MTI

A valóságtól elrugaszkodott fizetési igényei vannak a diákoknak

Miközben az átlag nettó bér 159 ezer forint Magyarországon, átlagosan mintegy 235 ezer forintos nettó fizetést tartanak elfogadhatónak pályájuk kezdetén a 16-18 éves diákok, a minimum igényük nettó 158 ezer forint elrugaszkodva a valós munkaerőpiaci lehetőségektől - derült ki a Provident Pénzügyi Zrt. megbízásából készült legfrissebb kutatásból.

A több mint 1000 középiskolás diák megkérdezésével végzett reprezentatív kutatás szerint a középiskolás diákok 51 százalékánál elvárás a magas fizetés, már az első munkahelynél nettó 375 ezer forintot tartanak megnyerőnek. A gimnáziumban tanulók még ennél is magasabb, 400 ezer forintot ítélnek kedvezőnek. A beszámoló szerint a diákok vállalkozási kedve is nőtt, csaknem 80 százalékuk valamilyen vezető pozícióban képzeli el magát a jövőben, a tavalyi évhez képest 20 százalékkal 67 százalékra nőtt a vállalkozni vágyók aránya.

A szakközépiskolások 73 százaléka indítana saját céget, megítélésük szerint a vállalkozók többet keresnek és rugalmasabb a munkaidejük, közel 40 százalékuk számára ez a két legfontosabb motiváció. Mindezek ellenére a tanulók elméleti pénzügyi ismereti szintje továbbra is meglehetősen alacsonynak mondható - olvasható az összegzésben. A megkérdezettek csaknem egyharmada nincsen tisztában olyan pénzügyi alapfogalmak jelentésével, mint a törlesztő részlet, futamidő vagy a teljes hiteldíjmutató (THM). A kamatszámítási feladatra ugyanakkor a felmérésben résztvevők 57 százaléka, az inflációval kapcsolatos kérdésre 43 százalékuk helyesen válaszolt.

Legismertebb pénzügyi fogalom a kamat és a részvény a tanulók körében, az előbbit 64 százalékuk, az utóbbit 50 százalékuk ismerte megfelelően. Összességében a megkérdezettek csupán 31 százaléka adott jó választ a pénzügyi kompetenciát mérő kérdések legalább felére. Az átlagnál nagyobb arányban, 51 százalékban teljesítettek jól a pénzügyi képzésben résztvevő tanulók, illetve 43 százalékban a szellemi munkát végző alkalmazottak gyermekei.

Az iskolában pénzügyi-, illetve gazdasági képzésben részesülő középiskolás diákok viszont magasabb szintű tájékozottsággal rendelkeznek és önállóbban kezelik pénzügyeiket. Jellemző, hogy pénzügyi döntések meghozatala esetén kevésbé támaszkodnak családtagjaikra, több és megbízhatóbb forrásokat vesznek igénybe, 34 százalékuk a pénzintézetek kiadványaiból, 65 százalékuk internetes forrásokból is tájékozódik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #7
    Még egy ideig lemaradásban leszünk nyugathoz képest ezt meg kellene érteni, ha nyugati színvonalú bért akar keresni menjen nyugatra, ez ennyire egyszerű.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.12.04. 11:58:30
  • Csacsis #6
    A diákoknak igazuk van abban, hogy ennyit kéne keresni...
    Ha most lennék 20 éves, hagynám a felsőfokú tanulmányokat a francba. Minek? Külföldön 0 végzettséggel kb 520.000 Ft kezdő bér. És külföld ALIG!!! drágább, mint MO. Kivétel a szolgáltatások persze, de ennyiből az is kijön. Illetve bocsának, a technikai kütyük még olcsóbbak is lehetnek...
  • ostoros #5
    Egy kirabolt ország nem képes ezeket a feltételeket biztosítani.
    Figyelem:
    http://pogiblog.postr.hu/offshore
    "A világ legelismertebb offshore-ral foglalkozó civil szervezete, a Tax Justice Network (~Adóigazságossági Hálozat) 2012-ben tette közzé legújabb jelentését Estimating the Price of Offshore (~Az offshore becsült ára) címen. (A szervezet vezetője, John Christensen maga is kiugrott offshore bankár, a jelentés késztője, James S. Henry pedig a McKinsey konzulting cég volt fő közgazdásza, offshore specialista.) A jelentés szerint Magyarország benne van az offshore által legkedvezőtlenebbül érintett húsz fejlődő ország között. Sőt, 242 milliárd dolláros veszteségével megelőzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Lengyelországot, Ukrajnát és Kazahsztánt is! Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a magyar államadósság két és félszeresét teszi ki!"
    Kik a fő haszonélvezők?
    . 1. Egyesült Államok 2. Luxemburg 3. Svájc 4. Kajmán Szigetek 5. Egyesült Királyság
    Na most ezen felül a piacunkat szinte ingyen átadtuk az EU multijainak, iparunkat földbe gyalultuk, a lakosságot bankokkal eladósították, a mezőgazdaságot megkvótázza az EU, (tej , cukor, stb.) akkor mit is várunk?
    A hasznot hajtó állami cégek, például vasúti teherszállítás kiszervezése külön cégbe és eladása, rombolás minden ponton, stb. Még a szerencsejáték zrt.-t is el akarták adni egy időben a pöcsfejek.
    Egy jó kis diktatúra hiányzik ide, meg az EU-ból való kilépés, és iparosítás ezerrel. De vagy 15 éven keresztül, és akkor majd lehet gondolkozni EU tagságon.
    Mert erre kurvára nem voltunk felkészülve. Erre a 2004-ben csatlakozó országok egyike sem volt felkészülve.
    Jellemző, hogy az EU csatlakozás előtt magasabb volt a GDP növekedésünk, mint utána az EU-s pénzekkel együtt! És nem csak itt! Gyakorlatilag az összes 2004-ben csatlakozó ország így járt.
    Az egész régió kollektívan át lett baszva.
    Utoljára szerkesztette: ostoros, 2015.12.02. 22:10:16
  • Ragnaar #4
    Kevés pályakezdő ér annyit a munkaerőpiacon, mint egy tapasztalt szakember, hacsak pont nem olyan kompetenciákkal rendelkezik, ami hiány az adott területen. És bizony normális állást találni sokszor csak a szerencsén múlik. Én, ha most lennék fiatal, valószínűleg eleve keresnék egy olyan együttműködési programot, ahol cégek cooperálnak oktatási intézményekkel, gyakorlatot biztosítanak, esetleg foglalkoztatják a végzett pályakezdőket. Ez jó a cégnek is és a frissen végzett pályakezdőnek is.
  • professional #3
    Hehe...mióta pofázom ezt, hogy a normális életszínvonalhoz minimum 1000 eurós fizetés kellene itthon, az alatt csak vegetál az ember napról-napra élve. Majd amikor egy egész generáció fogja magát és húz el a második ledolgozott 80000res hónap után...majd akkor lesz csak Wake up Neo! Amúgy miért lennének távol a valóságtól amikor egy szimpla mosogatófiú is 1200 eurót keres ausztriában és akkor még nem is beszéltünk a normál osztrák emberek hétköznapi fizetéséről!
  • cateran #2
    "Összességében a megkérdezettek csupán 31 százaléka adott jó választ a pénzügyi kompetenciát mérő kérdések legalább felére. Az átlagnál nagyobb arányban, 51 százalékban teljesítettek jól a pénzügyi képzésben résztvevő tanulók, illetve 43 százalékban a szellemi munkát végző alkalmazottak gyermekei."

    Ez jo eredmeny? Ez siralmas, hogy a penzugyi kepzesben resztvevok mindossze 51%-a valaszolt helyesen...

    "már az első munkahelynél nettó 375 ezer forintot tartanak megnyerőnek. A gimnáziumban tanulók még ennél is magasabb, 400 ezer forintot ítélnek kedvezőnek.
    ......
    csaknem 80 százalékuk valamilyen vezető pozícióban képzeli el magát a jövőben, a tavalyi évhez képest 20 százalékkal 67 százalékra nőtt a vállalkozni vágyók aránya."

    Olyan szinten vannak tavol a valosagtol, mintha nem is ott eltek volna idaig, hanem most erkeztek volna 1 masik bolygorol...
  • lamer the true #1
    A fiatalok jól látják, hogy mennyi kéne egy emberi élethez, de sajnos a magyar valóság majd szépen arcon vágja őket.
    Utoljára szerkesztette: lamer the true, 2015.12.01. 22:19:17