Berta Sándor

Minden német vonaton jöhet az ingyenes WLAN

Az ICE-szerelvények mellett a regionális járatokat is felszerelnék ingyenes internetelérésekkel.

Alexander Dobrindt német közlekedési és digitális infrastruktúrákért felelős miniszter azt szeretné, ha a Német Vasút (DB) sokkal nagyobb erőfeszítéseket tenne azért, hogy gyorsabb internethozzáféréssel lássa el a szerelvényeit. Közölte, hogy nem elegendő csak a távolsági vonatokat felszerelni internetkapcsolatokkal, a regionális szerelvényeknek és az S-Bahnoknak is rendelkezniük kell vezeték nélküli internetelérésekkel. Hozzátette: fontos, hogy a gyors internethozzáféréseket a DB ingyen biztosítsa az embereknek.

A Német Vasút eddig meglehetősen távol van az eredeti céloktól, a 255 ICE-vonatból 231 van ellátva az internetezéshez szükséges technikával, de a regionális szerelvényeken és az S-Bahnokban jelenleg még nincs WLAN. Viszont ez az a terület, ahol a vasúttársaság a legtöbb utast szállítja. Közel kétmilliárd ember használja évente a DB regionális járatait, míg a távolsági közlekedésben 130 millióan utaznak.

Dobrindt szerint a vasút lehet a digitális korszak közlekedési eszköze, de ahhoz, hogy a benne rejlő lehetőségeket ki is lehessen aknázni, szükség van egy korszerűsítési koncepcióra. Mind a DB-nek, mind a regionális közlekedési vállalatoknak alkalmazkodniuk kell az emberek változó életéhez és ezért mobilhálózatokat, valamint gyors interneteléréseket kell kínálniuk a vonatokon. Az első eredmények már látszanak, az ICE-szerelvények első osztályán utazók már ingyen szörfölhetnek a világhálón.

A DB rámutatott, hogy a regionális közlekedésért nem csak ő felelős, az egyes tartományok döntik el, hogy milyen szolgáltatásokat rendelnek meg tőle vagy a vetélytársaitól. Amennyiben a regionális járatokat WLAN-hotspotokkal akarják ellátni, akkor ezt figyelembe kell venni a szerződések kiírásakor és megkötésekor. Emellett a vonalakon is ki kell építeni a szükséges infrastruktúrát. A német vasúttársaság tavaly júniusban azt jelezte, hogy a teljes ICE-hálózaton és 120 pályaudvaron lesz mobilinternet. A DB jelenlegi 5200 kilométeres ICE-hálózatának 98 százalékán vannak kiépítve az internetezést biztosító berendezések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dchard #3
    Kicsit árnyalnám a képet:

    A MÁV-on a Telekom hálózatát használó eszközökkel biztosítják a vonaton az internet szolgáltatást. Mivel a Telekomnak az elmúlt években gyakorlatilag nem volt vidéken mobilszélssávú hálózata (nem volt elég frekvenciája UMTS900-hoz), így maradt a botrányos sebesség.

    Viszont most az LTE800 nagyarányú bevezetésével ez a helyzet jelentősen változhat. A kérdés az, hogy a vonatokra telepített eszközök támogatják-e az LTE-t, illetve ha nem mikor cserélik őket. nyilván LTE-n sem érdemes vonaton sok tíz megabitre számítani, de LTE-n 1-2megabittel akár sok tíz utast is ki lehet szolgálni tisztességesen, ami ingyen a semmi közepén már egészen jó eredmény.

    Dchard
  • Ferrer #2
    Pedig már azt hittem, egyedül vagyok... inkább megyek busszal, mint ezzel a gané szolgáltatással.
    Utoljára szerkesztette: Ferrer, 2015.01.23. 15:51:52
  • flashpointer2 #1
    Azt is tegyük hozzá hogy nem úgy van mint a magyar IC-ken, hogy "van net" de közben nincs mert 10kb/s sebesség mellett 2 percenként megszakad.