Berta Sándor

Nagy-Britanniában ismét tilosak a magáncélú másolatok

A szigetországban komoly győzelmet ünnepelhet a zeneipar.

Az Egyesült Királyság Legfelsőbb Bírósága úgy döntött, hogy a jövőben illegálisnak minősül, ha valaki a zenei adathordozókról magáncélra másolatot készít. Ezzel a bírók a szerzői jogvédőknek adtak igazat és gyakorlatilag hatályon kívül helyezték a brit kormány által korábban elfogadott törvényt. Nagy-Britanniában 2012-ben engedélyezték a magáncélú másolásokat, majd tavaly jogszerűvé vált a zenék berippelése is.

Az eddigi gyakorlat lehetővé tette, hogy a felhasználók egy zenei albumot egy időben akár több eszközön is használhassanak. A tartalomipar azonban tiltakozott a törvény elfogadása ellen. A tiltakozók között volt a Musicians’ Union (MU), a Brit Szövegírók, Zeneszerzők és Szerzők Akadémiája (BASCA), valamint a UK Music lobbicsoport. A három szervezet közös beadványt nyújtott be a bírósághoz, amely most helyt adott a keresetnek.

A bíróság nem fogadta el a kormány azon érvelését, hogy a tartalomiparnak a magáncélú másolatok engedélyezése miatt nem keletkezik anyagi kára. Az ítélet alapján a törvény mindaddig hatályon kívül marad, amíg a szerzői jogvédőket nem kárpótolják a jogszabály rendelkezései miatt. A felperes szervezetek ráadásul azt szeretnék, ha a szigetországban is megadóztatnák az adathordozókat, például a CD-ket, a merevlemezeket és az USB-kulcsokat. Az elképzelések szerint az így befolyó összegeket a művészek kapnák meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wraithLord #13
    Akkor majd a kedves jogvédők megmutathatják a briteknek, hogyan kell mp3 lejátszón audió CD-t hallgatni. Végül is összehajtogatva némelyikbe belefér.
  • end3 #12
    Egy festményt, el lehet úgy adni bárkinek, aki éppen képet akar venni, hogy megtekintés előtt már kifizettetik vele?
    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.06.24. 15:47:18
  • end3 #11
    Az erős kényszer mindig megszüli a maga bojkottját is. A művészetek élvezetéhez, legtöbbször nem vezet széles, pénzzel kivert út. Legfeljebb kevesebb emberhez jut el a zene, és akik pontenciálisan többet is hallgatnának, inkább kevesebbet fognak. Mitől jó ez az alkotóknak és kiadóknak? Ami most veszteség szerintük, az majd "termékreklámra" fog elmenni, ha csökkennek az eladások.

    Régi dolog már, a statisztikák szerint azok vesznek meg legtöbb zenei albumot, DVD-t, BluRay-t, akik többet töltenek le magáncélra.

    Ha egy film kedves nekem, előbb utóbb mindig megveszem DVD-n. De a zenei CD-ket illetően ugyanígy. Mikor fogja fel végre a zeneipar, filmipar, hogy a legjobb reklám az eladáshoz az "ingyenes terítés", azaz az ingyenes megismertetés, mert ez a "marketing kampány" egyáltalán nem kerül pénzbe, mégis mindenkihez eljut, aki később feltehetően vásárló lehet majd. A sz*r produkciók másolását, meg foggal-körömmel tilthatják, eleve a kutyát sem érdekli a másolásuk, nem hogy a megvásárlásuk.

    Aki nagy mennyiségben bármiféle zenét meghallagathat egy erre fogékony életszakaszában, az egész életében nagyobb "sokféleségben" keresi majd az újabb és újabb produkciókat. Vevőként is értékesebb, "mennyiségi igényszinttel" célozható meg.

    Utoljára szerkesztette: end3, 2015.06.24. 15:40:00
  • Zombee #10
    Azért a megadóztatás ezek után kissé erős lenne. Vagy-vagy. Ilyet még nálunk se tennének. Igen, ott a matrica a DVD-n, pendrive-on, de nem is tilos a saját példány másolása - feltételezve, hogy ha van másolásvédelem, nem töröd fel, bár ennek megléte meg sérti a másoláshoz való jogodat. És ezért nem üldözik a letöltőket sem, még a torrentezőket se. Az más kérdés, ha a tartalomszolgáltató kiköti, hogy nem teheted másik eszközre ugyanazt a zenét, joga van hozzá, de sokan árulnak DRM mentes zenét, nyilván nem hülyék, tudják, hogy sok eszközön fog kikötni. DRM mentes játékot is árulnak, új megjelenéseket is, életképes modell amúgy azok körében, akik tudnak és akarnak is fizetni valamiért. A legtöbb modern másolásvédelem előbb szívatja meg a legális vásárlót, mint azokat, akik fel akarják törni.
    Nekem is van olyan DVD-m, amit PC-n nem minden lejátszó kezel hiba nélkül, játékoknál meg egy időben a SecuROM volt a másolásvédelem legalja.
  • Skylake #9
    Betarthatatlan és irreleváns baromság. 1 év múlva ez a jogszabály alkalmazhatatlansága miatt menni fog a levesbe.

    Aztán ha mp3-ak vannak az iPod-omon (mivel én mondjuk ezt használom, és nem a Spotify-t mondjuk), majd mindegyikhez, ahhoz közel 2000 darabhoz, ami rá van töltve, majd cipeljem magammal a számlákat is, mi? Idióták.
  • Griphons #8
    Tehát a ezentúl UK-ben tilos lesz mp3 lejátszóra, telefonra, ipodra zenét feltenni, mert büntetik. Na azt majd megnézem, amikor a bobbyk a kisiskolásokat zaklatják, akiknek a fejükön meglátják a fejhallgatót. :)
    Az angolok hülyék. Nem kicsit. Nagyon. Még jó, hogy saját szigetük van. Be kéne zárni őket oda, nehogy terjedjen a baromság.
  • M2 #7
    Lassan tök felesleges lesz a téma, havi pár ezresért azt hallgatsz, amit akarsz. De persze a családi fotók tárolására vásárolt adathordozókon azért még rajtafelejtik az adójukat.
  • mortep #6
    "A felperes szervezetek ráadásul azt szeretnék, ha a szigetországban is megadóztatnák az adathordozókat, például a CD-ket, a merevlemezeket és az USB-kulcsokat. "

    Ja. Legyen tilos minden másolás ezenfelül meg még fizess az adathordozókra a gittegyleteknek, amikre nem másolhatsz. Röhely
  • inkvisitor #5
    Támogatom, legyen tilos minden másolás, DE a VÉDETTSÉGI idő legyen 20 év, mint a szabadalmaknál! Nehogy még az unokái is abból éljenek. Ha 20 év alatt nem lehet keresni eleget egy dallal, akkor az olyan is. Minek gyűrni 100 évig?
  • Sippie #4
    a trappistát kikérem magamnak! maximum mascarpone...