Berta Sándor

Egyelőre álom a gyors vasúti internet

Napjainkban a vonatokon még a telefonhívások kezdeményezése és az e-mailek elküldése is komoly nehézségeket okoz.

A Német Vasút (DB) évente 50 millióval növelné az elszállított utasok számát és ezért kiépítené a digitális ajánlatait. Rüdiger Grube, a konszern első embere kijelentette, hogy 2030-ig 12 milliárd eurót fektetnek be a projektbe, amely az embereknek jobb utazási minőséget és kényelmet, új vonatokat, simább csatlakozásokat, rövidebb utazási időket és a korábbinál több (digitális) szolgáltatást biztosítana. Különösen az utóbbiakra lenne nagy szükség.

Matthias Gastel, a német Zöldek parlamenti képviselője a honlapján vezetett naplójában rendszeresen beszámol a vasutat érintő dolgokról, például arról, hogy a vonatokban megbízhatatlanok a WLAN-kapcsolatok. Nem csupán mozgás közben, de a pályaudvarokon való tartózkodás során is alig működnek a hálózatok, holott az év eleje óta legalább az első osztályon kifogástalanul kellene működnie az interneteléréseknek. A tapasztalatok ehelyett azt mutatják, hogy 69 út közül csak 26-nál volt átmenetileg, 28-nál időszakaszos kapcsolat és 15 esetben egyáltalán nem volt hozzáférés. Így az e-mailek elküldése is a szerencsétől függött.

A DB menedzsmentje előtt ismertek ezek a problémák. Új szerződéseket kötnének a három legnagyobb mobilszolgáltatóval, 2016-tól közvetlen erősítőket szerelnének fel az összes ICE-vonatra és az IC-szerelvények egy részére. Azonban a hálózatok elérhetősége ezután sem lesz tökéletes, ugyanis 250 kilométer/órás sebesség mellett nehéz több száz utas számára kiváló és stabil WLAN-kapcsolatot biztosítani.

A német vasúttársaság tavaly júniusban azt jelezte, hogy a teljes ICE-hálózaton és 120 pályaudvaron lesz mobilinternet. A DB jelenlegi 5200 kilométeres ICE-hálózatának 98 százalékán vannak kiépítve az internetezést biztosító berendezések. Januárban ismertté vált, hogy minden német vonaton jöhet az ingyenes WLAN.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • lammaer #2
    Máv wifi, eh, az is csak marketing. Asszem 2x-3x próbáltam elővárosi vonaton, de egyszerűen használhatatlan volt, még egy index vagy egy SG is alig-alig tudott betöltődni.

    Szerencsére nem vagyok utazás közben netfüggő (olvasok), azért is csak 2-3 alkalom volt mert akkor vittem haza vmi új kütyüt és gondoltam ha már nálam van kipróbálom... :)
  • Caro #1
    A 250 MBit/s-ot mobilnet helyett én szívesen venném itthon a 250 km/h-s vonatokat :)
    Nem mintha a MÁV wifi szokott volna működni, pedig itt nem lehet a sebességre hivatkozni ;)