Berta Sándor

Windows 10 - közös keresetet nyújtana be több felhasználó

Az érintetteknek elfogyott a türelmük az új operációs rendszerrel és az azt kiadó céggel szemben.

Egyre többen szólnak hozzá ahhoz a fórumszálhoz, amelyben azt taglalják miként lehetne közös keresetet benyújtani a Microsofttal szemben. Az ok: a Windows 10, amelynek feltelepítése után több számítógép is használhatatlanná vált. Mások ugyanakkor arra mutattak rá, hogy mivel mindenki elfogadta a végfelhasználói licencszerződést, ezért egy per esetén kicsi lenne az esély a sikerre.

A problémák között van a KB3105208-as számú frissítés a Windows 10 Build 10565 esetében, amely kék halált okoz. Emellett a novemberben nyilvánosságra hozott MS15-115 számú frissítés miatt az Outlook különböző változatai összeomlottak a HTML-alapú e-mailek betöltésekor. Ezt a problémát ugyanakkor a KB3097877-es számú frissítés letörlésével elvileg orvosolni lehetett.

A fórumszálat egy Lisa Capaci nevű felhasználó nyitotta meg augusztus 14-én olyan ügyvédet vagy ügyvédi irodát keresve, amely felkarolná az ügyet. Az indoklás egyszerű: több ezer olyan számítógép van, amelyek a Windows 10 "automatikus frissítése" miatt lettek használhatatlanok. Az egyedi hibák között van, hogy sok PC-n a frissítések után nincs hang, nincs rendszeridő, jelszóprobléma miatt lehetetlen a rendszerhez való hozzáférés, memóriaproblémák adódhatnak, adatok és fájlok "tűntek el", s a Microsoft is illetéktelen módon hozzáfér a készülékekhez. Vannak ugyanakkor olyanok, akik a magánéletükbe való beavatkozás miatt tovább is mennének és büntetőjogi keresetet nyújtanának be.

Svájcban Hanspeter Thür szövetségi adatvédelmi biztos tisztázni akarja, hogy a Windows 10-nél alkalmazott adatgyűjtési gyakorlat a felhasználók beleegyezésével történik-e, míg Oroszországban a főállamügyészség indított eljárást annak kiderítésére, hogy az amerikai konszern az operációs rendszer kapcsán betartja-e a helyi előírásokat. Terry Myerson, a Microsoft operációs rendszerek csoportjának vezetője és az óriáscég alelnöke azzal indokolta a Windows 10 adatgyűjtéseit, hogy egyrészt így használhatják majd jobban az emberek a terméket, másrészt pedig mindig a felhasználóké marad az ellenőrzés abból a szempontból, hogy milyen információkat kell gyűjteni. A vállalatot nem érdeklik a konkrét tartalmak, csupán az operációs rendszert akarja biztonságosabbá és megbízhatóbbá tenni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • UUUU #25
    Nanana, megvetted a terméket, csakhogy titokban a háttérben gyűjtögette az adatokat, amire nem hívták fel eleve a felhasználok figelmét.
    ez pedig bizony a privátszféra jogtalan megsértése.
  • ostoros #24
    Nem. Csak megjegyeztem, hogy neked kuss.
  • tomboy013 #23
    De azért figyelsz a szerinted MS fanboy véleményére ;) Helyes helyes figyelj csak.
    Utoljára szerkesztette: tomboy013, 2015.12.03. 00:55:29
  • ostoros #22
    Azért nem. Az MS piaci szegmense megmarad. Nem lesz kevesebb a bevételük. Csak a részesedésük lesz kisebb, mert mások közben más platformokon jóval nagyobbakat kaszálnak.
  • ostoros #21
    MS fanboy véleménye nem mérvadó.
  • Skylake #20
    Az a helyzet, hogy az MS-nek egyetlen befejezett terméke volt az operációs rendszerek piaci szegmensben a legutóbbi időben. Ez volt a 7.

    A 8 béta volt. A 8.1 megmaradt fércmunkának. A 10 is az maradt, csak a cég innovációs trehányságát behúzták a rolling release, "majd frissül a géped a jövőben folyamatosan, paraszt, k*rva jó lesz neked" marketingbullshit alá.

    Hát, ilyen az amikor Redmond kapkod. De a kövér vizilovak sosem gyorsak, épp úgy, ahogy az ilyen piaci területeiken zavartalanul dagattra hízó cégek sem. Jó lett a 7-es, csak közben kinőtt a semmiből a mobilinformatika teljesen új szegmense, ahol az MS semmi, és jó eséllyel nem is elsz meghatározó tényező a jövőben. De azzá akarnak lenni. Ez a kapkodás oka.

    Rossz hírem van a Microsoft számára: az ő végzetük az lesz, hogy minden olyan szegmensban, ami az x86(64)-en túl van, nem lesznek meghatározók, és nem lesznek piacilag sikeresek. Ha a jelenlegi trendek maradnak, a Microsoft össze fog csúszni egy olyan mai méretéhez képest olyan kevéssé jelentékeny gyártóvá, mint például az Adobe. Ha az x86(64) technikailag túlhaladottá válik, a Microsoft vele fog bukni. De ez nem most lesz még - 10 év múlva.
  • Ragnaar #19
    Hát ha már Win10 akkor azért Win7 után volt rendesen hááátezmiértkellet (mozaikok), meg ezmiez, megezhovalett (startmenü pl.) Viszont idővel a legtöbb ilyen megszokható, és kb. ugyanez volt WinXp-Win7 váltásnál is nekem legalábbis. Aki játszik Windowson annak kell majd a win10 dx12 miatt. Én azt vizionálom, hogy az XboxO játékok copypaste jelennek majd meg PC-re, és mellette maradnak a PS4 multiplatform címek is. És ugye itt a WR is, bár arról nincs szó, hogy Dx12 szükséges lesz a VR cuccoknak.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.12.02. 13:08:51
  • tomboy013 #18
    Én is ezt néztem tegnap, 565-ös build? :D Te jó Isten, cikket írni egy Insider build köré ami már több hónapos. Idióták gyülekezete, de rögtön rákezd a csőcselék a fikázásra :D Jellemző az SG-s nép nagy részére. Ostobák...
  • zola2000 #17
    Akkor "epic fail"

    Ha nem jó a béta, azért béta.
  • x3dgime #16
    Na a cikk is baromira naprakész, mit ne mondjak! :/
    Ráadásul egy óriási marhaság az egész.

    Kezdjük ott, hogy az emlegetett 10565-ös build egy fejlesztői tesztverzió (insider build). Ahhoz, hogy erre frissítsen valaki, azt külön be kell kapcsolni a rendszerben (vezérlőpultban/gépházban), ahol is vannak figyelmeztetések, hogy ezt csakis a saját felelősségére tegye, mivel nem stabil, nem végleges változatokról van szó, és előfordulhatnak súlyos hibák is! Szóval erre alapozni a pert helyből bukta!
    Egyébként még akkor is bukta, ha végleges verzióra (build 10240, 2015.júl.29.!) frissített valaki előző verzióról, mert ott is le van írva, hogy nincs garancia arra, hogy sikerülni is fog a frissítés.

    Másrészt, ha már insider... A 10565-ös build már igencsak öregecske darab, talán szeptember végi, ha jól emlékszem. Jelenleg a 10586-os a legfrissebb, és ez is már legalább két hete jött le... Szóval kicsit nagy a lemaradás... ;)