MTI

Összefüggés lehet az internet és az iskolai erőszak között

A kínai diákok többsége volt már tanúja vagy elszenvedője iskolai erőszaknak egy frissen ismertetett felmérés szerint - számolt be a helyi média.

Az országos felmérés válaszadóinak 73,3 százaléka találkozott már szóbeli vagy fizikai zaklatással az iskolában, és 54 százalékuk vélte úgy, hogy az ilyen esetek szaporodnak. Az aggodalomra okot adó jelenséget, az esetek megszaporodását a szakértők elsősorban az internet és a videojátékok kiskorúakra gyakorolt negatív hatásával magyarázzák. A kínai ifjúsági lapban idézett szakértő szerint az előfordulások számának növekedését és a durvaság fokát tekintve is egyre rosszabb a helyzet.

A fiatalkorúak bűnözését kutató Miao Vej-ming úgy látta, az internet nyújtotta virtuális világ felszabadította a társadalmi viselkedési szabályok korábbi kötött normáit, a gyerekek hosszú idő töltenek a számítógépeik előtt, s a látottak alapján úgy vélik, a valós életben is az erőszak a hatalom kifejezője. A frissen bemutatott kutatásban résztvevőknek csaknem 60 százaléka értett egyet azzal, hogy a szülőket és a tanárokat egyaránt felelősség terheli, s ezért nekik is tenniük kell azért, hogy gyermekeik ne váljanak erőszakossá vagy erőszak áldozatává.

A sajtóbeszámolók utalnak rá, hogy az elmúlt időszakban a mobiltelefonok felvételeinek köszönhetően több a közösségi médiát megrázó eset is nyilvánosságot kapott. A súlyosabbak között volt, amikor tizenévesek egy csoportja egy menekülni akaró, megkötözött első elemista nebulót bántalmazott egy helyiségben úgy is, hogy cigarettacsikkeket dugtak a pólója alá.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #4
    "én egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy nőtt a számuk"

    Sokan csak azért csinálják, hogy kamerával felvegyék, és utána posztolva mutathassák ők mekkora menők. Ez lehet a növekedés mögött.
  • SupraMKIII #3
    " hogy a szülőket és a tanárokat egyaránt felelősség terheli" "s ezért nekik is tenniük kell"

    Nahát, ehhez tényleg kellett egy kutatás...

    A nélkül, hogy csökenteném a probléma mértékét - én egyáltalán nem vagyok benne biztos, hogy nőtt a számuk! Szerintem egyszerűen csak több derül ki, és többen hallanak róla.

    De amúgy ezt a jelenséget akár az előnyünkre is fordíthatnánk, ha mondjuk ezek az esetek böntethetőek lennének... Mondjuk beposztolni a videóhoz egy olyan felvételt, ahol az elkövető hónapokig ül a dutyiban :-) Rögtön kevesebben találnák követendő példának...
    Utoljára szerkesztette: SupraMKIII, 2015.07.08. 11:55:40
  • Skylake #2
    Hopp, ez kétszer ment, na mindegy, legalább megszokottan jó hosszú.
  • Skylake #1
    Mivel a "valósi valóság" és a digitális valóság egyre jobban relativizálódik, ennek eme egyik lehetséges következményén csodálkozni szerintem nem lehet. Valahol hallottam valami igazi elmeroggyantról, aki asszem az USA-ból elutazott Franciaországba gyilkolni egy illetőt, mivel az a muksó előtte valamelyik online univerzumban kinyiffantotta az avatarját. Úgyhogy a valóságérzékelés valószínűleg nagymértékben elkezd relativizálódni - ezek az esetek és hírek jelentik a csúcsit és egyfajta indikátorait - igazán felpörögni meg legközelebb akkor fog, mikor anyagilag elérhetővé válik széleskörűen a sok VR cucc, a sok FPS csíra napokig le sem fogja venni a fejéről a Hololenst, O. Rift-et, vagy bármi mást, amivel kis agyát a mainál még addiktívabban mosogathatja. Mondom ezt úgy, hogy nem kevés FPS-t és mást toltam végig a fénykoromban.

    Itt a melóhelyemen van bent az egyik kolléga gyereke. Kb. 7 éves a kölyök, ehhez szépen hízott, nagy bél, pálcika karok, tegnap adtam neki egy laptopot a készletből, azon játszik. Szó szerint csak brúzolni áll fel. Amikor "lefagy" valami, vagy "nem indul", vagy nem megy minden tökre gombnyomásra, ahogy a kis agyában elgondolja, akkor majdnem olyan hiánya lesz az idegtől, mint mikor a láncdohányos, nem találja a cigit, ahova letette - biztos láttál már ilyet. Amúgy csöndben elvan, szóval (még) nem tol olyat, mint a híres német billentyűzetromboló kölyök (aki elvileg kamu, szíMivel a "valósi valóság" és a digitális valóság egyre jobban relativizálódik, ennek eme egyik lehetséges következményén csodálkozni szerintem nem lehet. Valahol hallottam valami igazi elmeroggyantról, aki asszem az USA-ból elutazott Franciaországba gyilkolni egy illetőt, mivel az a muksó előtte valamelyik online univerzumban kinyiffantotta az avatarját. Úgyhogy a valóságérzékelés valószínűleg nagymértékben elkezd relativizálódni - ezek a hírek jelentik a csúcsit és egyfajta indikátorait - igazán felpörögni meg legközelebb akkor fog, mikor anyagilag elérhetővé válik széleskörűen a sok VR cucc, a sok FPS csíra napokig le sem fogja venni a fejéről a Hololenst, O. Rift-et, vagy bármi mást, amivel kis agyát mosikálja.

    Itt a melóhelyemen van bent az egyik kolléga gyereke. Kb. 7 éves a kölyök, ehhez szépen hízott, nagy bél, pálcika karok, tegnap adtam neki egy laptopot a készletből, azon játszik. Szó szerint csak brúzolni áll fel. Amikor "lefagy" valami, vagy "nem indul", vagy nem megy minden tökre gombnyomásra, ahogy a kis agyában elgondolja, akkor majdnem hisztérikus lesz az idegtől. Amúgy csöndben elvan, szóval (még) nem tol olyat, mint a híres német billentyűzetromboló kölyök (aki elvileg kamu, szinészi alakítás.)Mivel a "valósi valóság" és a digitális valóság egyre jobban relativizálódik, ennek eme egyik lehetséges következményén csodálkozni szerintem nem lehet. Valahol hallottam valami igazi elmeroggyantról, aki asszem az USA-ból elutazott Franciaországba gyilkolni egy illetőt, mivel az a muksó előtte valamelyik online univerzumban kinyiffantotta az avatarját. Úgyhogy a valóságérzékelés valószínűleg nagymértékben elkezd relativizálódni - ezek a hírek jelentik a csúcsit és egyfajta indikátorait - igazán felpörögni meg legközelebb akkor fog, mikor anyagilag elérhetővé válik széleskörűen a sok VR cucc, a sok FPS csíra napokig le sem fogja venni a fejéről a Hololenst, O. Rift-et, vagy bármi mást, amivel kis agyát mosikálja.

    Itt a melóhelyemen van bent az egyik kolléga gyereke. Kb. 7 éves a kölyök, ehhez szépen hízott, nagy bél, pálcika karok, tegnap adtam neki egy laptopot a készletből, azon játszik. Szó szerint csak brúzolni áll fel. Amikor "lefagy" valami, vagy "nem indul", vagy nem megy minden tökre gombnyomásra, ahogy a kis agyában elgondolja, akkor majdnem hisztérikus lesz az idegtől. Amúgy csöndben elvan, szóval (még) nem tol olyat, mint a híres német billentyűzetromboló kölyök (aki elvileg kamu, színészi alakítás.)