, míg Oroszországban a főállamügyészség indított eljárást annak kiderítésére, hogy az amerikai konszern a Windows 10 kapcsán betartja-e a helyi előírásokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • FoodLFG #9
  első körben fel kellene fogni, hogy a júzer maga a legnagyobb veszély a bizalmas adatokra.
  te itt megszakadsz, hogy egy win10-et kitilcsál, közben meg fogadjunk, hogy a hátad mögött, vagy akár a fészbukkon szivárognak ki a bizalmas infók, amik egyébként olyan emberekhez kerülnek, akik ténylegesen is vissza tudnak élni vele.

  szóval első körben én téged rúgnálak ki. nincs annál veszélyesebb, mint egy sec arc, aki azt hiszi magáról, hogy ért a munkájához és kiírja sg fórumra az IT infrastruktúrájuk részleteit.
  vagy csak kamuzol... :D
 • zola2000 #8
  Ugyan, az ms és a google és társaik csak értünk teszik, hogy megvédjék a társadalmat a pedotenoristáktól és terjessze az egész világon a békét, a biztonságot, a demokráciát, ámen.
 • slickboy #7
  "Saját IT környezetemben, munkahelyemen teljes mértékben tiltott ezen adatgyűjtési okok miatt a 10 telepítése, az erre való frissítés - azonnali kirúgás jár érte."

  Ezen olyan jót derültem. Tudom, vállalati környezet meg adatbiztonság meg céges titok meg blabla, de mindig megmosolygom az IT-sokat, amikor ilyen vérkomolyan veszik a munkájukat. Biztos neked van igazad, mert vegyük komolyan a munkánkat, de akkor is, egyszerűen fekszek ettől a mondattól. :D
 • FoodLFG #6
 • gforce9 #5
  Tudod milyen kulcs alatt található? Érdekelne.
 • Csaba161 #4
  Ez azért van, mert a
  Feedback Frequency-t beállíthatod neverre, de a
  Diagnostic and usage data sent to Microsoft-ot csak Basicra,
  azaz ez utóbbi mindig fog küldeni adatokat, ha csak ki ne lövöd ezen adatokat továbbító program automatikus indulását a registry-ből,
  azaz valójában minden kikapcsolható, ha meg tudod hekkelni a Registryt...

 • Skylake #3
  Egyébként még annyit, hogy az utoljára teljesen befejezett Windows OS a 7-es volt. A 8-as félkész, a 8.1 úgyszintén (például gépház és vezérlőpult együtt, nevetséges). A 10-es pedig épp ugyanolyan szánalmasan nem befejezett, mint a 8-as és 8.1-es. Röhjes az az innovációs "teljesítmény" amelyet ez a vállalat képes produkálni az egyik leglényegesebb szegmensnek tekinthető operációs rendszerek területén.

  Windows 7 2020-ben éri el az eol státuszt. Bőven van még idő. Jelen helyzetben senkinek sem javaslom, mint átlagfelhasználó a váltást erről a rendszerről, amennyiben meg akar maradni a Microsoft kebelén.
 • Skylake #2
  Nos, a dolog kib*szottul egyszerű.

  Google & Facebook = ingyenesség, és ennek fejében adatgyűjtés és reklámok.

  Amennyiben viszont egy szoftver, jelen esetben egy operációs rendszer a végfelhasználó számára pénzbe kerül (1 év múlva a W10 is), akkor a legetikátlanabb és leggusztustalanabb magatartás úgy és olyan terjedelemben gyűjteni a felhasználók adatait, ahogy ez most feltételezhetően a W10 esetében történik, és ahogy ennek visszamenőleges kiterjesztését a cég elkezdte a 7-es és 8-as verziókra is! És ha már a felhasználó fizetett nekik a szoftverért, akkor kutya kötelessége a Microsoft-nak teljes körű tájékoztatást adnia minden létező fórumon a gyűjtött adatok köréről és felhasználási módjaikról!

  Nagyon remélem, hogy az Európai Unió rövidesen eljárás alá vonja a Microsoft-ot, és EU-s döntéshozókat ez úton kívánok bátorítani ilyen eljárás elindítására!

  Saját IT környezetemben, munkahelyemen teljes mértékben tiltott ezen adatgyűjtési okok miatt a 10 telepítése, az erre való frissítés - azonnali kirúgás jár érte. Külön feladatunk a telemetria technológiák 7-re és 8-ra érkező KB-inek ajtón kívül tartása (saját WSUS szerverünk van).

  Magánéletemben pedig megkezdtem a Windows rendszer teljes kivezetésre vonatkozó lépéseket kidolgozni. Otthoni számítógépeinken a jövőben elsődleges operációs rendszer a Debian, Windows 7-8 pedig virtuális gépként fut, hogy az arra írt szoftverek elérhetők legyenek. Egyébként mindennapos használatban Linux lesz csak alkalmazva.

  Köszönjük Redmond, ha nem változtattok, döntésetek következménye rövidesen akkora lesz, mint a VW botrány most, - aminek még csak az elején tartunk.

 • Macropus Rufus #1
  "Ugyan ezek kikapcsolhatók, azonban az adatgyűjtés ennek ellenére is folytatódik, illetve a szoftver az információkat ezután is továbbítja."
  vs.
  "a második pedig, hogy mindig a felhasználóké marad az ellenőrzés abból a szempontból, hogy milyen információkat kell gyűjteni. "

  tehát kikapcsolhatom ugyan a dolgokat, de ez ettől függetlenül tovább gyűjti az infókat és továbbítja is, de az én kezemben van az, hogy mit kell gyűjteni... Hát ez így egy baromság. Ha kikapcsolom akkor ki van kapcsolva és ne gyűjtögessen. A faszi meg szórakozzon a kedves családjával: én döntöm el, de ha kikapcsolom akkor is gyűjtöget és küldözget. Szóval nagy kamu duma volt.

  Nálam fent van a Win10, de akár csak az elődjei ez semkap hálózati elérést. Így a legbiztonságosabb a Windows rendszerek használata.

  meg a duma, hogy így lehet egyre jobb a rendszer... Én is ezt tapasztalom, pláne a 10-es terén. Sokkal rosszabb mint a win7 volt. Nálam a win8/8.1/10 same shit.
  Maradok továbbra is a linuxnál. A Windows meg marad ott ahol az elmúlt évtizedekben is volt: játék és/vagy multimédia op. Ennyi. Bár már a multimédia is kérdéses... túl sok erőforrást eszik meg maga a rendszer.