Gyurkity Péter

Terjed a telefonokon a Windows 10 Mobile

A hivatalos megjelenés ugyan még várat magára, de a szoftver már terjed a készülékeken.

Az idei év a Microsoft számára elsősorban a Windows 10 megjelenése miatt marad emlékezetes, már csak azért is, mert az operációs rendszer ezen verziója hivatott orvosolni a Windows 8 és 8.1 kapcsán látott felhasználói hezitálást, illetve egyesíteni az asztali és hordozható megoldásokon tapasztalt élményt. A jelek szerint sokan nem várnak a végleges változatra, hiszen a szoftver már terjed a különböző telefonokon.

Erre az AdDuplex által közzétett részletes jelentés számaiból következtethetünk, amelyek az októberi helyzetet vázolják fel nekünk. Kiderül többek között, hogy az október 25-i 24 órás időszakban globális szintén már a platformot támogató okostelefonok 5,7 százalékán a Windows 10 valamelyik előzetese futott, ami már önmagában is szép eredmény (hiszen, ahogy azt említettük, a hivatalos megjelenésre még mindig nem került sor), de az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest is kereken 1 százalékkal jobb az eredmény.


A Windowst futtató mobiltelefonok megoszlása

Ez egyben azt is jelenti, hogy az új szoftver a ma már idejétmúlt Windows Phone 7.x elé került, bár a Windows Phone 8 részesedésétől még elmarad. Ez nyilván annak köszönhető, hogy ez utóbbi operációs rendszer számos eltérő megoldáson helyet kapott, bár ez leginkább a Windows Phone 8.1 esetében látszik jól, hiszen ez a verzió még mindig a készülékek csaknem 80 százalékán teljesít szolgálatot. Ezt a helyzetet várhatóan a hivatalos megjelenés változtatja majd meg, hiszen ekkor a különböző készülékek jelentős hányadán bukkan majd fel a Windows 10 Mobile.


A windowsos telefonok döntő többsége alsókategóriás, olcsó modell

Egy új funkció is segíti majd azt, hogy az az asztali számítógépes, az okostelefonos és a táblagépes felhasználói élmények közelebb kerüljenek egymáshoz: a WinBeta értesülései alapján meghonosítják a Mac OS X és az iOS operációs rendszerekben megtalálható Continuity nevű megoldást. Ez úgy néz majd ki a gyakorlatban, hogy ha valaki a Windows 10 Mobile operációs rendszert futtató okostelefonján ír egy e-mailt, de azt egy idő után az asztali számítógépén akarja folytatni, akkor ezt könnyedén megteheti majd. Ehhez ugyanis elegendő lesz csupán a levelezőalkalmazást elindítania a PC-jén és ott folytathatja az e-mailt, ahol az okostelefonján abbahagyta.

Az Edge böngésző esetében ugyanígy néz majd ki a dolog. Az asztali számítógépen megnyitott honlap probléma nélkül megtekinthető lesz az okostelefonon is. A program még ahhoz a részhez is fog görgetni, ahol a felhasználó az olvasást abbahagyta. A tervek alapján a funkció más belső fejlesztésű szoftverek esetében is elérhető lesz, majd a külső fejlesztők számára is hozzáférhetővé teszik. Ezen túl az új Windows 10-es verziókban sokkal egyszerűbb lesz telefonálni, illetve a telefonhívásokat az okostelefonról átirányítani a PC-re. Az új funkció a Redstone kódnevű frissítés keretében érkezik majd 2016 nyarán.

A gyártók között versenyről egyébként továbbra sem nagyon beszélhetünk, itt a Nokia (illetve immár a Microsoft) szinte a teljes teret uralja a maga 97,07 százalékos részesedésével, a többiek a futottak még kategóriában tartózkodnak. Ugyanígy nem meglepő, hogy még mindig az olcsóbb készülékek teszik ki a tábor legnagyobb hányadát, hiszen az új csúcskategóriás megoldások csak nemrég mutatkoztak be a nagyközönség előtt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • tomboy013 #22
    Imádom ezt az SG-t, pont egy olyan telefonról tesznek ki képet ami nem kapja meg a W10-et :D
  • bdzsana #21
    Engem ne próbálj meggyőzni. Nem vagyok az MS ellensége, sőt jelenleg is WP telefont használok hétköznapokra. Saját tapasztalataimat és kényelmetlenségeimet írtam le.
    Mint fejlesztő elmondhatom, hogy nem a fejlesztők hibája, hogy nem fejlesztenek rá elég appot. Androidon megoldhatom, hogy olyan appot adjak be ami visszafelé kompatibilis akár 2.2-2.3-as verzióval is sőt 3 féle architektúrát is támogathatunk egyszerre. IOS-en dettó. Windowson nem tudsz olyan appot beadni ami kompatibilis WP7-el, WP8-al, WP8.1 és WP10 el is. És akkor még ott van a PC/Tablet.
    Zseniális hogy behozták az univerzális platformot, csakhogy az nem kompatibilis visszafelé, így ha minden verziót le akarsz fedni, akkor legalább 3 verziót kell kezelned egyszerre.
    Ha monetizálni akarod az ingyenes appod nem találsz értékelhető reklám hálózatot amit integrálhatnál. Ha találsz is valamit nem biztos, hogy működik minden verzión, lehet csak PC-n megy lehet csak WP-n ezeket is mind külön kell kezelni.
    Játékoknál nincs olyan nyílt sdk mint a GameCenter, vagy PlayServices, vagy az Amazonnál a GameCircle. Csak az Xbox Live van mint megoldás, ha egy rohadt leaderboardot akarsz és könyörögd ki az MS-től, hogy belerakhasd.
    Szerinted hányan akarják ez végigszopni egy 3% marketshare-es platformért?
    Az MS-nek az kellett volna elérni, ha már ilyen kicsi a piaci részesedése akkor legalább könnyő legyen rá fejlesztni, de nem. Talán már a W10-el ezt észrevették, csak sajnos az új megoldásuk sem kompatibilis visszafelé, így adtak a sz.rnak egy pofont.
  • slickboy #20
    Ez nem fétis kérdése, volt Androidom, abból se a legócskább modellt választottam (Xperia S volt, 1,5 GHz duplamagos processzor meg 1GB RAM azért nem számított átlagban szarnak 2012-ben), de egyszerűen szar volt. Telefonválasztás előtt megnyomkodtam akkori Lumiákat, de visszariadtam a WP felületétől, túlontúl ridegnek találtam, az android csinosabb volt, mondjuk itt is próbáltam mértéket tartani és a Samsung TouchWiz meg a HTC nemtudommilyen nevű UI-ra gányolt bazári okádásától távol tartottam magam. Aztán jöttek a frissítések Androidra de a hibák nem akartak szűnni. Random újraindulások, akadozások, 1-2 perces laggal induló hívások, felvehetetlen hívások, mert érintőképernyő lefagyott, stb. Most komolyan ezt sikerült összegányolni Sony-nál egy akkori százezres telefonhoz? Hát gratulálok.
    Aztán valahogy ismerős elkezdte nyomatni, hogy Windows Phone, vegyünk Lumia 930-ast. Így jobban elgondolkodtam rajta és tulajdonképpen miért ne? Amibe belekerült, vehettem volna androidos csúcstelefont és folytathattam volna az imádkozást, hogy jöjjön rá frissítés. Androidból mondjuk kizárólag Nexust meg Motorolát szabad venni, mert azokra közvetlenül jön frissítés, leghamarabb. A többi gyártó meg vagy frissít 1 éven belül vagy nem.
    Igen, egy csomó dolog másképp van, meg hiányzik, az Osmos játékot sajnálom, mert az klassz volt androidon, megvettem, de a fejlesztőknek jár a faszkorbács, amiért hanyagolnak egy platformot.
    Amióta Lumia 930-asom van, azóta van rendes telefonom. Leginkább úgy működik ahogy elképzelem a megfelelő telefonműködést.
    Sokan utálják a csempéket, pedig ugyanolyanok mintha ikonok lennének, tetszőleges mennyiséget kipakolhatsz a kezdőképernyőre. Az egész OS jobban átgondolt benyomást kelt, a minimál felület nem véletlen, könnyebb grafikusan meghajtani, mint a csodálatos barokk ikonkazalt androidon a mindenféle bitképes háttértextúrákkal.
    Értelmes böngésző: Androidon Firefoxoltam, mert asztalon az van. Akadt, összeomlott. Chrome megzabálta az egész telefont.
    WP: divat megint szidni az IE-t, de egyszerűen jól működött, milyen egyéb böngészőre van még igény? Ugyanúgy szinkronizált asztali IE-vel, mondjuk emiatt nem álltam vissza asztalon rá, de valahogy kibírtam.
    Slack: nem tudom mi az, de ez nem jelent semmit, a Whatsapp, Viber, Skype, Facebook Messenger már sokszor sok is, belefulladunk a rengeteg csevegőszarba. Béta Slack van WP-re.
    Most Win10-zel szerintem minőségi ugrás jön a WP platformon. A fejlesztők fejében is ki kellene cserélni pár előítéletet.
    Amúgy frissítés után elkezdtem mindent visszapakolni, majdnem 300 alkalmazást telepítettem újra, ennek kb 10%-át használom aktívan, a többi az olyan egyszer letöltött, majd jó lesz valamire. Nem tartom valószínűnek, hogy Android usereknél mások az arányok. Na most android az olyan 100 alkalmazás után már besírt, hogy elfogyott a memória és a maradék is nehezebben működött. WP-n meg csak töltöm és töltöm és nincs lassulás meg akadás, 300 alkalmazással is olyan mint a gyári szűz rendszer. Nincs beégetett app. Bármi lepucolható ha nem kell. Androidon meg állj neki rootolni meg gányolni, hogy megszabadulhass a sok felesleges gyári szeméttől.
  • bdzsana #19
    Szerintem meg baromság ez az OS fétis. Egyik rendszer sem rossz csak megszokás kérdése. Én is használom mindhárom OS-t és fejlesztek is rá. Magával OS-el egyikkel sem volt bajom csak készülékekkel. Volt olyan drágább androidos kütyü ami laggolt volt olyan ami tökéletesen ment pedig olcsóbb volt. Windowsban dettó. Volt olyan kütyüm ami folyton lefagyott (535), de feltételezem ez sem OS hiba volt mert a kijelzője is gyakran megőrült. Legtöbb kütyüvel viszont semmi probléma nem volt.

    Gyakorlatilag mindhárom OS eléggé ki van forrva és egy átlag user igényeit mindegyik képes kielégíteni. Amiben különböznek az átlag user számára az csupán a felhasználói felület. Ez meg ízlés kérdése. Neked tetszik a WP csempés felülete, valakinek meg az Android vagy IOS tetszik.

    Persze ha valaki hozzászokok egy rendszerhez pl Android és kipróbálja az IOS-t, hirtelen nem tud vele mit kezdeni, hiányolja a megszokott funkciókat pl.: vissza gomb és hirtelen azt mondja, hogy ez egy sz.r, vagy ugyanez fordítva. De idővel megtudná azt is ugyanúgy szokni.

    Egy dologban azért számomra mégis csak elmarad a WP és ez az appok mennyisége és minősége. Hiába mondod hogy nincs olyan app ami nagyon hiányzona, mert én már rengetegszer futottam bele ebbe a dologba. Nem találtam értelmes böngészőt. A skype az nekem teljesen megbízhatatlan, egyszer szinkronizál egyszer nem. Olyan elterjedt csevegőalkalmazások mint a Slack és még csomó más nincs WP-re. Játékok kb 95%-a nem jön WP-re.
    Mondhatod, hogy keressek alternatívákat, de nem akarok (sőt pl csevegő alkalmazásoknál nem is lehetséges ez, mert a partnereidet nem tudod átvinni). Szerintem ne a user alkalmazkodjon a kütyühöz, hanem a kütyü elégítse ki az igényeit.
    Utoljára szerkesztette: bdzsana, 2015.11.05. 15:35:48
  • visnait #18
    Én csak egy mobilt akartam, amivel különlegesen jó fotókat lehet csinálni, mert már untam mindenhová hordani a fényképezőt. iPhone meggyőzött, de nagy Androidos lévén ódzkodtam tőle. Végül véletlenül került képbe a LUMIA 930 és az eredményeket látva már nem is érdekelt, hogy milyen a rendszer amin fut. Életem legjobb döntése volt. Bár még csak 8.1 van rajta Denimmel, de mindig olyan, mintha frissen kapcsoltam be. 4 hónap alatt 1x kellett kikapcsolnom, mert megbolondult a sok WiFi hotspot kapcsolgatástól :-) Várom a hivatalos tizest!
  • ugh #17
    Erre csak ennyit lehet reagalni.
    +1
  • slickboy #16
    Tegnap frissítettem a telefont Windows 10 for Phones Technical Preview 10.0.10581-re. A neve ellenére meglehetősen hibamentesnek tűnik. Nem kell parázni a Windows Insider Fast Ring-be csatlakozástól, elővigyázatosságból a Slow Ring-gel kezdtem és a 10. 0.10166 build-et töltötte le frissítésként, hát az gyalázatos (pedig fórumokon van akinek jól futott), alig-alig működött, kezdőképernyő elérhetetlenné vált, 4G adatkapcsolat nem működött, stb. Szóval Fast Ring jobb.
    Van magyar nyelvű Word Flow (mint a swype), egykezes használati mód, felhasználói felület gyönyörű, fluid, letisztult, célszerű, nem bazári ikonkazal mint az Android.
    Most komolyan, mi vesz rá embereket arra, hogy androidos "csúcs" telefonokat vesznek többszáz ezrekért (Sony Xperia meg Samsung) és szenvednek a laggolástól és az Android buta hibáitól? Kémkedés? Google ugyanúgy minden szart naplóz és profilíroz. Alkalmazások mennyisége? Mi az ami nem érhető el Windows Phone-on és annyira de annyira nélkülözhetetlen? Hardver minősége? Ne röhögtessetek, a többszázezres készülékek jövőre már ciki divatjamúlt szaroknak számítanak ugyanúgy.
    Szóval a csordaszellemen kívül, illetve azon kívül, hogy mindenhol az androidos szemetet tolják az user arcába, miért is kínlódunk az Androiddal?
  • cateran #15
    +1
    Android, Win es per pill iPhone telefonokat hasznaltam az elmult usque 11 ev alatt...Az Android kb 4.0 ota folyamatosan szarabb es szarabb lesz, a Win mobilon ugyanaz, mint a Linux desktopon...hibahataron leledzo valami..az ios meg...Android pepitaban...Ami pedig a legrosszabb az egeszben, hogy ezek autokat akarnak ezekkel iranyitani...1 szaros mobilt nem tudnak problemamentesen....
  • arty #14
    mindenki, akinek tele van a töke a droiddal (kinek nincs???)
    aztán utána leesik, hogy a win is szar... = mind szar, csak más miatt :))
  • zola2000 #13
    Nos ... telepíthet offline is működő játékokat, hallgathat zenéket, olvashat ebookokat, webtoonokat, nézhet filmeket...