Berta Sándor

A teljes ICE-hálózaton lesz mobil­internet

Erősítené a digitális szolgáltatásait a német vasúttársaság. Több száz német gyorsvasuton és a pályaudvarokon is szélessávú internetet biztosítanak.

A felhasználók számára egyre fontosabb a közlekedési eszközök kiválasztásakor, hogy legyen internethozzáférés és átfogó utazási információkhoz jussanak. A német kormány és a német vasúttársaság (DB) ezért erősítené a digitális ajánlatokat. Alexander Dobrindt német közlekedési és digitális infrastruktúrákért felelős miniszter kijelentette: a vasút lehet a digitális korszak közlekedési eszköze. Támogatja a vasútnak azt a törekvését, hogy a pályaudvarokat és a szerelvényeket WLAN-hozzáférésekkel lássák el. A szélessávú technikának szabvánnyá kell válnia az új vonatok készítésekor, míg a meglévő szerelvényeket fel kell szerelni a megfelelő eszközökkel.

Dr. Rüdiger Grube, a DB vezérigazgatója hozzátette: az egyre felhasználóbarátabb szolgáltatásaikkal úttörők akarnak lenni a piacon. Ezt az utat következetesen folytatni fogják és igyekeznek kihasználni az okostelefonok elterjedéséből adódó lehetőségeket.

A német vasúttársaság jelenlegi 5200 kilométeres ICE-hálózatának 98 százalékán vannak kiépítve az internetezést biztosító berendezések, de a szolgáltatás még csak 3000 kilométer hosszú vonalszakaszon érhető el. A többi 2200 kilométeren egyelőre tesztelik a rendszert, a hivatalos üzembe helyezésre még az idén sor kerül. A projektben a DB és a Deutsche Telekom vesz részt, s a két konszern abban állapodott meg egymással, hogy 2015 júniusig még a Nürnberg és Passau közötti vonalszakaszt is ellátják internetezést biztosító eszközökkel. Jelenleg 200 ICE-vonat van felszerelve a szükséges technikával. A tervezett 255 ICE-szerelvény átépítése mozgó hotspottá az év végéig fejeződhet be.

A DB - szintén a Deutsche Telekommal közösen - több mint 120 pályaudvart látott el WLAN-hotspotokkal. Mindez azt jelenti, hogy a vasúttársaság már az állomásokon eléri az utazók felét. A következő hónapokban a 24 legnagyobb pályaudvaron fejlesztik tovább a rendszereket, azért, hogy javítsanak a lefedettségen és a le-, illetve a feltöltési sebességen. A DB egyre fontosabb feladatnak tartja az alkalmazások fejlesztését is, a DB Navigator például valós idejű információkat, utazási terveket kínál. Az iOS- és Android-kompatibilis szoftver hozzáférést biztosít az aktuális németországi és európai vasúti menetrendekhez, s eddig több mint 13 milliószor töltötték le.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!