Berta Sándor

2035-ben már a munkák felét robotok végezhetik Japánban

Az ország lakossága gyorsan öregszik és nem szeretik a külföldieket, a hiányzó munkaerőt gépekkel fogják pótolni.

A Nomura Kutatóintézet (NRI) adatelemzői rámutattak, hogy 20 év múlva már a helyi munkahelyek közel 50 százalékát fogják robotok betölteni. A következő esztendőkben a munkahelyek automatizálási folyamata felgyorsulhat. Yumi Wakao japán kutató Michael Osborne brit professzorral, az Oxford Egyetem munkatársával közösen 601 különböző munkát elemzett ki és a saját adatai alapján azt találta, hogy azok 49 százalékát egy számítógépes rendszer is elvégezheti, míg a nem ismétlődő feladatokban az emberek nehezebben lecserélhetők.

Osborne korábban ezt a vizsgálatot elvégezte az Amerikai Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is, ahol ez az arány kisebb volt. Az USA-ban 2035-ig a munkák 47 százalékát, míg Nagy-Britanniában 35 százalékát végezhetnék el robotok. "Persze ez csak hipotetikus becslés, mely nem veszi figyelembe a szociális tényezőket." - mondta Yumi Wakao. A szakértők minden esetben azt vették figyelembe, hogy mennyi kreativitás szükséges egy munka elvégzéséhez. A leginkább veszélyeztetett szakmák a taxisofőröké, a biztonsági őrőké, a recepciósoké és az adatrögzítést végzőké - ezek jórészét már ma is gépek végzik.

Japánban a robotok a jövőben megoldást jelenthetnek a társadalom öregedésére. Ez az egyik fő oka annak, hogy az ország vezető az ilyen jellegű technológiák fejlesztésében, s egy ideje már az ápolási feladatok és a különböző szolgáltatások elvégzésére képes robotok megalkotására összpontosít. A szigetországban 2020-ra 400 000 segítő fog hiányozni, őket pótolnák a robotokkal. Idén áprilisban be is mutattak egy ápolórobotot, júniusban pedig ezer társalkodórobot kelt el egyetlen perc alatt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #21
  Úgy beszélsz, mint egy értelmiségi liberális! :-)
 • Amergin #20
  A mocskos jappánok, nem akarnak multikultik lenni, atomot nekik!
  Miért nem importálnak 10 millió négert, vagy arabot? Nem értem, hiszen az jó dolog! Hogy lehet, hogy az ottani vezetők nem látják be, amit Angela, hogy kell a "szorgos kéz", a "munkaerő", meg kell a népszaporulat.
  Azonnali ENSZ-szankciókat ennek a világtól elzárkózó illiberális, xenofób, a másságot és a soxínűséget elutasító bagázsnak! Reméljük attól majd észhez térnek.
  Allahu Akbar!
 • zola2000 #19
  1. Mindig lesz réteg, aki nem alkalmas értelmiséginek ázsiában is, ők lesznek a remélhetőleg kisszámú segélyen élő alsóréteg, esetleg kézműves termékeket készít, igény mindig lesz arra is
  2. Kínában is kb ilyen folyamatok vannak, miattuk sem aggódok
  3. Ha jól látom 2035re "nyugaton" a muszlimok és a hindik fognak háborúzni ha így mennek tovább a folyamatok.
 • Tetsuo #18
  A minőségi paramétereket kihagyták az áltanulmányból.
 • ostoros #17
  Ezt a hazug propagandát! Fúj!
 • Tarathiel2 #16
  Nem hiszik hanem tudják hogy ez lesz.
 • kvp #15
  A japan nepszaporulat kicsivel nagyobb mint a magyarorszagi a kisebbsegek nelkul. Ennek ellenere ok tartjak a vilaghaboruk elotti strategiajukat, hogy nem nagyon engednek be bevandorlokat. (nagyon kevesen, de a ket vilaghaboru kozti japan allampolgarsagu koreai bevandorlok kozzul tuleltek a masodik vilaghaborus koncentracios taborokat, koztuk meg pozitiv a novekedes) Lenyegeben ennek ellenere el fognak fogyni, viszont rajottek, hogy a megmaradt munkak jelentos resze automatizalhato.

  Azaz az a keves ember aki meg munkakepes lesz 2035-ben siman kaphat olyan allast ami nem fizikai robotolasbol all. Raadasul a robotok varhatoan addigra olcsobbak lesznek mint a legrosszabbul fizetett ehezo kinai munkas, tehat meg gazdasagilag is megeri valtani.

  Mindezek mellett a lakossag dolgozo retegenek lesz munkaja, csak kb. 4 nyugdijasra jut egy dolgozo felnott es 16 nyugdijasra egy gyerek, tehat a gyerekek a leg kreativabb munkak kozzul valogathatnak majd. Csak azok a gyerekek esnek ki a japan szocialis halon, akik nem alkalmasak a magas intelligenciat igenylo feladatokra, beloluk varhatoan hajlektalan lesz, de mindenki azt remeli, hogy kevesen lesznek.

  Tehat a lenyeg az, hogy egy nagyon kis tarsadalmat kell eltartani, sok nyugdijassal es keves dolgozo emberrel. A nyugdijasok eltartasat pedig ugy lehet megoldani, hogy az a keves dolgozo (mivel mind ertelmisegi) magas fizetest kap, igy a magas atlagfizetesbol magas adokat leveve lesz penz a nyugdijakra. Nem mintha japanban nem magannyugdijrendszer lenne, tehat igazabol a londoni tozse allasatol fugg az, hogy nem halnak-e ehen a nyugdijasok. (lasd Nomura, ahol a japan nyugdijasok penzevel tozsdeznek)

  A folyamat idealis kimenete egy nagyon keves emberbol allo tarsadalom, ahol a felso reteg azert nem dolgozik mert gazdag, a kozepreteg pedig csak ertelmisegiekbol all (mernok, orvos, tanar, muvesz, stb.) es nincs alattuk ember csak gepek. Raadasul a gepekre koltott munkaber egy reszet a ertelmisegiek kozott elosztva ok is jobban jarnak, mig a tokesek meg jobban. A folyamat feltetele az alacsony szintu munkak teljes automatizalasa es az alacsony intelligenciaju munkasosztaly eltunese. (ez tortenhet termeszetes uton egy tarsadalmi folyamat reszekent, mint japanban vagy a eroltetett eutanaziaval, ertsd nepirtassal)

  ps: Az EU-s vezetok valoszinuleg tenyleg azt hiszik, hogy a sok menekult jo lesz a gazdasagnak es integralodni fognak, sot munka is lesz szamukra a techikai fejlodes ellenere. Mindezt ugy, hogy mar a mostani lakossag egy resze is munkanelkuli. Mondjuk a nemet vezerkar egy resze a vilaghaboru utolso pillanataig hitt a gyozelemben, szoval ez a mentalitas nem annyira meglepo.
 • gforce9 #14
  "Egyébként érdekes belegondolni, hogy egy bizonyos fejlettségi szintet elérve -kultúrától függetlenül- megáll a népszaporulat,"

  Ennek olvass akkor utána, mert ez nem igaz.
 • Szefmester #13
  Csodásak ezek a számok, és a munkanélküli emberek fogják megvenni a robotok által megtermelt javakat? Ja nem...
 • barret #12
  Persze! Majd a dolgozó robot a saját fizetéséből :D