SG.hu

375 iskola örülhet 100 megabites kapcsolatnak

Az internet szolgáltatás tekintetében legelmaradottabb régiók általános és középiskolái végre professzionális, hatósági frekvenciaengedéllyel ellátott, megfelelő minőségű és sávszélességű Sulinetes internetkapcsolatot kapnak - jelentette be Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár a Győr melletti Écs településen tartott ünnepélyes átadón.

Országosan 375 végpont átadása történik meg, ahol 100 Mbps full-duplex sávszélességű internetkapcsolat válik elérhetővé. A Sulinet+ projekt keretében a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet által megvalósított legújabb fejlesztés a védett sávú mikrohullámú technológia előnyeit kihasználva teszi elérhetővé a szélessávú Internet kapcsolatot.

A megfelelő sávszélességű internetkapcsolat és infrastruktúra szinte alapvetővé vált napjainkra. Az elmúlt három évben a közoktatási Sulinet-hálózat fejlesztése során egyre több iskolába jutott el a széles sávú Internet a Sulinet egyre korszerűsödő hálózatán. A sávszélesség-növelés célja, hogy biztosítsa Magyarországon a köznevelés területén az EU legfejlettebb országaihoz hasonló informatikai alapinfrastruktúrát és előmozdítsa a hazai köznevelés és informatikai oktatás általános fejlődését.


De az internet ellátottság terén hátrányos helyzetű régiókban sok helyütt technológiai akadályokba vagy irreálisan nagy költségbe ütközött a megfelelő minőségű internetes kapcsolat kiépítése, így éppen az infokommunikációs szempontból legelmaradottabb intézmények fejlesztése és felzárkóztatása nem valósulhatott meg korábban. Erre hozott megoldást a SULINET+ projekt, valamint az EMMI részéről további jelentősebb mértékű kiegészítő forrás bevonása, hiszen így 375 iskolába jut el a szélessávú internet. Ezek azok az iskolák, amelyekben egyáltalán nem volt megfelelő rendelkezésre álló technológia a megfelelő internetes sávszélesség biztosításához, vagy a helyi technológiai adottságok igénybevétele irreálisan nagy költséget jelentett volna a megfelelő kapcsolat kiépítéséhez.

"2014 folyamán 11 közoktatási intézményi pilot helyszínen próbáltuk ki a professzionális, hatósági frekvenciaengedéllyel ellátott, védett sávú mikrohullámú technológia előnyeit. Most újabb 375 ilyen iskolai végpontot szerelünk fel. Így azokba az iskolákba, ahol más módon költséghatékonyan nem tudtunk volna nagyobb sávszélességet biztosítani, 100 Mbps-os professzionális mikrohullámú megoldásokat telepítünk. A végpontokon a feltöltés és letöltés sebességének aránya között sincs különbség a szimmetrikus sebességű összeköttetéseknek köszönhetően. Ezzel a megoldással ismét hatalmas lépést teszünk a Sulinet sávszélesség emelésének terén" - hangoztatta Nagy Miklós, a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Intézet igazgatója.

A Sulinethez kapcsolódó oktatási intézmények sávszélesség emelése lehetővé teszi, hogy az új Sulinet+ infrastruktúra az NIIFI HBONE+ felsőoktatási kutatási hálózatára épülve európai viszonylatban is kiemelkedő minőségű informatikai szolgáltatásokat nyújtson a köznevelési intézmények diákjai és pedagógusai számára, megteremtve többek között az Európai Unió Magyarországon kívüli nemzeti kutatói és oktatói hálózataival való együttműködés lehetőségét is.

"A jó minőségű Internet-kapcsolatok révén növekedni fog az iskolákban használt informatikai eszközök (digitális táblák, géptermek) kihasználtsága, ezáltal javul az oktatás minősége és színvonala. A nagy sávszélességű végpontok kialakítása az infokommunikációs szempontból elmaradt régiókban lehetővé teszi, hogy szélesebb körben lehessen alapozni az on-line szolgáltatásokra, e-learningre és a távoktatásra." - emelte ki beszédében Kara Ákos, infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár.

A professzionális mikrohullámú eszközök felszerelése a közoktatási intézmények jelentős részén már befejeződött, néhány intézményben még jelenleg is folyik, a hatósági engedélyek birtokában az iskolák pár héten belül használatba vehetik a már megemelt sávszélességű internetes hálózatot, aminek már élő példája az Écsi Petőfi Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola is. A fejlesztés kiemelten a győri és nyíregyházi régióban található közoktatási helyszíneken a korábbi, műholdas, 4, vagy 8 Mbps ADSL, vagyis aszinkron kapcsolatokat professzionális, hatósági frekvenciaengedéllyel ellátott védett sávú, szimmetrikus 100 Mbps mikrohullámú technológiával váltja ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ragnaar #2
    5megabit még mindig elég (némileg tömörített pl. youtube) 1080p FHD media streamhez is. Dehát minél több, annál jobb az igaz a sávszélre is.
    Utoljára szerkesztette: Ragnaar, 2015.11.26. 14:00:49
  • JanekOne #1
    Jól hangzik ez a fejlesztés, szépen hangzó szám a 100, egészen addig, amíg bele nem gondolunk, hogy egy iskolában van, mondjuk, min. 2 gépterem, 20-20 géppel, plusz kb 10 tanári/egyéb gép, ezenkívül Wifire felnyomuló telefonok, mindenhol ott figyel majd az fb a tálcán, minimum,és máris 2 mbit per gépnél vagyunk újra. Miközben az ember néha egyedül egy 10 Mbites vonalon már úgy érzi elviselhetetlen az ő sorsa neki. :-)