Berta Sándor

A németek egyharmada átadná az egészségügyi adatait

Némileg meglepő eredménnyel zárult a YouGov felmérése az egészségügyi adatok megosztásáról.

Németországban az okosórák, fitneszkarkötők és okosszemüvegek tulajdonosai közül meglepően sokan, a megkérdezettek 32 százaléka tartotta elképzelhetőnek, hogy megadja a betegbiztosítóknak az egészségügyi vagy a fitneszadatait. 39 százalékuk számára ugyanakkor ez nem lenne kérdés - ez derült ki a YouGov nemzetközi piackutató és tanácsadó intézet Quantified Health című reprezentatív felméréséből.

A felhasználók 41 százalékának van telepítve legalább egy egészségügyi alkalmazás az okostelefonján, ráadásul 75 százalékuk rendszeresen használja is az adott programot. Az emberek elsősorban azért szeretik mérni a testfunkcióikat, hogy képet kaphassanak a saját állapotukról és az eddiginél jobban ellenőrizhessék azt, illetve gyorsabban visszajelzéseket kaphassanak a testüktől.

A felhasználók sokkal jobban megbíznak a betegbiztosítók egészségügyi alkalmazásaiban, mint például a sportszergyártók vagy az internetes vállalatok hasonló megoldásaiban. A megkérdezettek 7 százaléka használta a betegbiztosítók egészségügyi szoftverét. Az adatok átadásáért cserébe a többségük különböző kezelési és más kedvezményeket (wellness/fitnesz-hétvégék, ügyfélkártyákon való pontjóváírások stb.) kérne. A 73 százalékuk azonban tart attól, hogy az állapota romlásakor a korábbinál többet kellene fizetnie a betegbiztosítónak és 81 százalékuk vélte úgy, hogy az egyszer megadott adatok más célokra is felhasználhatók lennének.

A fitneszadatok tudományos szempontból értékelhetetlenek, de a biztosítókat is érdekelik és a társaságok olcsóbb biztosítási konstrukciókat kínálhatnak az ügyfeleiknek a megosztott információkért cserébe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #9
    A gsm-es lokalizacio csak ugy kapcsolhato ki, ha nincs aktiv gsm kapcsolat, tehat offline vagyunk (ilyenkor a telefon sem hivhato). Minden mas esetben a cellainformaciok alapjan megallapithato, hogy eppen hol van a keszulek. (pontatlan, de minden program latja, es a legtobb jatek is elkeri)

    Tehat ha van gps, akkor pontos lokalizacio, ha van wifi/gprs akkor kevesbe pontos, ha pedig csak cellainfo van, akkor varosban +/-500 meter, falun +/-1000, a pusztaban +/-2000. Passzivan kerve a lokalizacios adatokat nem jelzi a telefon, hogy melyik alkalmazas gyujti eppen, cserbe a felhasznalo altal kivalasztott pontossaggal kapjak.

    Barmelyik alkalmazas (pl. jatekok), amik kernek hozzaferest a telefon allapotahoz begyujthetik ezen adatokat es amint online van a keszulek (errol is kapnak ertesitest), akkor feltoltik oda ahova akarjak. Azonositonak meg mehet a keszulek sajat telefonszama es a store account email cime. (milyen jogok kellenek ehhez: phone state, network access)
  • Cat #8
    A facebook app nem hétköznapi program, sokkal mélyebben integrálva van az Androidba, mint bármely más alkalmazás, sőt, sok funkcióját felül is írja.
  • fszrtkvltzttni #7
    Azt még talán el is hiszem, hogy az operációs rendszerbe építve a felhasználótól független követés megoldható. De egy hétköznapi app, és a facebook app ilyen, jól kontrollálható.
  • Tikal #6
    mindig látnak.. múlt héten Snowden is megmondta, azért nem használ iPhone-t :D
  • fszrtkvltzttni #5
    Kikapcsolod a lokációt, és nem látja, és még az aksi is tovább bírja, vagy leállítod a futó alkalmazást... És nehogy elkezdje valaki, hogy de akkor is lát a facebook!
  • Tinman #4
    Igen, nyilván buta az, aki a jóval alacsonyabb TB befizetés/életbiztosítás érdekében kiadja az ilyen adatait.

    Bármikor vihetik az ilyen jellegű adataim, sőt vágyom rá, hogy minél előbb ilyen rendszer legyen, mert egyelőre amatőr sportolóként én fizetem ki a sok tunya, dohányzó és piás szívműtétjét -.-
  • Tikal #3
    melyik program? ...
  • kvp #2
    Napokban neztem az egyik nepszerubb program keszitoi altal generalt a teljes Foldet lefedo heatmap-et. Ezen az osszes begyujtott pozicioadat rajta van aggregalt formaban, tehat osszesitve. Szepen kirajzolja a futok es a biciklisek altal hasznalt uvonalakat, nem csak New Yorkban es Tokioban, de Budapesten is. (pl. a margitszigeti futokoron szinte csak futni szoktak, mig biciklizni jellemzoen kozepen az autok altal is hasznal utakon)

    Viszont par erdekes dolog is kiderult, pl. az hogy a szoftver akkor is rogzit amikor nem futunk, csak ilyenkor 'egyeb' kategoriasak az adatok (ezek nem kerulnek terkepre), viszont a megritkulo adatpontokbol ki lehet olvasni az illeto mikor ult jarmuvon es milyen sebesseggel mozgott. Mivel hogy viszonylag konnyen kiszedhetoek a rendszerukbol az egyeni adatok is.

    Na most ez meg egy nyomkoveto alkalmazas, nem mintha a legtobb chat program, facebook app, stb. nem naplozna a pozicionkat. Ehhez tarsul a szinte mindig tovabbitott sajat telefonszam es a letolteshez hasznalt store-os email cim, sok alkalmazas eseten a teljes telefonos kontaklista es az osszes email/sms lathatosaga az app. szamara. Amelyik telefonokon van telepitett facebook app. es be is lepett vele a felhasznalo, akkor a facebook profil adatai is megvannak a fitnesz app. keszitoinek (ez egyebkent teljesen legalis, a facebook partner oldal integracioja adja ki). Ezek az adatok akkor is gyujthetoek ha csak a tarsitott telefon van a felhasznalonal, a telemetriai karkoto nem. Ehhez tarsul az orvosi informacio amikor a muszereket is hordja a user, bar joreszt csak kardiologiai adatokat lehet kinyerni igy. Ez a jelen es a technologia mint latszik Magyarorszagon is nepszeru, bar foleg csak Budapesten, videken szinte sotet minden.

    Most azt, hogy ebben mennyi hasznos adat van nem tudni, tovabba koszonhetoen annak, hogy itt allami egeszsegugy van, ezert nem is nagyon szamit, mert akkor is ellatjak az illetot ha kimutathato, hogy nem elt egeszsegesen es a biztositasi dijak is fixek. (tb jarulekkent vonjak, egeszsegi allapottol fuggetlenul)

    Viszont meg hatalmas fejlodes lehet a teruleten. Pl. amint kotelezove teszi egy ceg az alkalmazottainak, hogy folyamatosan hordjak es ezen adatokat automatizalt modon ki is ertekeli, akkor nagy mertekben novelheto a termelekenyseg, mert latszik mikor mit csinal az illeto. Es ez csak egy pelda volt amire mar vannak fejlesztesek.
  • ostoros #1
    Buták.